Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Ica néni 80 éve rajong a szabadtériért

Szeged - 11 évesen látta a Szegedi Szabadtéri Játékok legelső előadását, a Magyar passiót az újszegedi Szeles Gézáné Ica néni. Az ember tragédiája pénteki premierjén Botka László polgármester köszöntötte a játékok leghűségesebb nézőjét.
– Nagy élmény volt 11 éves kislányként megnézni a szabadtéri első produkcióját, a Magyar passiót 1931. június 13-án. Elég sokba került akkoriban a belépőjegy, a „kisemberek" nem engedhették meg maguknak ezt a szórakozást. Én úgy kerültem oda, hogy a bátyám halat szállított a Dóm térre, és a portás megkérdezte, lenne-e kedve megnézni az előadást. Hármasban mentünk el édesanyámmal és bátyámmal – a zenélő óra alól, az erkélyről figyelhettük a Passiót. Olyan kicsi volt a színpad, mint a templom ajtaja, és persze nem csináltak ekkora kivilágítást se, mint ma. A sötétben alig láttuk a színészeket – emlékszik vissza a 91 éves Szeles Gézáné Ica néni a Szegedi Szabadtéri Játékok kezdeteire.

– 16 évesen a Széchenyi téri déligyümölcs-üzletben dolgoztam kereskedő tanulóként. Nagyon sokan megfordultak ott a színházi emberek közül is. Kitűzték nálunk az előadások plakátjait, és gyakran kaptunk tőlük jegyeket ajándékba. 1942-ben mentem férjhez, nagyon szerettünk az urammal színházba járni. 1959-től, amikor húszévnyi kihagyás után újraindult a szabadtéri, minden előadást megnéztünk. Sokszor láttuk például a Bánk bánt, emlékezetes maradt számomra Simándy József alakítása. Kedvenc színészeim közé tartozott még Dajka Margit, Lehoczky Zsuzsa, Gózon Gyula, Berky Lili és Kiss Ferenc.

A 91 éves Szeles Gézáné már az első, 1931-es Dóm téri produkciót is látta. Fotó: Segesvári Csaba
A 91 éves Szeles Gézáné már az első, 1931-es Dóm téri produkciót is látta.
Fotó: Segesvári Csaba

Erkel Ferenc Brankovics György című operáját egyetlenegyszer adták a szabadtérin, 1963 júliusában, szerencsére éppen láttam az előadást. Egy alacsony férfi énekelte a főszerepet, aki Romániából érkezett Szegedre. Csodálatos hangja volt! A Brankovics történetét már ismertem, mert amikor 13 éves voltam, előadták az újszegedi kultúrházban az itteni színjátszó kör tagjai. Nem színészek, hanem iskolai tanító nénik és bácsik léptek fel.

Néhány évtizede még sokkal nagyobb volt a Szegedi Nemzeti Színház látogatottsága, mint manapság. Egyszer a harmadik emeletre sem kaptunk jegyet, a kislányom – aki most lesz 70 éves – a lépcsőn ült. Régen az iskolákban is számtalan színjátszócsoportot hoztak létre, mindig szerepeltünk. A mai fiatalság sajnos nem érdeklődik annyira a színház iránt, részben talán azért, mert nincs aki összefogja őket, nincsenek már leány- és legényegyletek, mint a mi időnkben – fejtegeti a változások okait az Újszegeden lakó Ica néni, aki egy lánygyermekkel, 2 unokával és 4 dédunokával büszkélkedhet. Jó egészségnek örvend, szívesen „kapirgál" a kertben, és példás rendben tarja lakását. Botka László meghívására Szeles Gézáné, a szabadtéri leghűségesebb nézője pénteken Az ember tragédiája premierjét is megnézhette – virágcsokorral köszöntötte a polgármester.

Olvasóink írták

  • 1. Lugas6 2011. augusztus 12. 16:11
    „Az én 90 éves Édesanyám pedig gyermekszereplőként részt is vett az előadásban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dinnye: bő termés, dupla ár

Ugyanaz a cég a nagybani piacon 60 forintért, út menti árusainál 139 forintért kínálja a dinnye kilóját. Tovább olvasom