Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Idén még hatszor repülnek a szúnyogirtók

Szeged - Szegeden kétszer már felszálltak a szúnyogirtó repülők – még hat alkalomra van pénz. Bár kevésbé látványos, de hatékony a biológiai védekezés, amely folyamatosan zajlik: erre további 9 millió forint áll rendelkezésre.
Sok panasz érkezett az elmúlt napokban szerkesztőségünkbe: a Deja Vu fesztivál vendégeit szétmarták a szúnyogok, de Szeged többi pontján is elviselhetetlenek az állapotok. Valószínűleg sokak számára megnyugvást jelentett, hogy az elmúlt napokban már lehetett látni szúnyogpermetező repülőgépet.

Egy hete Szőregen és Újszegeden gyérítették a vérszívókat, szerdán pedig Alsóváros, Móraváros Gyálarét, Tápé, valamint Klebelsberg, Szentmihály, Petőfi- és Béketelep felett repültek.

 Katasztrófavédők csak árvízkor

Egy jogszabályváltozást követő rossz fogalmazás után sokan azt gondolják, hogy tavaly nyár óta a katasztrófavédelem feladata a szúnyoggyérítés. Mint Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, valóban létezik olyan fogalom, hogy katasztrófavédelmi szúnyoggyérítés – nagy árvizek esetén. – Ilyenkor valóban mi koordináljuk a munkálatokat, mint volt is erre példa a tavalyi dunai árvizek után. A munkát azonban akkor sem mi végeztük, hanem az ezzel megbízott cégek. Szegeden így továbbra is a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. feladata a szúnyoggyérítés.

– A rendelkezésre álló keret idén 25 millió forint – mondta el lapunknak Lukács Attila környezetgazdálkodási divízióvezető. – A szakértői költség és a biológiai lárvagyérítés díja 9 millió forint. A maradék 16 millióból 8 kör légi kémiai irtásra telik, amelyből kettőt már teljesítettek, vagyis még hatszor tudnak felszállni a gépek.

A szakember elmondta: a légügyi előírások miatt egy gépnek bő egy óra áll rendelkezésre napnyugta körül. Mivel a felszállás gépenként egymillió forintba kerül, ez az eljárás ráadásul nem is hoz teljes szúnyogmentességet, csak a legvégső esetben indítják el a gépeket, és csak abban a városrészben, ahol feltétlenül indokolt.

– Emiatt mindig konkrét helyszínekkel várjuk a lakossági értesítéseket – tette hozzá.

Lukács Attila elmondta: Szegeden a tavak felszínére petéző csípőszúnyogfajok már egyáltalán nem ártalmasak a 2011-ben elindult tenyészőhely-térképezésnek és az eredményes biológiai védekezéseknek köszönhetően.

– A következő nagy lépcső az árvízi fajok elleni védekezés megszervezése lesz. A külterületeken található tenyészővizek felkutatása már az elmúlt évben elkezdődött. Sajnos bizonyos erősen fertőzött területek, mint a teljes tiszai ártér és a gyálaréti holtágrendszer a járhatatlanság, illetve a természetvédelmi védettség miatt nem irtható. A Szeged melletti településekről, ahol nincs gyérítés, berepülnek a szúnyogok a városba.
Teljes szúnyogmentesség tehát soha, semmilyen kezeléssel nem érhető el, ezért javasolt az egyéni védőmódszerek alkalmazása is.

A tenyészővizeket felkutatva, tegnap is biológiai szúnyoglárva gyérítést végeztek a környezetgazdálkodás szakemberei Szegeden. Fotó: Karnok Csaba
A tenyészővizeket felkutatva, tegnap is biológiai szúnyoglárva gyérítést végeztek a környezetgazdálkodás szakemberei Szegeden. Fotó: Karnok Csaba

Meleg köd, kémia, biológia

Hódmezővásárhelyen eddig még nem kellett szúnyogot gyéríteni. A szakemberek folyamatosan figyelik a szaporulatot, és amennyiben indokolt, légi kémiai és földi meleg ködös permetezést is alkalmaznak. Csongrádon a jövő hétre tervezik az első légi szúnyoggyérítést, a város a költségvetésben erre több mint 3 millió forintot különített el. A Körös-torokban földi irtás lesz, ezt az üdülőterület üzemeltetője fedezi. Szentesen idén már volt egy rendkívüli irtás. Egy évben általában 4 légi és ugyanennyi földi gyérítést végeznek, amelyre 4,2 milliót szán az önkormányzat. A makói önkormányzat 6 kémiai és 2 biológiai szúnyoggyérítést rendelt meg a SZEMP AIR Légiszolgáltató Kft.-től. A kémiai légi és a földi gyérítés 1300 hektáros területen nettó 1 millió 160 ezer forintba kerül alkalmanként, a biológiai gyérítés pedig nettó 90 ezerbe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vígjáték–bohózat–komédia: családi szórakozás Újszegeden

©vejk, a Páratlan páros és a Bakterház Bendegúzának csalafintaságai is színre kerülnek idén az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Tovább olvasom