Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Panaszfal, nem csak a nőknek

Harmincnégy hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat. A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának hatvanhatodik állomása: 1975.
„Várják a fiatalokat is. A városi nőbizottság terveiről" – kerül címlapra április 13-án a nőkérdés – lévén, hogy az ENSZ „a Nők Nemzetközi Évének" nyilvánítja 1975-öt, hogy elősegítse a nők egyenjogúsítását.

Dolgozó asszonyok. „Külön szívügyének érzi a nőbizottság, hogy sajátos eszközeivel segítsen, könnyítsen a sokat vállaló asszonyok terhein. Figyelemmel kísérik az egyes körzetekben dolgozó nők helyzetét, élet- és munkakörülményeiket. Igyekszik a nőbizottság hozzásegíteni a lányokat és asszonyokat ahhoz, hogy bátran vállaljanak politikai, közéleti tevékenységet, hiszen ez is része lehet egyéniségük kibontakozásának" – összegez a tudósító.

„A népfrontnak – és a nőbizottságnak is – régen felismert gondja, hogy kevés fiatal vesz részt munkájukban."

„Az idén is megrendezik kéthavonként a Nők Fóruma közkedvelt összejöveteleit. A programot igyekeznek úgy összeállítani most is, hogy valóban nőket érdeklő témákról essék szó."

Névtelen molesztálók. Nőket érdeklő téma „a lakossági panaszok sorsa" is. Halász Miklós írja Névtelen molesztálók címmel április 12-én, hogy „egy délelőttön keresztül hallgattam" „a szegedi városi járási népi ellenőrzési bizottságon" a történeteket.

Életkép Tarjánból – a nők nemzetközi évében. Fotó: Somogyi Károlyné
Életkép Tarjánból – a nők nemzetközi évében. Fotó: Somogyi Károlyné

„Igen szimpatikus, amikor valaki felidézi vezetőjének, munkatársának, ismerősének felháborító, a társadalmi erkölcsöt, a közérdeket sértő stiklijét, és fogja a papírt, leírja az esetet." Példaként említ „igaznak bizonyult" eseteket. Mikor mondjuk „az Állami Biztosító egy-két becsüse a kárrendezésnél baráttal, ismerőssel, vagy, aki némi 'aprópénzt' juttatott, egészen másként bánt. Egyszerűen túlbecsülték a kárt, és azok haszonhoz jutottak. Jogosan verte az asztalt az újdonsült tiszaszigeti tévétulajdonos, mert a műszaki boltban olyan készüléket vásárolt, amit már egyszer a hibái miatt visszavittek."

A népi ellenőrzési bizottság, vagyis a NEB tagjait azonban „sokszor fölöslegesen foglalkoztatják" a bejelentők. „Nem tudni, mi bánthatta az illetőt, de vett annyi fáradságot, hogy leírja: a klinika egyik nődolgozója jogtalan előnyt élvez, például mindig soron kívül kap fizetésemelést. Többnapos vizsgálat után, tanulmányozva visszamenőleg fizetésének alakulását, kiderült, annyit kapott, amennyi járt abban a munkakörben."

„Családtagok is szerepelnek a bejelentők között. Egy kisteleki fiatalasszony az apósáról írt, mert állítólag a 'belvízkáros' építési kölcsönt nem arra használták, amire kellett volna. A népi ellenőrök hamar rájöttek a sérelem okára..."

„Az elmúlt évben 11 ügyből öt alaptalan, rosszindulatú bejelentés volt."

Filléres tévedések. A panaszkodási, érdekérvényesítési lehetőségnek ezzel nincs vége. Az áru és szolgáltatás minősége, mennyisége védelmében „van szükség a városi tanács kereskedelmi és idegenforgalmi bizottsága, valamint az SZMT közgazdasági bizottsága mellett működő több száz társadalmi ellenőr munkájára. Semmi nem különbözteti meg őket a vásárlóktól. Zsebükben viszont ott van egy kis igazolvány, amely feljogosítja őket hatáskörük gyakorlására, miután munkahelyükről kiléptek és társadalmi tevékenységükre éppen szükség van." Ők „a filléres tévedéseknél" is a „vásárlók szószólói" – „férfiak, nők, fiatalok és idősebbek, üzemi, vállalati, szövetkezeti dolgozók, fizikai és szellemi foglalkozásúak, háziasszonyok és nyugdíjasok, akik jól tudják azt, hogy sok szűk mérésből, gyakori többlet számolásból olyan haszon származik, amelyet jogtalanul vesznek ki a vásárlók zsebéből".

„Ritka, hogy férj és feleség egyazon társadalmi munkában foglalatoskodjék. Fenyeres Jenő és felesége három éve ellenőrködnek együtt, főleg a vendéglátásban" – írja a társadalmi ellenőrök kísérőjéül szegődött Lődi Ferenc április 13-án.

„– Érdekes azonban a piaci forgatag is – mondja Fenyeres –, főleg tanulságos, ha az ember azt tapasztalja, hogy kisebb a lángos, kéttenyérnyi helyett egytenyérnyire zsugorodik egyes helyeken. A kalkuláció szerint egy nyers lángos például 11 és fél dekagramm, a valóságban viszont 8,4, esetleg 8,6, de semmivel se több..." „Utasítást nem adhatnak, csak javaslattal élhetnek, s a tapasztalat szerint ezzel a jogukkal élnek is."

Rivaldafényben a képviselő. Közéleti szereplőkké lesznek a lányok és asszonyok. Az országgyűlési képviselő-jelölő gyűlésekről szóló hosszú tudósításokból kitűnik: a választókerületi szószóló szerepére egyetlenként felkért személyek között társadalmi arányuknak megfelelően szerepelnek a nők. Például május 14-én azt írjuk: a „3. választókerület, Szeged" választóit „a Hazafias Népfront Szeged városi bizottsága tegnap délután a Szegedi Textilművek nagytermébe hívta össze képviselő-jelölő gyűlésre". A négyfős elnökségben egyedül „Bányainé dr. Birkás Mária, a városi tanács elnökhelyettese" képviselte a gyengébbik nemet. Ugyanakkor a június 15-i választás képviselőjelöltjei között – többek között – Bibók Istvánné, Lóczi Pálné (Mórahalom, Ásotthalom), Kertész Sándorné (Mindszent), Vallyon Aladárné (Csongrád), Papp Gy. Lászlóné (Hódmezővásárhely), Süli Mihályné (Szeged, 2. választókerület) neve olvasható.

Tud-e mosolyogni? Tanulnak a nők – szakmát, de technikumba, sőt: egyre többen egyetemre is járnak. Az orvosegyetem két legjobb végzős hallgatója éppenséggel nő: aranygyűrűs doktor lett a kiskunhalasi Borbényi Zita Gabriella és a szegedi Kadocsa Edit – adjuk hírül május 21-én.

Kifejezetten női szakma az ápolás, de az utóbbi években csökken a becsülete. A miértre választ kereső felmérés eredményét Chikán Ágnes dolgozza föl cikksorozatában. Mint cseppben a tenger: a nővérkék helyzetéből következtetni lehet a dolgozó nők helyzetére is, amikor azt olvassuk: „Zátonyra futott házasságok", vagy „Tud-e mosolyogni?" Merthogy: „Az ideális, nyolc vagy több órán át mosolygó-simogató nővérkét nemcsak a család, hanem a háztartási munka is várja odahaza. Erre napi három-négy órát fordítanak az ápolónők.

Fejleszteni kellene az üzemi étkeztetést, hogy aki csak igényli, munka- és ünnepnapokon egyaránt hozzájuthasson több adag ebédhez vagy akár vacsorához is. A szakszervezeti bizottságok is sokat segíthetnének, ha szerződést kötnének valamelyik közeli üzlettel: műszak végére odaszállítanák a korábban megrendelt élelmiszereket." Ez persze ideális esetben sem kivitelezhető.

„És itt be is zárul a kör: tud-e annyit mosolyogni a nővérke, amennyit munkahelyén a betegek, odahaza a gyerekek és a férj elvár tőlük. Aligha."

„Ezek után már nem is meglepő, hogy szórakozásra alig marad idejük a nap 24 órájából" – a dolgozó nőknek.

Kronológia: 1975

Január 1.: Rendelet az alkoholisták kényszergyógykezeléséről. Január 7.: Udvardy József csanádi apostoli kormányzót kinevezik megyés püspökké. Február 5.: Magyarországon kihirdetik az új, európai normákhoz igazodó KRESZ-t, ami 1976-tól lép életbe. Február 11.: Margaret Thatcher lesz a brit Konzervatív Párt elnöke. Február 18.: Az első magyar–szovjet földgázegyezmény aláírása. Március 17–22.: Az MSZMP XI. Kongresszusán meghirdetik a „fejlett szocialista társadalom felépítésének" programját. Április 4.: Paul Allen és Bill Gates megalapítja a Microsoftot. Április 10–11.: Az Országgyűlés elfogadja a társadalombiztosítási törvényt: állampolgári joggá válik az ingyenes orvosi ellátás. Módosítják az alkotmányt: ezentúl 5 évente kell tartani országgyűlési választást. Április 24.: Öt terrorista hatalmába keríti az NSZK stockholmi nagykövetségét. A túszok elengedése fejében bebörtönzött társaik szabadulását követelik. Mivel az NSZK kormánya nem hajlandó tárgyalni velük, kivégeznek két túszt (Andreas von Mirbach és Heinz Hillegaart diplomatát), majd a követség felső emeletét felrobbantják. Az égő épületből való menekülésük közben a terroristákat elfogják. Április 30.: Észak-vietnami csapatok elfoglalják Saigont, Dél-Vietnam feltétel nélkül kapitulál, s ezzel véget ér a vietnami háború. Május 6.: 83 éves korában elhunyt Mindszenty József, bíboros. Május 25.: A nemzetközi gyermeknap alkalmából átadták Zánkán a balatoni úttörővárost. Július 19.: Az Apollo–Szojuz-program keretén belül először kapcsolódik egymáshoz amerikai és szovjet űrhajó. Október 1.: Menuhin javaslatára ez évtől minden év október 1-je a zene világnapja. November 22.: Megkoronázzák I. János Károly spanyol királyt. December 21.: Palesztin terroristák Carlos vezetésével három embert megölve Bécsben rajtaütnek az OPEC tanácskozásán, 11 olajügyi minisztert túszként elhurcolnak.

Arcél: Szőke Mária (1940–)

Budapesten született, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett magyar nyelv és irodalom szakon diplomát Szőke Mária. Újságírói pályáját Veszprémben, a megyei lapnál kezdte. Szegeden 1969 és 1977 között a Délmagyarország munkatársa, majd főmunkatársa. Ezután a miskolci megyei lap, az Észak-Magyarország rovatvezetője, később a miskolci „A Mi Egyetemünk" felelős szerkesztője. 1992-ben Budapestre költözött családjával, ahol egy azóta megszűnt családi lap – A Boldog Család – alapító főszerkesztője lett, majd a Magyar Vöröskereszt újságja, a Családi Lap főszerkesztő-helyettese. Jelenleg a Diabetes című folyóirat főmunkatársa. Szőke Mária szegedi éveiről azt vallja: „Ebben a városban éreztem először, hogy egy lapot szeretnek az olvasók. Szegeden rang volt újságírónak lenni. Nagy elismerésnek érzem, hogy 1974-ben megkaptam Szeged Város Alkotói díját. Jó munkatársi, baráti közösségben dolgoztunk a szerkesztőségben, sok tehetséges kollégával. F. Nagy István főszerkesztése alatt a lap éppen akkor vett nagy lendületet. Sok tehetséges ember gyűlt össze akkor is, segítettük és tiszteltük egymást. Életem legszebb időszaka volt a szegedi, persze azért is, mert három gyermekem közül kettő Szegeden született..."Munkásőrök egységgyűlése

„Tegnap, szombaton a szegedi Gera Sándor munkásőregység az újszegedi sportcsarnokban tartotta idei ünnepélyes egységgyűlését, amelyen értékelték a tavalyi kiképzési évben végzett munkát, s áttekintették az előttük álló, idei feladatokat" – kezdődik a január 19-i címlapon a tudósítás „Somogyi Károlyné felvételei" alatt. „Fükő József egységparancsnok jelentette dr. Németh Lajosnak, az MSZMP Csongrád megyei bizottsága titkárának, hogy az egység az ünnepi egységgyűlésre fölsorakozott, azután a munkásőrzenekar előadásában felhangzott a Himnusz. (...) Fülkő József beszélt arról, hogy a kongresszusi felkészülésből kivették részüket a szegedi munkásőrök is, élen járva az építőmunkában, elősegítve a munkásosztály vezető szerepének növelését. (...) Az impozáns gyűlés az Internacionálé hangjaival ért véget."

Fotó: Somogyi Károlyné
Fotó: Somogyi Károlyné


Kalmár akadémikus jubileuma, kitüntetése

Szeged. „Kalmár László akadémikus 70. születésnapja alkalmából egész napos tudományos ülést tartottak tegnap, kedden Szegeden, a Magyar Tudományos Akadémia szegedi székházában" – kezdődik a március 26-i tudósítás. „A két akadémiai bizottság, a számítástudományi, valamint az automatizálási és számítástechnikai, szegedi ülésének résztvevői megtekintették kibernetikai laboratóriumának munkahelyeit, majd délután részt vettek a tudományos ülésen (...), amelynek témaköre: számítástudományi kutatások Szegeden. (...) „Sok automataelméleti, információelméleti, kibernetikai dolgozata is megjelent, elsőként kezdett dolgozni a számítástechnika és a kibernetika hazai bevezetéséért. Kitartó munkájának eredménye a József Attila Tudományegyetemen folyó programozómatematikus képzés. (...) Munkájának gyümölcse az egyetem kibernetikai laboratóriuma is." Kalmár László „azok közé a tudósok közé tartozik, akik rendelkeznek a ritka képességgel: a tudomány fejlődésfolyamatában előre meglátják a soron következő feladatokat" – írjuk április 3-án, amikor „a Minisztertanács Magyarország felszabadulásának 30. évfordulója alkalmából az Állami Díj I. fokozatát adományozza (...) Kalmár László Kossuth-díjas akadémikus, egyetemi tanárnak, az MTA matematikai, logikai és automataelméleti tanszéki kutatócsoport vezetőjének a matematika alapjainak kutatásában és a számítógépek elméletében elért eredményeiért."

Kalmár László
Kalmár László

Napi hírek

Monográfia Szegedről. „Éppen hetvenöt esztendeje, hogy Szegedről összefoglaló, teljes igényű várostörténeti munka megjelent: (...) Reizner nagy munkája. (...) Adósak vagyunk olyan összefoglaló művel, amely egyrészt a történelmi múltat is marxista értékelésben mutatná be, másrészt a XX. század, s különösképpen a történelmi sorsforduló eseményeit, és a város azóta elért hatalmas ívű fejlődését tárgyalná. (...) Szeged város tanácsának végrehajtó bizottsága ilyen megfontolások alapján határozott legutóbbi ülésén: 1975-ben elindítja Szeged várostörténete megírásának hatalmas munkáját" (január 1., szerda).

Panorámabuszok. „Szeged tömegközlekedésének javítására tizenkilenc csuklós panorámabusz érkezett a Volán 10. Számú Vállalatához, az Ikarus mátyásföldi üzeméből. (...) Először a 10-es vonalra küldenek négyet. (...) Az új csuklósokon kezdetben kalauzok segítik a vezetők munkáját, később azonban egyedül marad a sofőr" (január 12., hétfő).

Új épület a szakközépnek. „Az Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakmunkásképző 'kinőtte' már Marx téri épületét, mely az élelmiszeripari főiskolának is helyet ad 1967-től, s így egyre kevésbé felel meg a korszerű oktatási követelményeknek. Ezért született meg a MÉM határozata, amely 50 millió forintot biztosított a szakközépiskola új épületének megvalósítására, amelyhez aztán a húsipar és a baromfitröszt is hozzájárult, összesen 2,3 millió forinttal. Az építkezés 1974 augusztusában Takács Jánosnénak és Kánai Józsefnének a tervei alapján meg is kezdődött a Szabadkai úton, a Shell kút mellett. (...) Az új iskolában nyolc tanterem, két laboratórium és egy előadóterem lesz, mellette, külön épületben 300 adagos konyha és étterem, valamint 168 diák számára kollégium is épül. A hús- és baromfiipari képzést biztosító szakközépiskola 13 osztálya és a hús-, sütő-, konzerv- és tejipari szakmunkásképző négy tanulócsoportja az 1976/77-es tanévet a tervek szerint már az új iskolában kezdheti el. Negyvennégy pedagógus, szakoktató, kollégiumi nevelőtanár és 500 diák új otthona lesz majd az épületegyüttes" (január 19, vasárnap).

Munkásszálló. „Pártunk X. kongresszusának tiszteletére hirdette meg a Volán Tröszt azt a szellemi vetélkedőt, aminek döntőjéből a szegedi Volán Vállalat négytagú csapata került ki győztesen 1971. május 29-én: Neer Lajos, dr. Kuczik István, Mucsi Endre, és az azóta elhunyt Katona György. A tét 10 millió forint volt, amit szociális létesítmény építésére lehetett fölhasználni. A munkásszállót tegnap, kedden délelőtt adta át a dolgozóknak a Volán a Bakay Nádor utcai telepén dr. Csiszár Károly, a vállalat igazgatója, s Tóth István, a Volán Tröszt vezérigazgatójának helyettese" (február 5., szerda).

Új határátkelő. „Új objektummal gazdagodott hazánk, illetve megyénk idegenforgalma, Nagylakon tegnap felavatták a határátkelőhely modern, új épületét, amely az évről évre növekvő méretű nemzetközi forgalmat szolgálja" (február 13., csütörtök).

Pártértekezlet. „Kommunisták számvetése fejlődésünk eredményeiről és távlatairól. Tegnap tanácskozott Szegeden a Csongrád megyei pártértekezlet: dr. Komócsin Mihály szóbeli kiegészítője, Apró Antal felszólalása. A Magyar Szocialista Munkáspárt Csongrád Megyei Bizottságának beszámolója: I. Megyénk gazdasági fejlődése, II. A lakosság életkörülményeinek alakulása, III. A társadalmi viszonyok alakulása, IV. A tanácsok és más állami szervek pártirányítása, tevékenysége, V. Az ideológiai és kulturális élet, VI. A párt vezető szerepének érvényesítéséről, a párt és a pártmunka fejlődéséről" (március 9., vasárnap).

Ovi tornateremmel. „Örömteli esemény színhelye volt tegnap, csütörtökön Tarján szép nevű tere, a Tünde tér. Mintegy 190 kisgyermeknek és 11 óvónőnek ünnepélyesen átadta dr. Varga Dezső, a városi pártbizottság titkára Szeged legújabb és legkorszerűbb óvodáját" – tornateremmel: „igazi bordásfalakkal, szőnyegekkel, mászókötéllel, kosárlabdahálóval és a sokféleképpen alakítható Greiswald-tornakészlettel" (március 21., péntek).

Új pálya. „Tegnap délelőtt ünnepélyes keretek között adták át Szegeden, a repülőtér közelében a 600. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet sporttelepét, melyet a XI. Pártkongresszus és hazánk felszabadulása 30. évfordulójának tiszteletére széles társadalmi összefogással építettek" (április 3., csütörtök).

Ötös a lottón. „A Sportfogadási és Lottó Igazgatóság közlése szerint a 14. játékhéten egy darab öttalálatos szelvény volt, nyereménye 2 634 220 forint" (április 7., hétfő).

Partfal. „A magas vízállás ellenére: épül a partfal. Amióta megkezdődött a szegedi partfal építése – 1973-ban – azóta pontosan hét magas árhullám vonult le a Tiszán. Szerencsére a sorozatos magas árhullám egyike sem érte el az 1970. évi szintet. Ahhoz azonban elegendők voltak, hogy a partfal építését részben akadályozzák. (...) A Móra Ferenc Múzeum és a Közgazdasági Technikum közötti szakaszon június végén tervezik átadni az új támfalat, a járdát és a helyreállított parkot" (május 8., csütörtök).

KRESZ-pálya. „A gyermeknapra elkészült, és tegnap, szombaton fel is avatták a Kolozsvári téri KRESZ- és játékparkot, amelynek megvalósítását már két éve tervezte a városi Közlekedésbiztonsági Tanács" (május 25., vasárnap).

Izabella híd. „Amikor eldőlt, hogy az E5-ös út nem kerüli el Szegedet, felmerült egy nagyobb áteresztő képességű közúti híd építésének igénye is, a keskeny, elöregedett Izabella híd helyén. (...) Maga a hídszerkezet 161 méter hosszúságú, kilenc ponton alátámasztott, tehát nyolc nyílású. Az útburkolat szélessége a két kiemelt szegély között tizennégy méter, négy forgalmi sáv fér el egymás mellett. Mindkét oldalon 2,5 méter széles gyalogjárda határolja az úttestet, s fél-fél méter jut még az acélszegélynek, a hídkorlátnak" (június 6., péntek).

Detoxikáló. „Hogy mennyire élő és időszerű probléma napjainkban az alkoholizmus, azt jól példázzák a Szegeden január derekán megnyílt detoxikáló állomás néhány hónapos működésének tapasztalatai. (...) jelenleg is kezelnek az egészségügyi intézetben olyan személyt, aki alkoholista életmódjának következményeként látását részben elveszítette" (június 11., szerda).

Alkotóház? „Lesz-e végre Szegeden művésztelep, alkotóház, egyáltalán olyan épület, terület, amely lehetőséget, alkalmat nyújt a kísérletezésre, a szellemi mozgásra a visszavonulásra, a nyugodt alkotómunkára?!" (július 4., péntek).

17. szabadtéri. „Az ország legnagyobb színházában a Himnusz elhangzása után Erkel Ferenc örökbecsű operai remekműve, a Bánk bán került színre. (...) A 17. Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóelőadásán megjelent Apró Antal, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, az országgyűlés elnöke. (...) Az ötödik műsorra tűzés rendezője, s egyben díszlettervezője Vámos László Kossuth-díjas Érdemes művész. Az előadást Pál Tamás dirigálta. (...) A nagy sikerű előadás főszerepeit Simándy József Kossuth-díjas kiváló művész, Moldován Stefánia Érdemes művész (...) alakította" (július 20., vasárnap).

Uborkaszezon a konzervgyárban. „Július elején kezdődött meg az uborka feldolgozása a Szegedi Konzervgyárban, s azóta közel kétszáz vagonnyi készáru került a raktárakba, illetve a vásárlók asztalára. Az üvegbe zárt csemegeuborkák mintegy 30 százalékát értékesítik hazai piacon" (augusztus 8., péntek).

Megszűnik a kisvasút. „Szeptember elsején, hétfő reggel már autóbuszok járnak Szeged és a halastelki iskola, valamint Pusztamérges között a megszüntetett kisvasút személy- és teherforgalmát a közutakra irányítják. (...) A Volán hét új, kétajtós panoráma-autóbuszt vásárolt, az eddigi 36 helyett hétfőtől 69 járatpárral bonyolítják le az Ásotthalom és Pusztamérges környéki tanyavilág forgalmát" (augusztus 27., szerda).

Szolidaritás Chilével. „Zúgott-zengett a Venceremos – Győzni fogunk! – Szegeden, a Volán 10. Számú Vállalatának munkásszállóján rendezett chilei szolidaritási gyűlésen. A KISZ Szeged városi bizottsága és a Volán KISZ szervezésében fiatalok vettek részt tegnap, csütörtök délután a chilei Népi Egység kormányának két évvel ezelőtt meggyilkolt elnökére, Allendére emlékező, s a chilei terror ellen tiltakozó megmozdulásban" (szeptember 12., péntek).

Hírlapszolgálat. „25 esztendeje annak, hogy a posta foglalkozni kezdett a hírlap terjesztésével, házhoz szállításával. (...) tíz éve Csongrád megyében 163 ezer, jelenleg pedig 253 ezer előfizetést elégítenek ki. Két megyei lapunk példányszáma is szépen emelkedett eközben. A Délmagyarország 1965 szeptemberében 28 ezer 900 és jelenleg 44 ezer 200 példányban jelenik meg, a Csongrád Megyei Hírlap tíz éve 25 ezer 500, s ebben a hónapban 36 ezer 200 példányban lát napvilágot naponta" (szeptember 14., vasárnap).

Uszodabővítés. „Az év elején született döntés az újszegedi versenyuszoda bővítéséről, utasítást adva a szükséges ingatlanok kisajátítására. Azóta a kisajátítás megtörtént, s egy kivételével már a lakók is kiköltöztek.. A vízművek hamarosan megkezdi a Torontál tér északi oldalán lévő házak bontását. (...) Maga az építkezés jövőre, az első negyedévben kezdődik. (...) A stranddal párhuzamosan , a töltésnek a Tiszával ellentétes oldalán tíz év alatt tíz medencét kell építeni" (október 5., vasárnap).

Picasso Vásárhelyen. „A nemrég elhunyt Pablo Picasso linómetszeteit hozta el Hódmezővásárhelyre a francia testvérváros, Vallauris küldöttsége. (...) A negyvennégy mű a lenézett linómetszet rehabilitálásának stációit kíséri végig a fekete-fehér nyomatoktól a több színben pompázó napokig" (október 7., kedd).

Darvas, Ruttkai. „Darvas Ivánt és Ruttkai Évát köszöntötték a színházszeretők és művészrajongók pénteken Szegeden. Két előadásban – a Bartók Béla és a November 7. Művelődési Központban – mutatták be Darvas Iván Etűdök című műsorát. A megbetegedett Mikes Lilla helyett, szinte beugrásként, Ruttkai Éva volt ezen az esten Darvas Iván partnere" (november 2., vasárnap).

Kenyérgyár. „Tegnap, kedden ünnepélyes külsőségek között avatták föl Szeged új kenyérgyárát. (...) A tavasz utcai kenyérgyár igen korszerű, alagútkemencéiben két műszak alatt 32 tonna egy és két kilogrammos vekniket sütnek. A gyárat a Győri Tervező Vállalat tervezte, a DÉLÉP építette, s részt vettek a kivitelezésben, elsősorban a kemencék szerelésében, a jugoszláv Miner cég dolgozói is" (november 5., szerda).

A brigád ajándéka. „Kedves látogatókat fogadtak tegnap a Rigó utcai nevelőotthon kis lakói: a Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat Lenin szocialista brigádjának tagjai játékokat, süteményt vittek nekik ajándékba, és elbeszélgettek a gyerekkel" (december 18., csütörtök).

Munkaerőhiány. „Kevés a munkáskéz, nincs elegendő ember a gépek, munkapadok mellett. És nem csak szakmunkás van kevés, hanem betanított és segédmunkásokat is hiába keresnek a vállalatok olyan számban, mint amennyire szükségük volna. Csak Szegeden több mint 30 ezer szak- és segédmunkásra tartanak igényt a vállalatok, márpedig a következő ötéves tervben Szegeden legföljebb mintegy hétezerrel ha növekszik a munkaképes lakosság száma" (december 24. szerda).

Olvasóink írták

  • 2. Rosmary53 2009. szeptember 20. 00:00
    „A munkaerőhiány : Istenem, ha ez a hír a holnapi Délmagyarban aktualitásként jelenne meg! Uram, tégy csodát!”
  • 1. gróf 2009. szeptember 18. 14:12
    „Ez a cikk sorozat is jól sikerült.
    Még, ilyeneket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regióra Szarvasról

A Magyar Televízió 1-es csatornáján ma 13 óra 20 perckor ismét jelentkezik a Szegedi Stúdió körzeti… Tovább olvasom