Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Polip-csáp és a Magda-brigád

Tizenöt hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának nyolcvanötödik állomása: 1994.

A maffia és a rendőrség összecsapásait jellemző Polip című olasz filmsorozathoz hasonlítja április 1-jén a „K. Cs." álnéven író újságíró azt, ami Szegeden történik. A fel-felvillantott párhuzamok izgatják az akkoriban „bűnös városnak" bélyegzett Szeged közvéleményét.

Lecsapnak a halálosztók

„Ma már nem kell bekapcsolni a televíziót, a bűnözés hullámai körülöttünk csapkodnak. Jelzés értékű volt Farkas Helga elrablása. (...) Ahogy a nyomozás nem ment ötről a hatra, a jól értesültek már tudni vélték, hogy az alvilág, a szervezett bűnözés keze van a dologban" – emlékeztet „K. Cs." a szegedi lány tragédiájára.

„Karácsony előtt egy héttel Kecskeméten lakásán kivégezték Horváth Antalt és feleségét, és a náluk tartózkodó Dragutin Kujudzsics jugoszláv férfit. Horváthról kiderült, hogy fegyverrel, arannyal és valutával seftelt. (...)

Magda Marinko. Halálosztónak is nevezték. Fotó: DM/DV
Magda Marinko. Halálosztónak is nevezték.
Fotó: DM/DV

Három héttel a kecskeméti vérengzést követően Orosházán jártak a halálosztók, Farkas Helga nagynénje. Némethné Márton Edit volt az áldozat."

Négyes gyilkosság Szegeden

Január 23.: a szegedi négyes gyilkosság miatt az esztendő legvéresebb napja lett. „Z. Nagy Bálint cukrászt, feleségét és két fiát mészárolta le a vélhetően Magda Marinko vezette szerbekből álló csapat. (...) Felvetődött, hogy Z. nagyék védelmet kértek, sőt az is, hogy segítségükkel kívánták lépre csalni a fegyverkereskedőket. A belgrádi lap információjától – miszerint a cukrászt 'csalinak' használták – égnek állt a magyar rendőrség haja. (...) Hivatalosan bejelentették: rablógyilkosság történt, szó sincs leszámolásról".

Hírlapi kacsák

„A Magda-brigád 'működése' részint a rendőrség tudtával történt" – idéz egy „hírlapi kacsát" „K. Cs." Majd további részleteket dob be a magyarázatra éhes közvéleménynek: „A Nemzetbiztonsági Hivatal kapcsolatban állt néhány személlyel, akik szerepet játszottak a fegyverkereskedelemben, az exlégiós társaságának ténykedésében. A szervezett bűnözésbe beépülő, önmagukat olykor törvényen kívül helyező és önállósító ügynökök látszanak veszni emiatt – hírlik. Még a végén – ha lesz vége! – azoknak lesz igazuk, akik kezdettől fogva 'magasabb szempontokról beszélnek?" – kérdezi, se valójában tényt és véleményt keverve állítja az álneves szerző.

„Magda Marinko Szegeden csücsül. Bandájának egy része kissé délebbre, Szabadkán. De számos maffiózó szabadon kódorog még. Hétfőn Szabadkán három férfit gyilkoltak meg, Szegről-végről kapcsolatban álltak a Magda-brigáddal..."

Halál vagy 20 év

A jugoszláv igazságügyi szervek március 31-e óta türelmetlenül várják a magyar hatóságoknak, pontosabban a Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti főosztályának döntését Magda Marinko, a Szegeden fogva tartott halálosztó kölcsönadásáról. A nyomozás a szomszédban véget ért, csak Magda kihallgatása és szembesítése maradt hátra" – híreli „T. T.".

Máig magyarázat nélküli a szegedi templom előtti merényletkísérlet. Fotó: Gyenes Kálmán
Máig magyarázat nélküli a szegedi templom előtti merényletkísérlet.
Fotó: Gyenes Kálmán

„Az kétségtelen, Magda nem kívánkozik haza, hisz' védőügyvédjének ki is jelentette, hogy a Csillagban jól érzi magát. (...) Jól tudja ő is, hogy Jugoszláviában nincs összhangban a szerbiai és a szövetségi büntetőtörvény. Míg az előző ismeri a halálbüntetést, addig a szövetségi, ugyanezért a bűncselekményért legfeljebb húsz évet irányoz elő..."

Harcászati tapasztalat

„Mintegy 300 kilométerre a boszniai fronttól, ahol, reméljük, csak a balkáni és nem a világtörténelmet alakítják, Szeged lakóinak harcászati tapasztalatai hónapról hónapra gyarapodnak. A Z. Nagy-gyilkosság után egy ház becserkészése, a nyom nélküli bűntény kérdésköre volt a beszédtéma. Magda Marinko letartóztatásakor a hatlövetű, hangtompítóval fölszerelt fegyverek előnyeiről csevegtek szörnyülködve az emberek, tegnap óta azonban a plasztikbomba és a gránát különbségéről cserélnek véleményt..." – véli „P. S." június 2-án. Előző nap ugyanis a „Kossuth Lajos sugárúton lévő Rókusi templommal szemben, a helyi járatú buszmegállóban robbanás történt. A buszmegállót jelző oszlopon és a szemetesláda, ismeretlen okból és anyagból származóan, felrobbant. (...)" – idézi a rendőrségi közleményt. „Tegnap estig senki nem vállalta (szervezet, csoport stb.) a merényletkísérletet." Végül rögzítjük az újabb párhuzamot: „Szabadkán szerda hajnalban pokolgép robbant a ferences templom bejáratánál".

Kronológia: 1994

Január 10–11.: A brüsszeli csúcsértekezleten a Szövetség állam- és kormányfői beindítják a Partnerség a Békéért (PfP) programot. Január 14.: Bill Clinton amerikai és Borisz Jelcin orosz elnök Moszkvában egyezményt ír alá, amely kimondja, hogy 1994. május 30-ától kezdődően többé nem irányítják egymás országa ellen a nagy hatótávolságú nukleáris rakétáikat. Február 8.: Jeszenszky Géza magyar és Anatolij Zlenko ukrán külügyminiszter Brüsszelben aláírják a Partnerség a Békéért keretdokumentumot. Február 28.: Az ENSZ által Bosznia-Hercegovina fölött elrendelt tiltott repülési zónában a Szövetség repülői lelőnek – a tilalmat megsértő – négy harci repülőgépet. Május 8., 29.: Parlamenti választások Magyarországon. November 7.: A Hágai Nemzetközi Törvényszék először emel hivatalosan vádat a délszláv háború során elkövetett bűncselekmények miatt – a vádlott: Dragan Nikolić, egy boszniai szerb fogolytábor volt parancsnoka. November 28.: Norvégia lakossága népszavazás keretében nemet mond az európai uniós tagságra. December 5–6.: Az EBEÉ állam- és kormányfőinek budapesti csúcsértekezletén részt vesz Willy Claes NATO–főtitkár. Az EBEÉ új nevet vesz fel, a továbbiakban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nevet viseli (EBESZ); közzéteszik az 1994. évi budapesti dokumentumot „Egy új korszakban az igazi partnerség felé" címmel. December 11.: Az orosz hadsereg megtámadja Csecsenföldet, ezzel kezdetét veszi az első csecsen háború. Önkormányzati és kisebbségi önkormányzati választások Magyarországon.

Arcél: Süli József (1945–)

Makón született, ott kezdett atletizálni Süli József. Nacsa Imre edző irányításával országos bajnok volt 400 méter gáton, és szerepelt a válogatottban is. A szegedi tanárképző főiskola elvégzés után öt évig testnevelés szakos tanára volt a szegedi kereskedelmi- és vendéglátó-ipari iskolának. A diák- és a tömegsport akkori helyzete véleményközlésre késztette: a megyei újságban megjelent cikke felkeltette az akkori főszerkesztő, Rácz Lajos figyelmét – először külsős, majd 1973-tól a Riskó Géza vezette sportrovat tagja lett. Ám 1975-től 1977-ig, aztán hosszabb-rövidebb ideig többször is egyedül dolgozott a sportrovatban, napi kolumnás összeállítások első számú szerzőjeként és szerkesztőjeként. A Csongrád Megyei Hírlapnál töltött időszakra emlékezve azt mondja: a legtöbbet Pap Zoltántól tanult, de Kaczúr Istvánnal is együtt dolgozott a Kutas Népe című termelőszövetkezeti havilapnál, amelyet később maga szerkesztett. 1990-ben került a Délmagyarországhoz, ahol rovatvezetőként több mint egy évtizeden keresztül irányította a sportrovatot. Sportújságíróként 2008. december 31-éig dolgozott. Beutazta Európát, Izlandtól Törökországig sok-sok eseményről tudósította a megyei sportbarátokat. Megjelent cikkei közel 90 spirálfüzetet töltenek meg. Egész pályafutása során vallotta: a regionális lapnak a helyi sporteseményekre, az iskolai és tömegsportra kell fókuszálnia. Amúgy a Pick Szeged, a férfi kézilabda volt a nagy szerelme: a győzelmek után boldog volt, a vereségek letörték, nehezen emésztette meg az egyes fiaskókat. A sport iránti rajongását fiaira is átörökítette: Róbert lapunk sportrovatának jelenlegi vezetője, András rádiós sportriporter, László a szegedi kézisek masszőre, Péter pedig futballozik, és indul a veterán atlétikai Európa-bajnokségon. Süli József máig szívesen emlékszik a sportújságíróként kötött barátságokra, az újságírói érdekvédelem fénykorára, arra az időszakra, amikor a helyszíni tudósítás dominált, amikor a munkát csapat- és műhelyszellem jellemezte. Sportújságírói pályája elismerése a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetés.

Ferencesek Szeged-Alsóvároson

550 éve alapították a rendházat. „Az első ferences rendi szerzetesek még Assisi Szent Ferenc (1182–1226) életében jelentek meg Magyarországon, szegedi rendházukról oklevél először 1316-ból kelteződik. Péter László a Szegedi ferencesek című könyvében írja, hogy a mai Palánk helyén álló templomukat a Szentháromság tiszteletére emelték, a Szentháromság utca ezt kötötte össze Alsóvárossal" – idézi húsvét alkalmából, április 2-án Panek József a helytörténeti adatot.

Ferencesek Szeged-Alsóvároson. Fotó: Gyenes Kálmán
Ferencesek Szeged-Alsóvároson.
Fotó: Gyenes Kálmán

A Gyenes Kálmán fotóján is látható rendházról pedig azt rögzíti: „1444-ben a Szent Ferenc szegénységi eszményéhez visszatért ferencesek – az obszervánsok – itt, Alsóvároson kezdenek rendházat építeni maguknak, miután a palánkit pápai legátusi döntés nyomán sem vehették birtokukba. Ez a rendház és az egykori gótikus templom az őse a mai alsóvárosi ferences templomnak és kolostornak".

Nagykövet a zöldhatáron

Kiszombor. „Hogyan is fest a balkáni útvonal kapuja?" Erről is tájékozódott az „amerikai nagykövet, Donald Blinken". A diplomata „a májusi záporban hajtatott a kiszombori határba. A határhoz, ahonnan kőhajításnyira van a túloldalon Csanád. Mekkora kerülőt lehetne lehasítani, ha megnyitnák a 'kertkaput'. (...) Hivatalosan senki nem fogalmazta meg, de mintha ott lógott volna a fűillatú levegőben egy óhaj: be jó is lenne, ha egy amerikai segély lendületet adna a szomszédolásnak!" – fogalmaz május 13-i tudósításában V. Fekete Sándor. Magyarázatként pedig hozzáteszi: „hogy a jugoszláv háború miatt feldagadt forgalmat könnyebben nyelhetné el a határátkelő".

Bújj, bújj, zöld ág... Donald Blinken (jobbról a második) a kiszombori sorompónál. Fotó: Gyenes Kálmán
Bújj, bújj, zöld ág... Donald Blinken (jobbról a második) a kiszombori sorompónál.
Fotó: Gyenes Kálmán

Forrás-különszám Iliának

„Barátok, tanítványok köszöntik Ilia Mihályt, a Tiszatáj legendás főszerkesztőjét, a szegedi bölcsész docensét a Forrás szeptemberi számával" – tudósít „L. E. I.". „A sokoldalú eszmetörténész, Lengyel András megírta élete leghosszabb tanulmányát, felvázolva Ilia Mihály életútját és pályaképét. Esterházy Péter erre is emlékezik a tápai születésű Iliáról szólva: „Egyszer mesélte, hogy ő bármerre ha nekiindulna az országnak, negyven-ötven kilométeren belül mindig találna szállást ismerősnél. Ezt is fontosnak tartom nála. Azt, hogy övé az ország. Hogy van, akié. Isten óvja a tisztes ipart, és éltesse sokáig Ilia Mihályt".

Ünnep Iliáéknál. Fotó: Gyenes Kálmán
Ünnep Iliáéknál. Fotó: Gyenes Kálmán

Napi hírek

Gregor a Metropolitanben. „Tavaly elnyerte az év embere címet, így nyugodtan állíthatjuk, hogy a szegediek körében továbbra is ő a legnépszerűbb. Több szerepre is szerződtette a világ első operaházának tartott New York-i Metropolitan" (április 2., szombat).

Mikro-Ker. „A gyors és nagyon kedvező meggazdagodást kínáló önsegélyező klunok egyikét a vásárhelyi székhelyű Micro-Ker Kft. 1992 novembere óta működteti 'Magad uram...' elnevezéssel". A klubtagok egyre elégedetlenebbek (április 5., kedd).

Textilművek vége. „Mi csak egy fióküzeme vagyunk a pesti Szekotex Rt.-nek" – mondja Nógrádi István főkönyvelő. „Az egykori csúcsra járatás időszakában 55 millió négyzetméter szövet hagyta el a szegedi gyárat, de mire társaság lett belőle, már örültek az évi 35 millió négyzetméternek is". „Május 1-től 400 asszony búcsút mondhatott a munkahelyének: nincs szükség a hazai textíliákra" (május 4., szerda).

Kulka. „A Szegeden jól ismert színész, Kulka János tegnap a Móra Könyvesboltban dedikált. Hatmillió ember ismerőse címmel jelentetett meg róla könyvet a New Bridge könyvkiadó" (május 17., kedd).

Intercity. „Vasárnap óta" közlekedik a „Szeged–Budapest intercityjárat" – „felújított kocsikkal". Azért épp ezen a vonalon, mert „a MÁV-felmérések azt bizonyítják, ezen a vonalon a legkulturáltabb az utazóközönség: ide érdemes értéket elhelyezni" (június 2., csütörtök).

Harlem-show. „Óriási tömeg gyűlt össze tegnap délelőtt Szegeden, a Nagyáruház előtt, ahol nagy sikert aratva mutatkozott be a Harlem Globetrotters kosárlabdacsapatának négy játékosa" (június 10., péntek).

Finnugorok. „Háromnapos programot szerveztek a Finnugor Népek Világkongresszusa konzultatív bizottsága tagjai számára Csongrádon" (július 4., hétfő).

Török invázió. „A hétvégén ismét csúcsforgalom volt Nagylakon. Napokkal ezelőtt újabb hat német tartományban kezdődtek meg a szabadságolások, ennek köszönhetően ismét tízezrével indultak hazafelé a török vendégmunkások" (július 19., kedd).

Miss Saigon. „Tegnap este nagy sikerrel mutatták be a szegedi szabadtéri színpadon A. Boublil és C. M. Schönberg Miss Saigon című musicaljét" (augusztus 13., szombat).

Szemétdíj. A szeptemberi számlák okozhatnak némi izgalmat: közel 72 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja Szegeden. (...) Ezentúl mindennemű fizetés alapja a szemét mennyisége lesz. (...) A díjátlag 114,40 forint volt havonta. (...) Az emelkedés 81,60 forint" lesz (augusztus 18., csütörtök).

Vitézavatás. „Semmiféle titkos és nemzetellenes szervezet tagja nem voltam és nem vagyok... Esküszöm a Szent Koronára, hogy a Vitézi Rend célkitűzéseit és előírásait életem végéig megtartom". „Szombaton a szegedi fogadalmi templomban csaknem négyszáz ember mondta egyszerre ezeket a szavakat, mielőtt a Vitézi Rend főkapitánya, vitéz József Árpád királyi herceg kardjával vitézzé ütötte volna őket" a dómban (szeptember 12., hétfő).

Újoncok. „A néhány hetes alapkiképzés záróakkordjaként szombaton délelőtt több mint háromszáz Csongrád és Békés megyéből jött újonc tett katonai esküt a Török Ignác Laktanyában, a 60. Szeged Műszaki Dandárnál" (szeptember 19., hétfő).

Olvasottság. „Kiadónk lapjait, a Délmagyarországot és a Csongrád Megyei Hírlapot csak az érdemben nagyobb lélekszámú megyék napilapjai előzik meg. (...) Alig maradunk le az (...) országos napilap, a Magyar Hírlap olvasottsága mögött, miközben megelőztünk olyan patinás újságot, mint a magyar Nemzet" (október 7., péntek).

Marinko, a „művész". „A sokszoros gyilkossággal vádolt Magda Marinko fölcsapott 'művésznek'. (...) a szerző személye pénzben mérhetően értékessé teszik e képeket" (október 24., hétfő).

Közoktatás. „A Megyei Jogú Városok Szövetségének Oktatási tanácsadó Bizottsága tartotta tegnap ülését a városházán. A találkozón Borbola István, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium tervezési és információs főosztályvezetője előadást tartott a közoktatás új típusú irányítási igényeiről" (november 10., csütörtök).

Férfi kosarasok. „Két év kihagyásával – az NB I-be 36 év után visszakerült – Szegedi postás SK jóvoltából ősztől ismét láthatunk első osztályú férfi kosárlabdameccseket az újszegedi sportcsarnokban" (november 19., szombat).

Royal-konyha. „A Konyhaművészet magazin második alkalommal hirdette ki a tíz legjobb magyar étterem listáját, amelyen mindössze két vidéki vendéglátóhely található. További 20 étterem kapott elismerést, közülük a szegedi Royal csak néhány ponttal maradt le a top 10-ről" (december 3., szombat).

Polgármesterjelöltek. „Szeged polgármesterjelöltjei: Csapó Balázs (Polgárosuló Szegedért Egyesület), dr. Kapás Ferenc (független), dr. Szalay István (MSZP–SZDSZ), dr. Szilágyi János (független), dr. Ványai Éva (Fidesz–MDF–KDNP–FKGP)" (december 6., kedd).

Olvasóink írták

 • 11. Martynko 2010. február 19. 19:56
  „gyalazo vagy”
 • 10. csakmost5 2010. február 02. 11:44
  „de jó kép ez magdáról majd felteszem az iwire :-)”
 • 9. flexsnake 2010. február 02. 10:42
  „attól hogy valamit írnak még nem biztos hogy úgy is van. Pl: egyetlen nyomot sem találtak a helyszínen ami köthető lett volna Magdához. Pedig nagyon csúnya látkép volt ám. De ugye a nyomok amik nem köthetőek a feltételezett elkövetőhöz, nem is léteznek. Mert nem létezhetnek. Németh Zoltán felrobbantása a sugárúton.... ahol állítólag nem volt nyom, miközben az elkövetés eszköze nem házilag tákolt robbanószerkezet volt. Na de mindegy. Biztos minden úgy van ahogyan egyszer egy firkász megírta.”
 • 8. seleron 2010. február 01. 18:30
  „flexsnake neked csak gratulálni tudok”
 • 7. flexsnake 2010. február 01. 08:46
  „5. még egy páran szolgáltak a franciáknál de egyikük sem gyilkos.”
 • 6. flexsnake 2010. február 01. 08:45
  „Akkor még egyszer hogy érthető legyen: Magda Marinko nem ölt gyereket, sem akkor sem előtte. Elvitte a balhét, mivel számíthatott halálbüntetésre ha nem teszi. Nem azt mondom, hogy egy galamblelkű, de már tudta hogy soha többé nem kerül szabadlábra és elítélték abban a dologban, mégis azt mondta ő nem tette. Semmi oka nem volt rá hogy tagadja, semmit nem másított a mondata. A dolgok hátterében inkább olyan emberek vannak akik ma is szabad lábon járkálnak, és intézik a dolgaikat.”
 • 5. csakmost5 2010. február 01. 08:16
  „Magda egyik előszeretettel alkalmazott módszere - állítólag - az volt, hogy álmukban melléjük lopakodva lőfegyverének hangtompítójával felkeltette áldozatait, s mikor azok felébredve felpillantottak, tüzelt. Mint a fentiek mutatják, számára nem jelentett akadályt a családirtás sem. Korábban a légióban is szolgált, feltehetően itt is bővítette az emberöléssel kapcsolatos ismereteit.”
 • 4. csakmost5 2010. február 01. 08:06
  „egyik kis gyerek védekezett az arcához tette a kezát és ugy lötte ki a szemét”
 • 3. flexsneke 2010. január 31. 19:18
  „De ölt, most jut eszembe. Kettőt is. A szemgödrükön hatolt be a lövedék.”
 • 2. flexsnake 2010. január 31. 14:13
  „Magda nem ölt gyereket.”
 • 1. mag 2010. január 30. 22:15
  „MOST AKKOR Ö HÖS?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportban is jeleskednek a rendőrök

Szeged - A rendőrségi versenyek összesített listáján első helyezést ért el a Csongrád Megyei… Tovább olvasom