Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Illés Mária énekli és tekeri a nótát

Bordány - Mindig szeretett énekelni, előbb citerázni tanult, három éve pedig tekerőlanton is játszik Illés Mária. A bordányi Borostyán Dalkör vezetője szerint a dallam önmagában nem elég, a ritmust is el kell találni.
– Az egyik fellépésünkön Vásárhelyen láttunk tekerőlantot, akkor kaptunk kedvet hozzá, hogy megtanuljunk játszani ezen a hangszeren – mondja
Illés Mária, a bordányi Borostyán Dalkör vezetője. Felvették a kapcsolatot Szerényi Béla budapesti ezüstkoszorús hangszerkészítő mesterrel, akitől megrendelték a gyakran nyenyerének is nevezett hangszert. Mária a szintén bordányi Juhász Dezsővel duóban nagy sikert aratott a szegedi és a Szeged kistérségi nyugdíjasklubok Ki mit tud? vetélkedőjén januárban a Bálint Sándor Művelődési Házban. Különdíjat nyertek.

Az Alföld népi hangszere

Tekerő, nyenyere, nyekerő, szentlélekmuzsika, kolduslant – ez mind a tekerőlant megnevezése a Wikipédia információi szerint. A vonós hangszer a 10. századtól egész Európában elterjedt. Magyarországon népi hangszerként az Alföld középső és déli részén volt használatos, ma reneszánszát éli.

– Nem elég egy dallamot lejátszani, a dal ritmusát is jól el kell találni. Ezt a tekerés gyorsaságával és a rántásokkal befolyásoljuk. Először citerázni tanultam, a tekerőlantnál a fogások kicsit mások. Én harmadik éve, Dezső hetedik éve játszik a hangszeren. Otthon az unokáim kiszaladnak a szobából, mert eléggé hangos a tekerőlant, a citerát viszont verik ők is – árulja el Mária, aki 2002 őszén hozta létre a Borostyán Dalkört. Óvónőként ment nyugdíjba, korábban postán is dolgozott. Családjában valószínűleg édesapjától örökölte a muzsika szeretetét, ő ugyanis hegedült, és fergeteges hangulatot varázsolt a régi disznóvágásokon. Mária mindig szeretett énekelni, járt csutorás táborba, és amíg Mórahalmon lakott, tagja volt a parasztkórusnak. Zenében szinte mindenevő, szívesen játszik például régi magyar csárdást vagy a Weiner Leó jegyezte Rókatáncot.

A tekerőlantos duó különdíjat nyert a Ki mit tud?-on. Fotó: Szalai Antal
A tekerőlantos duó különdíjat nyert a Ki mit tud?-on. Fotó: Szalai Antal

Évente több mint 20 produkciót számlál a dalkör, amely jelenleg 23 tagból áll. Mindenki nyugdíjas vagy a nyugdíjhoz közelít. Jó kapcsolatot ápolnak a Bordány környéki településekkel, de nemcsak ott lépnek fel, hanem jártak már a fővárosban, a Nemzeti Vágtán, Szerbiában, Romániában is. Legközelebb a zsombói Wesselényi Népfőiskola záróestjén zenélnek, február 22-én.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárgépügy: kártalanítják azokat, akik pórul jártak

Kizárólag a NAV honlapján, február 17-éig kérhetik a kártalanítást azok a pórul járt vállalkozók, akik a „rossz" pénztárgépeket rendelték meg. Tovább olvasom