Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Ilyen volt a Dugonics tér – milyen lesz?

Szeged - A városra jellemző, nagy árvíz utáni eklektikus stílusból merítenek a Dugonics tér felújításának tervezői. Miközben meg akarnak felelni a mai igényeknek, a jövőnek dolgoznak.
– A tervezés negyedik dimenziója a történeti kutatás; mindig rejt számunkra váratlan és segítő üzenetet. Így volt ez a Dugonics és Árpád térrel is, amellyel több mint tíz éve foglalkozunk – mondta V. Zákányi Ildikó a Dugonics és Árpád tér átépítését tervező Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. vezető tervezője. Az 1500-as évektől rendelkezésre álló várostérképek alapján kirajzolódott: a most belvárosi terek a 19. század második feléig még csak nem is tartoztak a belső városhoz.

A Dugonics tér arcai - fotók régről. Galéria

Kialakulásakor a Dugonics és az Árpád tér nem különült el egymástól: a búzapiac területe volt, a délvidékről szállító kereskedők házai szegélyezték. Hasonlóan ahhoz a földszintes lakóházhoz, amely 1832-től állt a Kárász utca sarkán, és amelynek helyére 1961-ben épült a ma látható négyemeletes modernista lakóház. Szomszédjában 1867-ben húzták fel a mai olasz intézet romantikus székházát. Mellé, az 1850-es klasszicista, szecessziós Kiss-ház helyére 1941-ben emelték a négyszintes modern épületet Schakmann Ádám tervei alapján.

Jelenleg így néz ki a Dugonics tér. A Deák Endre gyűjteményéből származó képeslap régi arcát mutatja. Fotó: Frank Yvette
Jelenleg így néz ki a Dugonics tér. Fotó: Frank Yvette

A teret a Tisza Lajos körúttal a 19. század elejétől a klasszicista Habi-ház köti össze. Szemben, a BÁV-nak és más üzleteknek, lakásoknak az 1858-as Reizner-ház ad helyet. Mellette 1708-tól a Krebsz-ház, 1884-től a Krausz-ház nyúlik el, előbb a névadó család magtárával, kocsmájával, majd nyomdával és lapkiadóval. 1933 óta a belvárosi plébánia tulajdona, ma katolikus ház. A tér fő helyére 1872-ben épült a főreáltanoda, az épületben 1894-től ítélőtábla, 1921-től az egyetem központja működik.

Jelenleg így néz ki a Dugonics tér. A Deák Endre gyűjteményéből származó képeslap régi arcát mutatja. Fotó: Frank Yvette
A Deák Endre gyűjteményéből származó képeslap a tér régi arcát mutatja

A tervezőtől megtudtuk: a Dugonics tér a város egyik első közparkja, a romantikus kert nagyjából 150 éve váltotta fel a piacot. A laza vonalvezetésű parkban, megközelítőleg a Kárász utca vonalában állt hajdan Dugonics András szobra, amelyet 1876-ban egy éjszaka alatt költöztettek hátrébb: innen a „möglépött, mint Dugonics" szállóige. Az 1879-es nagy árvíz után alakítottak ki szabályos, rendezett parkot.

Archív fotó az országzászlóval
Archív fotó az országzászlóval
– Egész Szeged dominánsan az eklektikus város képét őrzi, ebből merítünk úgy, hogy a 21. század gyorsabb életvitelének is megfeleljen, és időtálló alkotás szülessen, amely keretet ad a különböző funkcióknak és teret minden korosztálynak. Az egymást követő korok mind rajta hagyták a kezük nyomát. Ezt igyekszünk kitisztítani, újfajta rendet teremteni Buella Mónika táj- és kerttervezővel – tette hozzá V. Zákányi Ildikó. – 9 fát telepítünk át és a cserjéket. A két térre együttvéve több mint 80 fát és 3500 örökzöld és lombhullató cserjét ültetünk, de virágzó évelők is több ezres számban fognak díszleni. A Somogyi utcába az összes közműves és tűzoltási szempontot figyelembe véve dupla hársfasor kerül. Az egyetem előtti parkkal egységes kertet létesítünk, felfrissítjük a szökőkutat és környezetét. Az Unióban elfogadott faértékelési számítások szerint a meglévő zöldfelület eszmei értéke közvetlenül a telepítés után a duplájára nő.

Nem tűnik el a tér sarkáról a Tarnai István tervezte, most jegyárus pavilonnak berendezett vasbeton héjszerkezet sem – a tér kapuja lesz. A tervező hangsúlyozta: ritkán adatik meg, hogy teljes egészében felújítanak egy teret, és rendet lehet tenni egyszerre a közlekedésben, közművekben, térburkolatban és a növényzetben. A Dugonics tér a város és az egyetem nappalija lesz, amelyben helye van a réginek és az újnak. A burkolat a tér homlokzata. Kompromisszumokkal ugyan, de vállalható megoldás születik: a Kárász utca és a Reök-palota előtti tér jó minőségű vöröses klinkertéglái folytatódnak. A Somogyi utcában, ahol gépjárművek is közlekednek, aszfaltszőnyeget fektetnek, a fák között, a padok alá modern, mészkő hatású beton burkolatot raknak. A BÁV-ot a nagyáruházzal összekötő sétányon teraszoknak alakítanak ki díszburkolatos felületet.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Bendegúz007 2012. április 05. 10:50
  „41. TELSTAR
  Maximálisan támogatom az ötletet,csak sajnos szerintem max felújítják,de el tuti nem dúrják.”
 • 41. TELSTAR 2012. április 03. 19:24
  „kéne írni a polginak a nagyáruház és az amögötti toronyház ledúrása érdekében, vagy valamilyen civil mozgalmat, gyűjtést szervezni rá... :-o”
 • 40. macs 2012. április 03. 12:16
  „35. Lucia,
  nem értelek, miért nem tudsz a Kárászon, illetve a téglán magassarkú cipőben sétálni?
  39. zehn,
  tudom, hogy nem bauhaus épület, de nem álarc. :-)”
 • 39. zehn 2012. április 03. 08:19
  „macs. Az említett épületnek sajnos semmi köze a bauhaushoz . Sajnos. Ha felteszek egy álarcot,azzal még nem leszek Alain Delon.”
 • 38. NP1 2012. április 03. 02:23
  „samu
  Meg a Szent István tér, meg a Guttenberg utca, meg a Kölcsey utca....”
 • 37. tzrtz 2012. április 03. 01:34
  „Régen sokkal jobb volt. Az az óriási, fa nélküli, körülkerített tér az egyetem (mai) épülete előtt gyönyörű. Ilyet úgyse tudnak csinálni.”
 • 36. samu 2012. április 02. 22:27
  „34.

  " Botkához (szerintem) az általa épített és ezzel burkolt felület nagysága miatt köthető. Nekem egyébként nincs vele gondom, a bazalttal ellentétben. "

  Botka a Tisza L. krt.-at "felújítását" "bótolta" - ami nem mérhető a Kárász u. és a Klauzál tér munkálataihoz. Szóval a nagyság az itt most nem áll meg.”
 • 35. Lucia 2012. április 02. 21:07
  „32.
  Le a Nagyáruházzal! Ronda, és már nem is olyan nagy áruház!
  26.
  Ezt az építészeti műremeket nem szabad lebontani, csak fel kell újítani!
  "... vöröses klinkertéglái..."
  undorító egy találmány! Förtelmes, ronda, ráadásul magas sarkú cipőben használhatatlan!”
 • 34. NP1 2012. április 02. 21:06
  „samu
  macs
  Én is tudom, hogy a Kárász felújítását Bartháék csinálták. Ott voltam, amikor peckesen (Kerekessel az oldalán) végigvonult az új úton. Akkor azt a burkolatot mindenki elfogadta, mert annál ami volt összehasonlíthatatlanul szebb lett. Botkához (szerintem) az általa épített és ezzel burkolt felület nagysága miatt köthető. Nekem egyébként nincs vele gondom, a bazalttal ellentétben.”
 • 33. macs 2012. április 02. 21:05
  „32. TELSTAR,
  csatlakozom! Tényleg, nincs valami megoldás, amivel el lehetne tüntetni?
  29. samu,
  nem rossz a szökőkút, csak fel kéne újítani. Anno a zene a padok alól szólalt meg, most meg a karón lógó hangszóróból. Szörnyű megoldás. Remélem nem marad így!”
 • 32. TELSTAR 2012. április 02. 20:51
  „LE a nagyáruházzal !!”
 • 31. samu 2012. április 02. 20:40
  „Bocsánat, hogy ennyire túltengek, de a diszkövezet nekem is szálka.
  Tehát az biztos, hogy nem Botka hanem Bartha és KÉSZ. (meg ha jól emlékszem Borvendég keze is benne volt - ő követte el a Sellőt és az Égő Aranyat is - ó hogy száradt volna le)
  Elméletileg ok, csak nem kéne takarítani és ha valaki teherautóval ráhajt azt azonnal főbe lőni.
  A horvát országi mészkőtömbökkel nem jó az összehasonlítás, annak is van hátránya rendesen”
 • 30. macs 2012. április 02. 20:37
  „23. NP1,
  "Az ellenszenv (szerintem) egyszerű: Botkához, a szocikhoz köthető."
  Nem tudom, de a Kárász utca felújítása még Bartha idéjén kezdődött, és már oda is téglát terveztek.
  25. zehn,
  " A Kárász és Dugo sarkán a szocreál borzalom"
  a nyáron láttam egy kiállítást az 1920-as 30-as évek stilusirányzatáról, a bauhausról. Nos, az általad szocreál borzalomnak titulált épőülethez hasonlókról mutattak képeket.”
 • 29. samu 2012. április 02. 20:23
  „Úgy látszik nem megy át az érvelésem - akkor térjünk át a másik gyöngyszemre - az elcseszett szökőkútra.
  Már csak azért is, mert lényegesen nagyobb probléma.
  Egyszer már szó volt róla, hogy ronda, funkcióját hibásan találták ki annak idején (színpad), de a legfontosabb, hogy a vonulási útvonalba esik bele. Pozitívuma, hogy a Kárász u.-ról látható és valamelyest kompenzálja a "buzogányos" templom nevezetű borzadály látványát.
  Tehát a szökőkút marad és tudtommal nem is építenek át rajta semmit.
  Ez hiba, tőlem nyugodtam feltölthetnék.”
 • 28. azigazitrebitsch 2012. április 02. 20:10
  „23. NP1 2012.04.02. 17:54

  Azok, akik itt szörnyülködnek a burkolaton,azok a nyáron elmennek Horvátba nyaralni és kiválóan sétálgatnak a kövezett óvárosi részeken és hazajőve áradoznak,hogy bezzeg ott milyen jók a dolgok.
  (pedig azokon tényleg csak bukdácsolni lehet )”
 • 27. NP1 2012. április 02. 19:19
  „Agáta 2012.04.02. 18:57

  "Egy szónak is 100 a vége, borzalmas ronda a beton jegyárusító-várakozó. " - nem borzalmas. Én sem tartom a legszebb szegedi épületnek, de az adott korra jellemző (mint a Dömötör torony a sajátjára) és szerintem vállalható. A környezetét kellene rendbe tenni.
  Olvasd végig, hogy a párizsiak miket írtak annó az Eiffel toronyról. A közízlés mindig 50 - 100 éves fáziskésésben van.”
 • 26. Agáta 2012. április 02. 18:57
  „Egy szónak is 100 a vége, borzalmas ronda a beton jegyárusító-várakozó. Anno azért épült, mert ott volt a villamos megálló, eső esetén fedett helyen lehetett várakozni. Hiába fogják akárhogy felújítani, nem illik a környező épületekhez, a hajléktalanok pedig továbbra is bűzbarlanggá fogják varázsolni. LE VELE!

  A téglaburkolat szép, ha igényesen rakják le - és csak remélni lehet, hogy tényleg a Kárász utcai burkolatot rakják le itt is. A több helyen alkalmazott egyenetlen felületű gránit kockák - bár erősek - gyalogos szempontból nagyon rosszak, nekem már megrándult a bokám a Nagyállomásnál, pedig csak széles sarkú cipőben járok, ami max. 2,5 cm. Jó 50 évvel ezelőtt a Klauzál téren még szép téglaburkolat volt, mely a Dóm tér árkádsora alatt még látható. Mivel eléggé tönkre ment, ezért felszedték, átválogatták, a jó téglákkal kijavították a Dóm téri burkolatot. Akkor kövezték ki a Klauzál teret erős szürke téglákkal, amin aztán az autók is parkolhattak.”
 • 25. zehn 2012. április 02. 18:38
  „Samu. Nehéz olyat mondani. Szerintem akkor nem beszélhettünk városrendezésről. Egymás után húztak fel össze-vissza helyeken, rondábbnál rondább épületeket. Sorolni is nehéz. Talán a Sellőház valamelyest kilóg a sorból,bár a lakók arra is panaszkodnak. Hogyan lehetett például az "Olajosházat"/ volt Égő arany/ az Oskola u. sarkára rondítani? Vagy a Nagyáruház és mellette a szörnyűséges lakóház,ahonnan már mindenki kimenekült,aki tehette. A postapalotának csúfolt förtelem. A Kárász és Dugo sarkán a szocreál borzalom, a víztoronyterén a nem oda való panel szerencsétlenség,amit még ráadásul nagyrészt hupikékre is festettek. Á! nagyon sok van.”
 • 24. samu 2012. április 02. 18:04
  „A volt villamos megálló épülete jó.
  Pláne, ha tisztában vele az ember, hogy a lényeg az lenne, szinte támaszték nélküli tető, ÁTLÁTSZÓ üvegfallal.
  Az utólag belepakolt izé természetesen tönkre vágja.
  Ettől függetlenül nem erre a térre való. Ott van a testvérkéje a Mars téren, na az jó helyen van.
  Egyáltalán mondjon nekem valaki egyetlen épületet is a 60-as évektől kezdve 1990-ig, ami az elfogadható szintet is megüti.”
 • 23. NP1 2012. április 02. 17:54
  „. macs 2012.04.02. 13:

  "Egyébként valaki meg tudná magyarázni, miért van ez a hihetetlen ellenszenv a téglaburkolat ellen? Én még emlékszem, hogy gyerekkoromban Szegeden sok utcában téglából készült a járda burkolata." - meg a házak "gangjai", az udvarok ház felőli része.... szóval sok minden.
  Az ellenszenv (szerintem) egyszerű: Botkához, a szocikhoz köthető.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álőstermelő - nyugtáért 1 milliós bírság

Az adóellenőrök egy olyan céget vizsgáltak, amely növényi szaporítóanyag előállításával és értékesítésével hirdette magát. Tovább olvasom