Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Íme a ponthatárok! Felvettek?

Szeged - Csütörtök este tudhatták meg a diákok, felvételt nyertek-e az általuk kiválasztott felsőoktatási intézménybe: a hivatalos ponthatárok este nyolckor kerültek fel a felvi.hu honlapra.
Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat: első körben csaknem 98 ezren nyertek felvételt valamelyik egyetemre, főiskolára a 141 ezer jelentkező közül. A három legmagasabb pontszám a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a bejutáshoz államilag finanszírozott képzésben. A ponthatárok a www.felvi.hu oldalon jelentek meg elsőként nyolc órakor.

Az MTI információi szerint 97 ezer 769-en kerültek be valamelyik felsőoktatási intézménybe. Az államilag támogatott felvehető keretszám alapképzésben 53.450; mesterképzésre 19 ezer 600 hallgatót lehetett felvenni. A maximális 480 pontot sehol sem kellett elérni a felvételhez.

A legmagasabb pontszám az államilag finanszírozott képzésben a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a bekerüléshez, a nemzetközi gazdálkodási alapszakon 463 pont a határ. A második és harmadik legmagasabb pontszámot is ebben az intézményben kellett hozniuk a leendő elsőéveseknek, gazdálkodási és menedzsment szakon 457, a társadalomtudományi karon 453 pontot.

Költségtérítéses képzésben a veszprémi mérnök-informatikus szakon 478 pont volt a határ.

A ponthatárokat este nyolc órától óriáskivetítőkön tették közzé a fővárosban a Millenárison. Az adatsor Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár gombnyomására indult el. A helyettes államtitkár rövid köszöntőjében sok sikert kívánt a felsőoktatásba most bekerülőknek, azokat pedig, akiket nem vettek fel, arra biztatta, hogy próbálkozzanak a következő évben is.

A Millenárison a rossz idő ellenére is sokan várták a pontszámok megjelenését. Az MTI tudósítói számos diákot láttak, akik üdvrivalgással fogadták az óriáskivetítőn megjelenő pontszámokat.

A regisztrált jelentkezők a felvi.hu mellett az e-felvételin használt személyes oldalukon (Én felvim) is megtalálhatták a jelentkezéseikhez tartozó ponthatárokat. Akik felsőoktatási felvételi jelentkezési lapjukon megadták a mobiltelefonszámukat, sms-ben is kaptak értesítést. A küszöbponthatár 200 pont.

Ebben az évben is a teljes mértékben magyar fejlesztésű számítógépes rendszer állította szakonként országos rangsorba a jelentkezőket az általuk elért felvételi összpontszám alapján, majd a legjobb teljesítményű jelentkezőtől kezdve elhelyezte őket az általuk első helyen választott felsőoktatási intézménybe és képzésre.

A ponthatárok nyilvánosságra hozatala után az Oktatási Hivatal valamennyi jelentkezőnek besorolási határozatot küld arról, hogy az egyes jelentkezési helyeken hány pontot ért el, ott mennyi a ponthatár, valamint besorolást nyert-e valamelyik jelentkezésére, és ha igen, melyikre. Függetlenül attól, hány képzést jelölt meg egyazon felsőoktatási felvételi eljárásban, a jelentkező csak egy helyre sorolható be: az általa felállított sorrendben arra a képzésre, ahol először éri el a megállapított ponthatárt.

A felvételről szóló határozatot és a beiratkozással kapcsolatos információkat az az egyetem, főiskola küldi meg, ahová besorolást nyert a jelentkező.

Az idén körülbelül ugyanannyian szeretnének a felsőoktatásban továbbtanulni, mint egy éve; a mostani 141 ezer jelentkező nagy része az alapképzést, a legtöbbjük az államilag támogatott képzési formát választotta. Többen céloztak meg felsőfokú szakképzést, mint előző évben.

A Millenárison a korábbi évekhez hasonlóan Pont Ott Parti várta az idén is a diákokat, a programok már délután négy órakor elkezdődtek: bemutatkozott több felsőoktatási intézmény, szó volt külföldi tanulmányutakról, ösztöndíjprogramokról, nemzetközi szakmai gyakorlatokról, továbbá arról is, hogyan keressen valaki albérletet vagy diákmunkát.

A Szegedi Tudományegyetem ponthatáraiSZTE-BTK: http://www.felvi.hu/bin/content/vonal11a/html/szer/szer_256.html
SZTE-JGYPK: http://www.felvi.hu/bin/content/vonal11a/html/szer/szer_258.html
SZTE-TTIK: http://www.felvi.hu/bin/content/vonal11a/html/szer/szer_257.html

SZTE-ZMK: http://www.felvi.hu/bin/content/vonal11a/html/szer/szer_281.html

A Kecskeméti Főiskola ponthatárai
Ponthatárok: nyolc óra után minden kiderül

A hivatalos ponthatárok elsőként a www.felvi.hu honlapon jelennek meg. A Millenárison "Pont ott Parti" várja idén is a diákokat, a programok már délután 4 órakor elkezdődnek: bemutatkozik több felsőoktatási intézmény, szó lesz külföldi tanulmányutakról, ösztöndíjprogramokról, nemzetközi szakmai gyakorlatokról, továbbá arról is, hogyan keressen valaki albérletet vagy diákmunkát. A ponthatárokat este 8 órától óriáskivetítőkön teszik közzé. A regisztrált jelentkezők az e-felvételi során használt személyes oldalukon (Én felvim) is megtalálják a jelentkezéseikhez tartozó ponthatárokat.

Akik felsőoktatási felvételi jelentkezési lapjukon megadták a mobiltelefonszámukat, azok sms-ben is kapnak értesítést. A küszöbponthatár 200 pont. Ebben az évben is a teljes mértékben magyar fejlesztésű számítógépes rendszer állítja szakonként országos rangsorba a jelentkezőket az általuk elért felvételi összpontszám alapján, majd a legjobb teljesítményű jelentkezőtől kezdve elhelyezi őket az általuk első helyen választott felsőoktatási intézménybe és képzésre.

A szakemberek szerint nehéz megjósolni az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, azokat a létszámkeret és a felvehető összlétszám mellett a jelentkezők teljesítménye is befolyásolja. Minél több jelentkező szeretne bejutni az adott képzésre, annál valószínűbb, hogy ott magas lesz a megállapított ponthatár. Általánosságban a jelentkezések alapján annyi bizonyosnak mondható, hogy magasak lesznek a pontszámok azokon képzéseken és intézményekben, ahol hagyományosan nagy a túljelentkezés.

Örülünk, Vincent?
Örülünk, Vincent?

A ponthatárok nyilvánosságra hozatala után az Oktatási Hivatal valamennyi jelentkezőnek besorolási határozatot küld arról, hogy ő az egyes jelentkezési helyeken hány pontot ért el, ott mennyi a ponthatár, valamint besorolást nyert-e valamelyik jelentkezésére, és ha igen, melyikre.

Függetlenül attól, hány képzést jelölt meg egyazon felsőoktatási felvételi eljárásban, a jelentkező csak egy helyre sorolható be: az általa felállított sorrendben arra a képzésre, ahol először éri el a megállapított ponthatárt. A felvételről szóló határozatot és a beiratkozással kapcsolatos információkat az az egyetem, főiskola küldi meg, ahová besorolást nyert a jelentkező. Az idén körülbelül ugyanannyian szeretnének a felsőoktatásban továbbtanulni, mint egy éve: a mostani 141 ezer jelentkező nagy része az alapképzést, a legtöbbjük az államilag támogatott képzési formát választotta.

Többen céloztak meg felsőfokú szakképzést, mint előző évben. A képzési területek "versenyében" az idén is a gazdaságtudományok vitték el a pálmát, csaknem minden ötödik jelentkező ilyen képzést jelölt meg első helyen.

Tíz százalék feletti a műszaki, valamint a bölcsészettudomány képzési terület részesedése is. Az államilag támogatott képzésekre jelentkezők aránya nagyjából megfelel a tavaly megfigyelhetőnek, az elsőhelyes jelentkezések több mint 87 százaléka államilag támogatott helyre irányul. Az államilag támogatott felvehető keretszám alapképzésben 53.450 lesz, mesterképzésre 19.600 hallgatót lehet felvenni.

Korábban írtuk

Akik felsőoktatási felvételi jelentkezési lapjukon megadták mobiltelefonszámukat, sms-ben is kapnak értesítést. A delmagyar.hu mellett a Délmagyarország és Délvilág pénteki száma is közli a Szegedi Tudományegyetem valamennyi szakának ponthatárait.

A ponthatárokat immár tizenöt éve egy matematikai algoritmuson alapuló informatikai szoftverrel állapítják meg. A felvételi „küszöböt" a létszámkeret és a felvehető összlétszám mellett a jelentkezők teljesítménye is befolyásolja. Minél több jelentkező szeretne bejutni az adott képzésre, annál valószínűbb, hogy magas lesz a megállapított ponthatár. Tavaly az összes jelentkező több mint kétharmada, pontosan 97 706 hallgató nyert felvételt a felsőoktatásba.

Olvasóink írták

 • 14. 620829 2011. július 25. 15:29
  „ÉLJEN !!!!!!! INDUL A DIPLOMÁS-KÖZMUNKÁS KÉPZÉS HUNNIÁBAN...AZÉRT EZ MÁR EGY MAGASABB SZINT...A PISZOKNAK SEM MINDEGY A SÖPRÖGETÉSI SZÖG MEGHATÁROZÁSA.”
 • 13. szalámibör 2011. július 22. 19:22
  „Érdemes elolvasni. Örülök,hogy a mérnököket mostmár kezdik anyagilag megbecsülni,reméljük a természettudományos képzés is színvonalasabb lesz mert most....
  http://www.hir24.hu/belfold/2011/07/22/ezekkel-a-diplomakkal-lehet-a-legtobbet-keresni/~~fokusz”
 • 12. Szerzetes 2011. július 22. 12:07
  „11. gavallér: mert azok humán tárgyak, azokat meg lehet magyarázni, túl lehet magyarázni. A reál tárgyak nem népszerűek, mert "nehéz" a matek, mert 2+2 = 4 az esetek 99%-ában, és kár leállni a tanárral vitatkozni, hogy de te másik számrendszerre / számtérre gondoltál, mert a tanár ott is meg tud fogni.”
 • 11. gavallér 2011. július 22. 11:19
  „Csak tudnám , hogy a pszihológia , meg még néhány bölcsész szak és a túrizmus mitől ilyen
  népszerű?.Mert a ponthatárokból erre lehet következtetni.”
 • 10. theseus 2011. július 22. 10:41
  „8. KamuNeni 2011.07.22. 08:52

  Nézz utána a bolognai rendszernek, ha lemaradtál róla, mert már évek óta bevezették, és sokat írt róla az újság is.
  A hagyományos osztatlan képzések mellett, pl. jogi, orvosi, gyógyszerész, háromféle képzés van: alapképzések (3 év), mesterképzés (+2 év), és a felsőfokú szakképzés (2 év).
  Ezek közül tkp. csak a mesterszakok jelentik a hagyományosan egyetemi diplomát, az alapképzés inkább főiskolai szintű, az FSZ pedig 2 éves szakképzés érettségizetteknek. Azok a szakok, amelyekre te gondolsz, valószínűleg ilyenek, ezeket a DM nyomtatott kiadásában f betűvel jelölik.”
 • 9. telemetrik 2011. július 22. 09:09
  „ez az csak 35 ponttal emelték meg a ponthatáromat (Y) nem baj megyek csinálok inkább valami szakmát. azzal többre megyek :)”
 • 8. KamuNeni 2011. július 22. 08:52
  „SOkat latok amihez egyaltalan nem kellene diploma, sot nyugaton nem is tudnak mirol van szo. Ez nem a kommunizmus hatramaradt iskolazasi szokasa? Van meg cipofelsoresz szakmunkas kepzes is? Meg penztaros? Meg Pultos? Meg pincer is??
  Nem hangzanak kicsit hulyen? Vegignezve a listat a felet ki kellene huzni mert semmi ertelme hogy egyetemi diplomahoz legyen kotve.”
 • 7. sobrij1 2011. július 22. 07:55
  „Jól átverték a diákokat megint. A kevesebb hely miatt a biztos bejutás reményében többen jelölték meg a költségtérítésest, így van ahol magasabb lett a pontszáma, mint az állami. Mérnök szakok pontszámai elég alacsonyak.”
 • 6. Történész 2011. július 21. 20:20
  „Felvi.hu-n az összes egyetem és főiskola összes karán levő ponthatárokat látom. 20.03kor a felvi szervere felmondta a szolgálatot- lásd a hvg.hu-n

  Kérném nem moderálni,mivel közérdekű adat. Egyébként mi alapján moderálják a hozzászólásokat?”
 • 5. Történész 2011. július 21. 20:04
  „8 óra elmúlt. Mikor frissül az oldal?? Vagy nézzem meg a dolgokat a felvi.hu-n”
 • 4. Történész 2011. július 21. 19:18
  „Annyit azért hadd kérdezzek meg,hogy az helyesírást van-e aki ellenőrzi? Ha nincs be lehet-e állni ellenőrizni??”
 • 3. Történész 2011. július 21. 18:59
  „És mondják csak. Este 8 után minden kiderül vagy mindenki derül????:D”
 • 2. Dr.Evazan 2011. július 21. 09:29
  „Aztán meg nem lesz munkájuk, mert diplomásokkal Tiszát lehetne rekeszteni (némelyikkel azt is kellene)....”
 • 1. Mike3 2011. július 20. 20:04
  „Istenem, de jó, hogy már csak akkor tanulok ha akarok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárvult mókuskölyköt nevelnek a Szegedi Vadasparkban

A Miskának elnevezett csöppséget gondozója cumisüvegből táplálja. Tovább olvasom