Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Indulhat a szegedi lézer kutatóközpont beruházása

A 61,3 milliárd forintba kerülő kiemelt nagyberuházás költségének 85 százalékát az EU, 15 százalékát a Magyar Állam vállalta.
Azzal, hogy a kormány áprilisban jóváhagyta a szegedi ELI lézer kutatóközpont építésének első fázisához nyújtandó támogatást, megkezdődhet 61,3 milliárd forintba kerülő kiemelt nagyberuházás megvalósítása. A költségek 85 százalékát az EU, 15 százalékát a Magyar Állam vállalta - mondta Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. uniós koordinációs igazgatója, csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A fény és az anyag kölcsönhatását vizsgáló kutatások 2016 elején kezdődhetnek. Ezektől jelentős előrelépés várható a biológiai-, gyógyszer-, orvosi- és anyagtudományi kutatásokban - hangsúlyozta Lehrner Lóránt, a nonprofit kft. ügyvezető igazgatója.

Az ELI - Extreme Light Infrastructure - az európai kutatási infrastruktúrák stratégiai tervében szereplő 44 páneurópai kutatási nagyberendezés egyike.
A beruházás első fázisa az idén záruló uniós költségvetési ciklus része és nettó 37 milliárd forintba kerül. A projekttel 2015 végéig kell elszámolni az EU-nak. Ebből a pénzből készül el a központ épülete és kerül bele a berendezések első fele.

Az épület különlegessége a stabil alapozás és a 8 ezer négyzetméter tiszta tér, amelyben állandó lesz a hőmérséklet. Az alapozáshoz 15 kilométernyi cölöpöt vernek le a földbe - számolt be a részletekről az ügyvezető igazgató.
A kivitelezésre szóló közbeszerzés a közeli hetekben jelenik meg.

A második fázis finanszírozása már a 2014-2020 közötti uniós költségvetést terheli nettó 24,3 milliárd forinttal. Ebből speciális paraméterekkel rendelkező lézertechnológia kerül az épületbe.

Lehrner Lóránt úgy vélte, hogy a központ köré olyan ipari és kutató park épülhet, amely hasznosítja a kutatási eredményeket.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. lukrecia 2013. május 03. 17:47
  „24 rattacha: Én örülnék a legjobban , ha valóban egy prosperáló társaság öntené magából a kutatási eredményeket, mint a folytonérő málna a termést. Sajnos szkeptikus vagyok. Szegeden eddig is voltak tudományos helyek garmadával, de igazán nagy eredményeket nem hallottunk. Fél város az egyetemre épül (na és önkormányzati cégekre)és mégsem jönnek az átütő eredmények. Kritikus vagyok, talán ezzel is próbálom a tespedésből felrázni az ezzel foglalkozókat. A tudományos vezetők eleve eddig rossz kutatási területeket jelöltek ki a munkatársaknak, és emiatt siker esetén sem lehetett azokat a gyakorlatban sem hasznosítani. A vezetők túl sokat utaznak, megmagyarázhatatlan okok miatt (interneten már mindent el lehet intézni) Félek előre, az ELI is erről fog szólni.
  Egyébként visszatérve a kutatási területekre, ha a kézzel fogható cél jó lenne a kutatás során , akkor önfenntartóak is lehetnétek. Erre mondtam , találjátok fel gyorsan ti is a super akkut. mely egész más elven működik mint az eddigi tárolók, és milliárdosok lehettek,, sőt Nobel Díjasok. Mert azonnal tőletek vásárol az egész világ. Ha már fizika akkor legyen legyen fizika, sőt lehet kémia is , ....... nem a Higgs bozont kell bizonygatnotok. Remélem te is meg érted az én gondolataimat.”
 • 27. Bendegúz007 2013. május 03. 07:00
  „Örülök hogy meglesz a lézerközpont,amit egy páran előbb írtak munkahely teremtés alatt az igaz,csak egy bizonyos réteg fog ebből jól élni.Illetve az egyetem fog még jól járni mert,így még magasabban lesz pozicionálva,és ezen területre több külföldi,és belföldi diák is fog érkezni.A szálloda ipar még jobban fellendülőben lesz,szóval több pozitív hatása is lesz,de tény hogy nem egy konzerv gyár,ahova bárki elmehet dolgozni.”
 • 26. ikszy 2013. május 02. 22:44
  „Hurrá!!!!!! Lézer Jánost majd itt lehet vizsgálni 85 % EU-s pénzből. Eltelt három év és mégis meglesz. Úgy, mint Budapesten a 4-es metró, késik egy pár évet. Ami meg találkozik a nép érdekeivel azt sietve átadják, mintha saját ötletből jött volna létre.”
 • 25. jozko 2013. május 02. 22:18
  „Nem voltam soha -és nem is szeretnék a haladás kerékkötője lenni - és nem is szeretnék annak látszani.
  Ennek ellenére "vészmadárnak" tartottak -engem is :) - amikor azt vízionáltam, hogy az ELI a korhoz képest kissé megkésett beruházás, és ha beindul, csak egy szűk kutató elitnek és a még kisebb létszámú közvetlen kiszolgáló személyzetnek fog munkát biztosítani.
  A prognosztizált 6-800 fős beszállító /helybéli/ létszámot, ami a nagyberuházás köré települő ipari parkban fog dolgozni, illúziónak tartottam - és tartom ma is, annak ellenére, hogy a Rektor úr is ezzel "kampányolt" a projekt érdekében...
  Lám, a projekt még el sem kezdődött, az ígéretek máris szelídülnek:
  nem beszállítók tömegét tartja majd el a létesítmény, hanem lehetőséget ad a köréje települő ipari parknak a kutatások eredményének felhasználására...
  Több a semminél!
  Remélem, a kutatási területek "feltérképezése" mellett az eredményekre ténylegesen igényt tartó "vevők", szponzorok felkutatása is folyik...merthogy az ő pénzükre igen nagy szükség lesz...
  Sok sikert kívánok a beruházáshoz - de a Szegedért, annak népéért felelősséggel tartozók még nem dőlhetnek hátra:
  Hasznos elfoglaltságot, piacképes munkabért kínáló munkahelyek részére kell előkészíteni a városban és mozgáskörzetében az "inkubátort"...- mert a tömegek hasznos és kifizetődő foglalkoztatása már nem várhat sokáig magára!”
 • 24. rattacha 2013. május 02. 22:01
  „@Lukrécia: A 7. hozzászólásához jegyezném meg, hogy a haszontalan lézer kutatások eredményét képezi az a számítógép, amit Ön használ. Bor Zsolt szabadalmain alapszik. Ugyanúgy a telefon, amit Ön használ. Szeretném megkérni, hogy bátran szóljon hozzá az ELI-t övező körülményekhez, de tisztelettel kérem, hogy a fizikához ne. Nem az Ön asztala. Köszönöm.”
 • 23. Egyolvasó 2013. május 02. 21:17
  „18. nelek 2013.05.02. 20:06

  Mondott mást, párt szimpatizánsoknak ajánlom a műsor megtekintését.”
 • 22. lukrecia 2013. május 02. 21:08
  „scott: roxper egy provokator troll. Kivalaszt maganak allandoan valakit es egy , vagy ket mondatos sorban rondabbnal rondabb jelzokkel provokalja azt. Az eszjarasat ismerve , ezutan en is megkapom tole a bugyuta jelzoket”
 • 21. scott1 2013. május 02. 20:49
  „Ki a tahó roxper? Talán csak nem az, aki szerint a másik "béget"? Esetleg az, aki a "tudatlan sügér" megszólítást használja? Szerintem most végre közel jársz a valósághoz! :DDD
  Azt nem kell magyarázni mire is válaszoltál, erre már rájöhettél volna annyiból is, hogy a neked szánt hsz-m fele másról sem szólt... a probléma nem ezzel volt, hanem ahogy már írtam is azzal, hogy nem tudsz olvasni/értelmezni pár sort sem. :D”
 • 20. Tikviczky 2013. május 02. 20:14
  „Lukrécia valószínűleg már a CERN akkori kutatásairól is ugyanezeket a zöldségeket gondolta, merthogy megírni a neten még nem tudta. Aztán csak úgy mellékesen lett belőle internet (is), ahol szabadon bizonyíthatja a hozzá nem értését.”
 • 19. roxper 2013. május 02. 20:13
  „16.
  A gúnyos nem sok-ra válaszoltam, tahókám! :P”
 • 18. nelek 2013. május 02. 20:06
  „"14. Egyolvasó 2013.05.02. 17:38
  Fölöslegesen kidobott pénz.
  Hogy is mondta Dr. Egely György Kutató-mérnök? "

  Való igaz, az Egely kerék olcsóbb lenne.”
 • 17. NP1 2013. május 02. 19:55
  „15. lukrecia 2013.05.02. 18:19

  Életedben nem láttál belülről komolyabb projektet különben nem írnál évek óta ilyen zöldségeket.
  Ekkora projekteket nem érzelmi alapon és nem egy-két találkozás alkalmával hoznak tető alá. Komoly tanulmányok készülnek, szakemberek százai dolgoznak rajta a műszakiaktól a marketingesekig - nem egy elmaradt kézfogás határozza meg a sorsát hanem a száraz gazdasági racionalitás.

  Az áram tárolásáról pedig olvasd el a következőt: ""Carbon-Coated Single Crystal LiMn2O4 Nanoparticle Clusters as Cathode Material for High-Energy and High-Power Lithium-Ion Batteries"”
 • 16. scott1 2013. május 02. 18:45
  „Hát persze roxper! :D
  Ha a gyalázkodás mellett még olvasni is tudnál, akkor leesett volna neked is, hogy én a román projekttel kapcsolatban állítottam azt, hogy el se kezdték, egészen pontosan azt írtam, hogy "egy kapavágás nem sok, annyi nem történt". A csehekkel kapcsolatban "A cseheknél amúgy mi a helyzet, nem sok?" ennyit írtam! De biztos neked van igazad és már annyira de annyira előttünk járnak, hogy akkor lesznek készen amikor mi is... :D
  Igaz, már két éve készen lehetnének, csak a Fidesz elgáncsolta őket is, ugye? :DDD

  Vagy te csak azt "bégeted" amit a többiek, és igazából nem is emlékszel arra miket írsz? De miért is emlékeznél, hiszen ezek nem a te gondolataid... amire akár büszke is lehetsz, hiszen a nagy megmondó jóslataitok a legtöbbször még csak köszönő viszonyban sincsenek a valósággal :D
  Ezt másként nem is mehet csak úgy, hogy napi 16 órába mantrázod keménykedve azt, amit másoktól hallasz, majd kegyetlenül elfelejted mindazt, amit összehordtál és reménykedsz benne, hogy minél többen elfelejtik azt, hátha lesz egy olyan szerencsétlen, aki még komolyan veszi azt amit összefröcsögsz te "tudatlan sügér"! :D”
 • 15. lukrecia 2013. május 02. 18:19
  „15 ; csak aprosagkent irom le, komolyan gondoltak Szegedet. Temesvaron is nagyon komoly targyalasok voltak. )az meg messzebb van) Na es most a szasz teruleteken valtogyarat epit eppen a Merci Romaniaban. Aki hazudik az nem en vagyok dilettansnak lenni meg egy mas dolog.
  Egyetlen nyugati ceg , sem szorakozasbol , barati latogatasbol keres fel egy onkormanyzatot. Annak ha bekovetkezik nagyon komoly sulya van . Polgarmesterunk ill az onkormanyzat ezt nagyon elbaltazta. Nem volt semmi alazat, tenni akaras, segito szandek. Mit varunk egy jogasztol. Egy polgarmesternek , Ogyulesi kepviselonek minden kovet , lehetoseget meg kell mozgatnia , varosa erdekeben. Itt mellebeszeles megy azota is.
  Alljon ki , es mondja el a sajat szavaival mi tortent akkor. ?? Merje mar megkerdezni egy venaval rendelkezo Ujsagiro”
 • 14. Egyolvasó 2013. május 02. 17:38
  „Fölöslegesen kidobott pénz.
  Hogy is mondta Dr. Egely György Kutató-mérnök? " Azzal a címszóval építik, hogy itt majd fúzió lesz, itt nem lesz fúzió, itt csak a pénzünket fogják elkölteni." és így folytatta: " úgy, hogy garantáltan nem lesz belőle semmi eredmény."”
 • 13. roxper 2013. május 02. 17:35
  „Ugye nem gáncsolták, ááááá nem, beeeeeeeeeee biiiiiirkaaaaaaa fideszeeeeseeeeek! :D

  "Június végén megkötöttük a szerződést az épület tervezőjével - ez azért csúszott 7 hónapot, mert az ELI-HU taggyűlésein a 95 százalékos többségű tulajdonos, az állam nem szavazott róla."”
 • 12. roxper 2013. május 02. 17:33
  „8.
  Te másik tudatlan sügér jobb lenne ha olvasnál mielőtt hazugságokat írsz, a csehek már rég építik és a terv szerint 2015-ig kész is lesznek! :P”
 • 11. studyfy 2013. május 02. 17:31
  „lukrecia,
  " Nagyon sajnalom, hogy nekunk nem egy Mercedes kellett," Számodra most írom le negyedszer: a Mercedes Bp-től maximum 100 km-re volt hajlandó elmenni. Ezt többször lenyilatkozták a németek. Tehát nem Szegedtől függött, hogy jön-e a Mercedes. Írd már le, hogy mit nem lehet ebben megérteni?”
 • 10. roxper 2013. május 02. 17:28
  „9.
  Szokásos primitív hazudozás, pedig ha százan nem írták le neked, hogy nem Szegeden múlt a mercike... :(”
 • 9. lukrecia 2013. május 02. 17:12
  „Mecsinalhatjuk, vagjunk bele. Elore leirom, hogy evtizedekig semmi , de semmi kezzelfoghato, gyakorlatba atviheto eredmeny nem fog szuletni. Sok utazas, delegacio, dinom danom , fogadas, es semmi egyeb. Nagyon sajnalom, hogy nekunk nem egy Mercedes kellett, ahol a bovites mar vagy 30 mas nagy ceget bevitt a szomszedsagba.
  Ismet nagyon tavolrol kozelitunk a realitasok fele, az ido meg menni fog kozben mire rajonnenk, ismet melle nyultunk.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kenyér Szegedről

A szegedi Gabonakutató Kft. rozsbúzakenyerének kedvező a táplálkozási értéke. Tovább olvasom