Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Iskolapélda a szegedi Bánffi szóda

Szeged - A hétvégi nemzetközi versenyen közgazdász egyetemistáknak az volt a feladatuk, hogy megerősítsék és fejlesszék a szegedi Bánffi István szódás vállalkozását.
A szegedi hungarikumfesztiválon jutott eszébe tavaly az ötlet a szegedi egyetem címzetes docensének, Pallóné Kisérdi Imolának, hogy lobbizik: az idén először Közép-Kelet-Európában, azon belül is Budapesten rendezik az agrár-világkonferenciát, és ott lehetne egy szegedi családi vállalkozás az esettanulmány szereplője. A világ közgazdasági egyetemei mérik össze tudásukat egy közös példán. Így került a szegedi Bánffi szóda az asztalra. Kitárulkozott Bánffi István 102 éve alapított cége.

– Sokan óvtak, hogy a helyemben nem tennék kirakatba a vállalkozás adatait. Én nem bántam, mert óriási presztízsnek tartom a szereplést, és jól jön a segítség is. A szikvízforgalmunk ugyanis négy év alatt a felére apadt. Megérezzük a gazdasági válságot is – hallottuk Bánffi Istvántól. A verseny előtt a konferencia egyik fő előadóját, a brazil Marcos Fava Neves professzort kalauzolta alsóvárosi üzemében, aki az élelmiszertermelés jövőjéről beszélt a nemzetközi konferencián, és kíváncsi volt az iskolapéldának bemutatott betéti társaságra.

Bánffi István elmondta, hallott pár jó ötletet a versenyen, miként izmosodhatna meg a vállalkozása. Több csapat is javasolta: fűzze szorosabbra az együttműködését borászokkal, találjanak ki közös termékcsomagot a fröccs népszerűsítésére. Ajánlották, hogy gyártson félliteres, eldobható flakonos szikvizet, nyisson a hipermarketek felé, és fiatalítsa honlapját, miközben feltétlenül használja ki a hagyomány erejét. Vicces javaslatokkal is előálltak az egyetemisták; biztatták, nyisson kocsmát, töltsön fröccsöt, járja megint lovas kocsival a várost. A 9 csapat megoldásait Bánffi István kézhez kapja és felhasználhatja. A verseny döntőjébe lapzártánkkor bekerült két amerikai és egy kanadai mellett a szegedi egyetem közgazdászhallgatói négyese. Nemcsak prédikáltak, inni is szódavizet ittak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemes lehet lehajolni minden fillérért

Szeged - Egészen új szakma a rezsitanácsadóé. A Google csupán negyven találatot mutat, miközben az… Tovább olvasom