Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Italok a középkorban

Szeged - Addig ugratták a haverjai az egyetemen, amíg meg nem írta a szeszes italok történetét. Marton Szabolcs szegedi történelemtanár Pedagógus Kutatói Pályadíjat nyert a Magyar Tudományos Akadémiától.
A szeszes italok középkori történetét kutatta, és a doktori munkájának egy feljavított változatával pályázott a Magyar Tudományos Akadémiánál a Pedagógus Kutatói Pályadíjra Marton Szabolcs. A Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola Csonka János Tagintézménye történelem szakos tanára bekerült a 14 győztes közé, decemberben vehette át az elismerést Budapesten.

Marton Szabolcs eddig hét önálló könyvet írt. Fotó: Frank Yvette
Marton Szabolcs eddig hét önálló könyvet írt. Fotó: Frank Yvette

 A Tiszán hozták a bort

– A szerémi borvidék történetével küzdök. Szegediként ez örök szerelem, mert a városlakóknak ott voltak a pincéi, a Tiszán hordták ide a bort. A másik célom az, hogy a doktorim kiegészített változata megjelenhessen, a tervek szerint 2015-re sikerül – mondja a pedagógus, aki osztályfőnökként karosszérialakatos-tanulókkal foglalkozik.

– A haverok ugrattak mindig az egyetemen, hogy egy történésznek végre meg kellene írnia a szeszes italok történetét. Ők adták az ötletet. A középkori témákhoz levéltárban kell kutatni, de mostanra Magyarországon nagyon jó digitalizált anyagok érhetők el, így egyszerűsödött a helyzet. Munka után a számítógépen nézegethetem az oklevelek fényképeit – avat be a kutatás hátterébe a 35 éves Marton Szabolcs. 2002-ben végzett a Szegedi Tudományegyetemen történelem szakon, 2007-ben doktorált, hat éve tanít a Csonkában. Azt mondja, szereti a munkáját, és a diákok nagyon sok mindent megbeszélnek vele.

– Mértékkel mindent szeretek, főleg a sört és a bort. Mostanság felfutóban vannak a kézműves sörök, jó például a békésszentandrási, és szenzációs a zsombói sörfőzde vörös söre – beszél a kedvenceiről. Az iskolában inkább csak az italokhoz kapcsolódó egészségvédelmi tudnivalók kerülnek szóba.
Marton Szabolcs óraadóként heti egy órát tart az egyetemen, kurzusa mindig hamar megtelik. – Nagyon rendszertelenül publikálok, az elmúlt három évben nem jelent meg írásom. Eddig hét önálló könyvet írtam, a következő várhatóan jövő tavasszal jelenik meg, a könyvhétre. A tervezett címe: Mindennapi italainkat – az imádságból ismert „mindennapi kenyerünket" után. Ebben a víztől a kávén át az alkoholos italokig mindegyiknek igyekszem bemutatni a múltját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig fogy a gáz, mégis meleg van a lakásban

Ezekben az enyhe januári napokban őrlángon mennek a konvektorok a hagyományos fűtésű lakásokban, az újakban pedig be se kapcsolnak a kazánok. Tovább olvasom