Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Janik ma is Szegedhez kötődik

Szeged - A Bolha a fülbe két decemberi előadásán láthatja újra a közönség Janik Lászlót, aki ősztől már nem a szegedi színház társulatának tagja, szabadúszóként keresi a kenyerét.
– Jövök-megyek, próbálkozom, most a budapesti Jégszínházban akadnak kisebb munkáim, két produkcióban is műsort vezetek. Szerepelek a Gramp című új sci-fi musicalben is, amely Szalay Kriszta írásai alapján készült, és producerként is ő rakta össze. A Budapest Bábszínházban játsszuk Müller Julival, Cserna Antallal és másokkal – mondja Janik László színművész, aki ettől az évadtól már nem a szegedi társulat tagja, de több olvasónk jelezte: szeretné tudni, mi van vele. A Gramp koreográfiáját a Szegedről indult Király Attila, zenéjét Demjén Ferenc komponálta. Janik szerint fantasztikus hangulatú volt a bemutató, a végén az egyik telefoncég segítségével az ország öt pontján ötezer diák kapcsolódott be, és énekelte el együtt a régi slágert: Sajtból van a Hold.

Janik László Gregor Bernadettel a Feydeau-komédiában. Fotó: Veréb Simon

Janik László Gregor Bernadettel a Feydeau-komédiában.
Fotó: Veréb Simon


– Több darabtervem is volt, de a szponzorálás labilissá vált, ezért nem tudtunk a tervezett projektjeinkben előrelépni. Írtam egy monodrámát, aminek most is keresem a helyét, Megyeri Zoltán kollégámmal pedig csináltunk egy jópofa Lúdas Matyi-feldolgozást: lefordítottuk az eredeti szöveget rapre – sorolja Janik László. A Szegeden népszerűvé vált színész jelenleg Budapesten él. Felesége, Márkus Judit a kassai színházban játszik, de a napokban a Miskolci Nemzeti Színház Anconai szerelmesek-produkciójába is beugrott.

– Ráérő időmben írok, gyűlnek a fiókomban a darabok, szövegek. Mátyássy Szabolcs kollégám – akivel közösen jegyeztük a Szindbád című gyerekmusicalt – most Pekingben dolgozik, így a korábban tervezett közös munkáinkat, köztük a Nyolcvan nap alatt a Föld körül című családi musicalt egyelőre felfüggesztettük. Szegeden novemberben borvacsorákon egy vicces-zenés darabbal léptem fel, decemberben pedig még kétszer játsszuk az előző évadban bemutatott Bolha a fülbe című Feydeau-komédiát a kisszínházban. Olyan sokáig voltam a szegedi társulat tagja, hogy minden kapcsolatom a városhoz köt. Budapesten is olyan egykori szegedi kollégákkal kerülök újra munkakapcsolatba, akikkel már régen találkoztam: Szemán Bélával és Müller Julival annak idején egyszerre szerződtünk Szegedre. Keresem a lehetőségeket, de azt látom, a színházi szféra az egész országban bajban van. Nem keseredtem el, de nem is vagyok a legjobb passzban – fogalmaz Janik László.

Olvasóink írták

  • 1. Kasza 2010. november 30. 19:48
    „Igen ez szép volt a szegedi színház vezetéstől hogy azokat a színészeket kihajította akik miatt bementek a nézők a színházba a mostani gárda katasztrofális élükön G Katival aki olyan tehetségtelen,hogy ha a színpad tehetné le is dobná magáról a sok RIPACCSAL együtt, tisztelet a kivételnek azoknak akik még a régiek közül megmaradtak.
    Úgy érzem,hogy a sok néző nem is az előadások miatt megy be konkrétan a Kisszínházba hanem azért hogy melegedjen és aludjon egyet mint ahogy ezt tette a minap a mellettem ülő vendég,olcsóbban kijön így mint ha otthon égetné a gázt.
    Egyszerűen nem értem miért nem lehet nézhető előadásokat rendezni mint pl a Bakterház meg a Portugál ezeken az ember szétröhögte magát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3-as villamos: próbajárat 3 hét múlva

A Kálvária sugárúton összeérnek a 3-as villamosvonal új vágányai; az utolsó simításokat végzi a kivitelező. Tovább olvasom