Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Janza Kata: Nincs könnyű dolgom

Szeged - Harcos, szenvedélyes és a szabadságáért mindent elkövető Scarlettet játszik a szegedi szabadtérin újra műsorra tűzött musicalben, az Elfújta a szélben Janza Kata. A színésznő titokban már vágyott a szerepre.
A tavalyi nagy siker után közönségkérésre visszatér a szegedi szabadtérire ezen a hétvégén az Elfújta a szél című Presgurvic-musical Somogyi Szilárd rendezésében. Scarlett O'Hara szerepét ezúttal Janza Kata játssza, aki tavaly ugyanitt Belle Watlinget, a kurtizánt alakította.

– Nincs szerepálmom, mert csodaszép szerepeket játszottam el az életemben, soha nem volt hiányérzetem, ugyanakkor mégiscsak Scarlettet valamiért a magaménak éreztem. De tudomásul vettem, hogy nem rám osztották. Gubik Petra tavaly még pályakezdő volt, és igényelte a segítségemet. Kérdezett a szerepről, és elfogadta a meglátásaimat – tekintett vissza tavalyi emlékeire Janza Kata.

– Nincs könnyű dolgom, mint ahogy az Elisabethben sincs a darab elején. Ne féljünk kimondani, tinédzserszerepet kell játszani. Azt is szoktuk beszélni a direktor úrral, hogy nem az a néhány perc érdekli az embereket, de persze meg kell jeleníteni az ifjú Sissit és Scarlettet is. Erre megvannak a színészi technikák. Mozgásban is úgy kell viselkedni, mint egy tizenéves. Itt a jó példa, a kis kamaszom, le lehet lesni – mutatott mellette ülő lányára, Jankára.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

 A strandon lazít és beszélget

Szívesen jár strandra a színésznő a próbák és az előadások mellett fennmaradó szabadidejében Újszegedre és Sándorfalvára, amit tavaly fedezett fel a gyerekeivel. – Vízicsirke vagyok, már várnak a strandon minden évben. Megvannak a bejáratott útjaim, mindenkivel szívesen beszélgetek. Néha észrevettem, nem is azért megyek, hogy például egyek valamit, hanem mert tudom, hogy ott örülni fognak nekem.

– Nagy szerencse, hogy sok Walt Disney-mesében énekeltem. Szoktuk mondani, hogy a darab elején előveszi az ember a Disney-hangot. Oda kellett figyelnem, hogy ne derüljön ki a darab elején az, amit én, Janza Kata az életről már tudok. Onnantól kezdve, hogy Scarlett az atlantai bálban találkozik Rhett Butlerrel, és már gyászruhában van mint megözvegyült fiatalasszony, nyugodtan lehet beszélni a saját hangomon. Szabó P. Szilveszterrel húsz éve vagyunk kollégák, szinte mindent együtt játszottunk. Nagy szerelmes párokat alakítottunk, például a Szent-
ivánéji álomban Oberont és Titániát. Figyelni kell, hogy újra felfedezzük egymást, és ne legyen egyértelmű, hogy mindent tudunk a másikról. Tavaly Belle és Rhett Buttler szerelmét játszottuk, ami maga a megnyugvás, a biztos pont és a bölcsesség. Most nem erről van szó, meg kell formálni egy Scarlettet, aki nagyon határozott, habzsolja az életet. Ebben nagyon hasonlítunk, én is hedonista vagyok, ráadásul Oroszlán jegyű. Nagyon intenzíven és szenvedélyesen élem az életemet, és szerintem Scarlett is ilyen. Aztán van egy pont, amikor hirtelen fel kell nőnie, és olyan dolgokkal kell foglalkoznia, amikkel korábban soha: a földdel, Tarával, amit nem szabad hagyni elveszni. Meghalnak a szülei, addig lehetett kislány. Tudom, mit jelent, amikor azt mondom, bármennyire is nem tetszik, fel kell nőni a feladathoz. Van egy kedvenc sorom a darabban a második felvonás elején, amikor azt mondja Scarlett, hogy az sem érdekel, hogy a világ mit szól hozzá, én erős leszek, és bármilyen eszközzel megvédem az otthonom és a családom. Így folytatja: „Lesz, ki prédának lát, lesz, ki csodának vél, lesz, ki irigyen bámul, s ebből mit sem ért. De én nem alkuszom többé már senkiért. Új nap, új fény vár."

Harcos, szenvedélyes és a szabadságáért mindent elkövető nőt jelenít meg a Dóm téren a Budapesti Operettszínház művésze. Janza Kata úgy véli, hangtechnikailag még jobban oda kell figyelnie, mint tavaly, ezért bár a szíve vinné, nem ül ki esténként mulatozni a Dóm térre. Fegyelmezetten éli meg a próbákat, hogy a végére is kitartson az energiája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészek rendőrkézen

Két embercsempészt és kilenc illegális migránst fogtak el a Készenléti Rendőrség járőrei Mórahalmon. Tovább olvasom