Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Járások: vándorol ember, eszköz, feladat

Csongrád megye - Minden olyan embert átvesznek a járási hivatalok, akit az államhoz kerülő 80-féle ügykör intézésére alkalmaztak az önkormányzatok. A többi dolgozó sorsa a településeken múlik – amelyek jóval kevesebb állami forrásra számíthatnak jövőre.
Szeged járási hivatalában 187, Vásárhelyében 59, Makóéban 43, Szentesében 39, Mórahaloméban 27, Csongrádéban 22, Kistelekében 17 kormánytisztviselő intézi majd az államigazgatási ügyeket január elsejétől – derült ki a Csongrád Megyei Államigazgatási Kollégium tegnapi ülésén a megyeházán. Ismert: január 1-jétől 175 vidéki járási hivatal és 23 fővárosi kerületi hivatal kezdi meg működését.

Mintegy 80 ügykör kerül a járásokhoz, olyan államigazgatási kompetenciák, mint a gyermekvédelem, a munkaügy és népegészségügy, a gyámügyi és a szociális feladatok.

Az okmányirodai rendszer nem változik, mindenki oda megy, ahova szeretne. Néhány ügyben lesz módosulás, például gyámhatósági, építésfelügyeleti esetekben. A nagyobb településeken ügyintézésre a hétfőtől péntekig 8-tól 20 óráig nyitva tartó kormányablakokban lesz lehetőség. Még nem dőlt el, Csongrád megye 60 helyhatóságából hány kerül ebbe a kategóriába. Polner Eörs, a megyei kormányhivatal főigazgatója elmondta: mindenhol lesz ügysegéd, még ha ingázik is, és 2-4-6 órában dolgozik egy-egy településen. Sándorfalva, Mindszent, Üllés okmányirodája megmarad.

– Olcsóbb, szerethetőbb közigazgatási rendszer kialakítása a cél – emlékeztette B. Nagy László kormánymegbízott az ülésre érkezett megyei jegyzőket, polgármestereket. Az államigazgatási feladatok ellátását szolgáló ingó- és ingatlanvagyon az önkormányzatok tulajdonából január 1-jével az állam ingyenes használatába kerül. Erről, és a munkaerő átadás-átvételről is jól haladnak a tárgyalások a kormányhivatal és az önkormányzatok között – közölte.

Nagyításért kattintson a grafikára.
Nagyításért kattintson a grafikára.

198 tankerület alakul

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke, Malekné Pintér Aranka is hivatalos volt a rendezvényre, de egy baleset miatt csak számítógépes kapcsolaton keresztül tudta tájékoztatni a résztvevőket. Az államhoz kerülő iskolákat fenntartó központ szeptembertől 20 fővel megkezdte működését. Novemberre 198 tankerület jön létre az országban, 2000 kormánytisztviselő dolgozik majd a rendszerben. Egy-egy tankerületben minimum 5-6, legfeljebb 20-25 fős stáb dolgozik majd. Ismert: január 1-jétől államosítják a 3000 lelkesnél kisebb települések oktatási intézményeit. A nagyobb önkormányzatoknak szeptember 30-áig kell szándéknyilatkozatot adniuk arról: lemondanak-e a működtetésről az állami intézményfenntartó javára. Tegnap elhangzott: az étkeztetés – mivel a szociális ellátások közé tartozik – önkormányzati feladat marad.  

Néhánnyal már megtörtént a megállapodás, másokkal 70-80 százalékos a készültség. Október 31-éig kell dűlőre jutni. Ahol a határidőig nincs szerződés, a kormánymegbízott saját hatáskörben dönt eszközről, emberről, hivatalról, de kérte a településvezetőket, „ne kényszerítsenek erre, optikailag is rosszul néz ki, lelkileg is távol áll tőlem". Mivel vagyont érintő jog átruházásáról van szó, közgyűlési jóváhagyás szükséges a döntéshez. Megírtuk: Szentesen például a városházára, Szegeden az okmányirodába költözne be a járási hivatal.

A hivatali vezetőket december 31-éig kell megjelölni – B. Nagy László azt szeretné, hogy „mindenütt kiváló szakember üljön", de ha ő „véletlenül politikus, az sem baj". A rendszer kialakítására 43,6 milliárd forint jut országosan. A járási hivatalok azokat az eszközöket használják majd, amelyeket az önkormányzatoktól vesznek át, de szükség lehet majd eszközbeszerzésre, ha „olyan számítógépet kapunk, ami be sem indul". B. Nagy László aláhúzta: minden kiadást alaposan meg kell indokolni.

A kormánymegbízott sajtótájékoztatóján azt is kiemelte: minden olyan embert átvesznek a járások, akit a mintegy 80-féle ügykör intézésére alkalmaztak az önkormányzatok eddig. Jelenlegi fizetésüknél nem kereshetnek kevesebbet. A fennmaradó dolgozók sorsa azonban az önkormányzatoktól függ. Csakhogy az önkormányzati szféra új, feladatfinanszírozási rendszerében „feltételezhető, hogy az ottmaradt munkatársak mindegyike nehezen lesz finanszírozható".

Figyelmeztette a településvezetőket: nehéz év lesz 2013. A 3200 helyhatóságot 1300 milliárd forintos adósságállomány sújtja, de a bankoktól sem számíthatnak új hitelekre, a feladatfinanszírozás miatt pedig 20-30 százalékkal is kevesebb állami forrás juthat nekik. Becslése szerint egy 50 milliárdos költségvetésű város büdzséje 30-35 milliárdra apadhat.

Olvasóink írták

 • 20. Dr.Tonyk 2012. szeptember 28. 07:56
  „"B. Nagy László azt szeretné, hogy ,,mindenütt kiváló szakember üljön", de ha ő ,,véletlenül politikus, az sem baj"."

  Tehát mindenütt sógor koma jóbarát. A lényeg, hogy fideszhez köthető legyen az illető.
  Hogy nem sül le a pofájukról a bőr ennyi hazudozás, mellébeszélés után.”
 • 19. X_Y 2012. szeptember 28. 02:40
  „15. maci53 2012.09.27. 17:40

  Kedves Medve Elvtárs! Mint egykori járási párttitkár - most örülsz? Lesz ismét sóhivatala a gyerekednek,unokaöcsédnek, pereputtyodnak, tovaris?”
 • 18. deszkás 2012. szeptember 27. 21:49
  „KEDVES MACIKA! Mit vered itt a nyálad mi volt régen? Éppen erről van szó.Véreskezűkomcsikoztok és ugyanazt csináljátok. Azt te is elfelejted vagy nem mondták a pártiskoládban :ők is szüntették meg. Ha jobbra lehúzod az egeret mit mutat a szervered?”
 • 17. kormoska 2012. szeptember 27. 21:39
  „Módszeresen KIVÉGZIK az önkormányzati rendszert és közigazgatást Magyarországon!
  Úgy volt átveszik az iskolákat mindenestől,de mostanra rájöttek az túl sok lóvé.
  Viszik a tanárokat,az épületeket meg"visszabéreltetik"az önkorikkal.Persze pénzből szándékosan évről-évre aránytalanul kevesebbet kapnak,ezért kénytelenek lesznek újabb helyi adókat kivetni!Hitelt meg nem engednek felvenni,(a jól törlesztőknek sem)pedig az önkormányzatok fejlesztéseiket nagyrészt hitelből valósítják meg.
  A FELADATFINANSZÍROZÁS azt jelenti,hogy a városoknak nem lesz semmi tartalékuk,itt is csak új adókkal lehet pénzt szerezni....

  Járási rendszer már volt egyszer-kétszer,legutóbb a 80-as évek elején szüntették meg,mert lassú és körülményes volt.Ezek meg 43 MILLIÁRDOT költenek rá,mikorra jön ez vissza?
  Ezután majd mehetünk a kormányhivatalba és okmányirodába is.Erőszakkal lépnek be a jól bejáratott rendszerbe.Mi ez ha nem felesleges párhuzamosság?
  Jövő év elején a régi/új dolgozók még jó ideig tévedni-kapkodni fognak,mi meg rohangálhatunk ablaktól-ablakig.
  Főleg ha olyan SZAKEMBERPOLITIKUST neveznek ki,aki még nem vezetett semmi ilyesmit.....”
 • 16. T2 2012. szeptember 27. 20:21
  „"A hivatali vezetőket december 31-éig kell megjelölni - B. Nagy László azt szeretné, hogy ,,mindenütt kiváló szakember üljön", de ha ő ,,véletlenül politikus, az sem baj"."

  Úgy izgulok vajon ki lesz a hivatal vezető Szegeden? Biztos egy nagy tudású, felkészült SZAKEMBERT választanak. Ki nincs még pozícióban?”
 • 15. maci53 2012. szeptember 27. 17:40
  „Régen is voltak Járási Tanácsok,Járási Pártbizottságok.Jáni et akkor lett a rendőrség párttitkára amikor ezek megszüntek.Akkor felfelé buktak az elődeitek kedves Szocialisták.”
 • 14. deszkás 2012. szeptember 27. 17:04
  „KILO! Ha leírom bukta,ők is olvassák. És persze B. Nagy is. Burkolt hitre nevelés amiről persze csak egy nem tud:a szülő.”
 • 13. random.nick 2012. szeptember 27. 13:49
  „a hatalom bebetonozása minden szinten, ez történik, és ez is volt várható a 2/3-s kormánypárttól. min vagytok úgy meglepődve?”
 • 12. mediashreck 2012. szeptember 27. 13:17
  „Pont ma 20-eve Parizsban eltem.
  Magyarorszagrol, a szocializmusban ki voltam tiltva.
  (3 evre)

  Na,

  a sogornöm küldött nekem papirokat Makorol, az akkor titkos,, es
  allamellene cselekedet volt.

  A magyarok mindig hülyek maradnak.
  sajat, es öszinte velemenyem.”
 • 11. Oghma 2012. szeptember 27. 13:15
  „Csak az a probléma, hogy az állam a kisebb településekről (ahol eddig sem volt okmányiroda és gyámhivatal),
  alig vesz el államigazgatási feladatokat. Amik a "kicsiktől" átkerülnek, alig fordulnak elő a gyakorlatban. Ott kell azonban intézni továbbra is a legmunkaigényesebb, legtöbb ügyintézést, ügyfelezést igénylő ÁLLAMIGAZGATÁSI ügyeket ((nem kerül át az összes, sőt!), amik maradnak (pl. szociális ügyek nagy része, egyes gyámügyek, birtokvédelem, működési engedélyek, adóügyek stb.), meg van igen sok önkormányzati (nem államigazgatási ügy pl. testületi munka). Ezzel szemben a polgármesteri hivataloknál jelentős létszámcsökkentés várható, azoknál a kicsiknél is, ahol alig néhány hivatalnok látta el a munkát, aminek nagy része náluk marad.”
 • 10. papika56 2012. szeptember 27. 12:59
  „Sógor-koma, jóbarát, fütyiszbandatag kap majd munkát a járási hívatalban. Akik ott dolgoztak menetnek közmunkásnak. Van 1-2 dolgozó akiért NEM KÁR !
  43,6 milliárd ft KIDOBOTT pénz, de sokan jól járnak majd .”
 • 9. kilo 2012. szeptember 27. 12:27
  „#1 deszkas: ez melyik iskola?”
 • 8. roxper 2012. szeptember 27. 12:24
  „Viccországban így csökkentik a bürokráciát és így lesz nagy megtakarítás az álomigazgatásban! :D”
 • 7. mediashreck 2012. szeptember 27. 12:10
  „"....vandorol ember"
  Ez elgondolkoztatott.

  Edesanyam nagyapja, az 1770-es evekben jött Szegedre,
  mint tetöfedö nemet vandormunkas Svab-orszagbol.
  Helybeli, de nemet (!) lanyt hazasodott Makon.

  Telnek az evszazadok, vagy kettö.

  En, mint ük-ük unoka kivandoroltam Nemetorszagba.

  Haza jöttem...!!!!”
 • 6. débé 2012. szeptember 27. 11:50
  „"A rendszer kialakítására 43,6 milliárd forint jut országosan." erre aztán van pénz.
  A jó állampolgár dolgozik , adózik és még többet adózik, hogy a végén még több idejébe és pénzébe kerülve , intézhesse az ügyeit . Gratulálok!!!”
 • 5. X_Y 2012. szeptember 27. 11:33
  „Lehet hogy decemberben a kúrmány deklarálja hogy 2012 után 1953 jön... és a következő választásokig (2014) van egy laza 70 évük..Lesznek járási párttitkárok, stb...”
 • 4. baba60 2012. szeptember 27. 11:24
  „Ha a B.Nagy azt mondja, hogy szerethető, akkor az is lesz? Igaz akik már ott ülnek szinte semmihez sem értenek, így aztán felvesznek még ugyanannyit, akik szintén semmihez sem értenek"még, ha politikusok is". Akik meg értették a szakmát azt kirúgják, és passz. Megértettétek, gyerekek! Úgy mint az óvodában. Köszönjük Fidesz!!!!”
 • 3. PiszokAlfréd 2012. szeptember 27. 10:48
  „1 deszkás! Nincsen itt szó létszám növelésről. Leírták mennyi ember kell a járásokhoz./ugye az sem baj, ha politikus az illető:-)/ Így akik eddig végezték ezeket a munkákat a helyi hivatalokban, mehetnek ahova csak akarnak, mivel nagy részüket nem veszik át a járások. Akiknek a feladatát nem veszi át a járás és maradtak a helyi hivatalokban, nagyon félhetnek, mert "az önkormányzati szféra új, feladatfinanszírozási rendszerében ,,feltételezhető, hogy az ottmaradt munkatársak mindegyike nehezen lesz finanszírozható!"
  Összességében megállapítható, hogy a járásokat feltöltik a megbízható embereikkel! míg a helyi hivatalok vergődjenek a lecsökkentett pénzből, ahogy tudnak!”
 • 2. jonathan 2012. szeptember 27. 10:33
  „Zsombóról ingázhat át dolgozó, ügyfél Mórahalomra. Közvetlen busz nincs. A fél falu Szegedre jár dolgozni. Köszönjük polgármester úr, hogy elintézte nekünk. 2014-ben megháláljuk fáradozását.”
 • 1. deszkás 2012. szeptember 27. 09:32
  „Bohács úr! E burkolt létszámnöveléshez mit szól az unijó? Ja. Nem érdekes. Csak (még) nyiltan nem merik kiejteni.(mint a vöröcsillag ügyében kijelentette a KIM államtitkára: nem is hajtjuk végre. Hir Tv tegnap. Amit biztos tudok:jövőre nem versenyezhet gyermekem az előírt iskolai beosztások miatt. Azért ma is érdekes: pap tanítja KÖTELEZŐEN (!) a népi táncot . És már voltak templomlátogatáson.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriásdobozok a parkolóban

Két és fél méteres kartondobozok várták tegnap a gyerekeket a rókusi Tesco parkolójában - a Körforgó-szelektív forgatag elnevezésű interaktív kiállításon. Tovább olvasom