Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Jávor Pál szerelmei

Szeged - Rövidített stúdióváltozatban, új szereplőkkel láthatja a közönség csütörtökön és szombaton 19.30-tól a Pinceszínházban a Jávor Pál utolsó hónapjairól szóló Kék-lila nyár című zenés játékot, amelynek ősbemutatóját a nyáron tartották Újszegeden.
Pozsgai Zsolt, Valla Attila és Varga Bálint Jávor Pálról szóló darabját, a Kék-lila nyár című zenés játékot Telihay Péter rendezésében, Hegedűs D. Géza, Fekete Gizi és Erdélyi Tímea főszereplésével tavaly augusztusban koprodukcióban mutatta be a Pinceszínház és a szabadtéri az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. A kétfelvonásos, több mint kétórás darabból a szerzők közreműködésével egy rövidebb, 1 óra 20 percnyi, egyrészes stúdióváltozatot készített a Pinceszínház csapata.

Kancsár József, a magánteátrum igazgatója elmondta: Hegedűs D. Gézától ő vette át a címszerepet, a két női szerepből pedig egyet csináltak, azaz Jávor vonzó, okos, ugyanakkor kőkemény, racionális feleségét, Landeszmann Olgát, valamint a fiatal csábító színésznőt is Kancsár Orsolya alakítja. A zongorista szerepében a dalok komponistája, Varga Bálint mutatkozik be. Az új verziót Jávor szerelmei – Kék-lila nyár kettős címmel novemberi kanadai turnéjukon nagy sikerrel játszották már Edmontonban, Vancouverben, Calgaryban 56-os magyaroknak és leszármazottaiknak.

Kancsár József (balról) Hegedűs D. Gézától veszi át a zenés játék címszerepét. Fotó: Frank Yvette
Kancsár József (balról) Hegedűs D. Gézától veszi át a zenés játék címszerepét.
Fotó: Frank Yvette

A darab nem szokványos módon született: a Pinceszínházban is fellépő fiatal szegedi színész-komponista, Varga Bálint megmutatta a magánteátrum vezetőinek egyik új dalát, ami megtetszett Kancsáréknak. Felkérték egy zenés darab megírására Pozsgai Zsoltot, akit már régóta foglalkoztatott a színészlegenda különös sorsa. Az EMeRTon- és Huszka Jenő-díjas Valla Attila írt dalszövegeket az ötvenes éveket is megidéző, slágergyanús zenékhez.

Kancsár József elárulta: a megújuló Pinceszínház márciusra újabb bemutatót tervez, Telihay Péter rendezővel egyelőre keresik a legalkalmasabb darabot.

Igazi sármőr. Az 1902-ben Aradon született Jávor Pál a harmincas évek közepére a magyar filmek sztárja, a hölgyek álmainak főszereplője lett. Igazi sármőr, varázslatos személyiség volt, aki egyszerű parasztfiútól az arisztokratáig mindenkit életre tudott kelteni, és ma is modernnek, természetesnek hat a játéka. Pozsgai Zsolt darabja azt aknázza ki, hogy hivatása és magánélete között óriási drámai feszültség rejtőzik. A sikerek mellett élete a vándorlások és kudarcok sorozata is egyben. A legnagyobb színésznőkkel játszott; szebbnél szebb nők vették körül, akik rajongtak érte, mégis megszállottan hű maradt Olgához, a feleségéhez, akivel több mint egy évtizedes emigráció után, 1957-ben tért haza az Egyesült Államokból. A Kék-lila nyár hangsúlyozottan fikciós darab: 1959 májusában, Jávor halála előtt három hónappal játszódik; a drámai konfliktust egy fiatal színésznő felbukkanásával kialakuló szerelmi háromszög okozza.

Olvasóink írták

 • 2. Stevvve 2011. január 26. 11:21
  „"Szegény Jávor Pál,
  Biztos sokat smároltál
  Le ronda nőt"

  (Kiscsillag)”
 • 1. ibibi 2011. január 26. 09:44
  „Kiváló a darab mi a nyáron láttuk Hegedüs D. Gézával Olyan nagyszerűen játszott benne , hpgy a többi szereplő szinte eltörpült mellette.Nagyon magas a mérce a szegedi színeszeknek ,ha még 50 % is elérik már jók lesznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hull a hó és hózik - Szeged is fázik

Szegeden és környékén szerda reggel hét óra óta esik a hó. Az utak járhatóak, fennakadás a közlekedésben sehol nincs. Tovább olvasom