Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Jégkori bölényt találtak az ELI-építkezésen

Szeged - A hozzávetőleg százezer éves csontokat egy markológép fordította ki a földből, 8-8,5 méteres mélységben.
Régészeti megfigyelés közben pénteken egy 100 ezer éves jégkori bölény csontjaira bukkantak a Móra-múzeum régészei lézerközpont egyik épületének alapozásánál. A földfelszín alatt 8 és fél méter mélyen talált ősmaradvány miatt nem kell leállítani az építkezést.


Jégkori ősbölényt találtak az ELI éptíkezésén. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Sümegi Pál, a szegedi egyetem földtani és őslénytani tanszékének vezetője elmondta a helyszínen tartott sajtótájékoztatón: ezen a részen, Öthalomnál folyt össze a Duna a Tiszával 100 ezer éve, a folyók hordalékából került elő a ritka ősbölénylelet. A tetemet a Duna szállíthatta idáig, ahol partra vetődött és bomlásnak indult. Jelenleg a markoló a bölény szarv- és homlokrészét fordította ki. A szakember szerint ritka leletről van szó, talán ha öt hasonló van az országban. Az is fontos, hogy ezt a munkagép kezelőjének lélekjelenlétének köszönhetően jól beazonosítható helyről és épségben emelték ki. A régészek számára 1879 óta ismert ez a lelőhely.

A nagy árvíz után Szeged feltöltéséhez innen bányászták a homokot. Több feltárás is folyt itt, többek között Móra Ferenc is dolgozott a környéken, majd az Alföld első paleolit lelőhelyét is Öthalomnál tárták föl. 1944-től azonban a szovjet megszállás végéig elzárt terület volt ez a rész, nem kutathattak.

Jégkori ősbölényt találtak az ELI éptíkezésén. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Medgyesi Konstantin, a városi múzeum sajtóreferense elmondta: a csontokat a múzeum raktárába viszik, megtisztítják, nyilvántartásba veszik. Az értékes ősmaradványt a nagyközönség számára is láthatóvá teszik, de kölcsön is adhatják más tárlatoknak a „szakemberek számára is legendás leletet". A 350-400 kilogrammos tömegű ősbölény nagyjából 700 ezer évvel ezelőtt jelent meg, és az európai, valamint az amerikai bölény ősének tekinthető. A megtalált csontok egy kisebb példányéi voltak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát állítottak az utolsó szegedi papucsos mesternek

A kulturális örökség napja alkalmából egykori otthona és műhelye falán avatták fel Rátkai Sándor emléktábláját. Tovább olvasom