Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Jelöltek a semmiből

Szeged - A helyi közéletben korábban egyiküket sem ismerték, most mindhárman képviselők szeretnének lenni. A makói Kovács László, a galgahévízi – de Szentesen induló – Varga Géza és a vásárhelyi Csengeri István az első próbatételen túl van – mindannyian elég kopogtatócédulát gyűjtöttek.
Ha annak idején népszavazásra bocsátották volna a képviselők költségtérítéséről szóló kérdést – amelynek kapcsán a Seres Mária nevével fémjelzett aláírásgyűjtés is indult –, a makói gumigyár műszaki főosztályán dolgozó Kovács László ma nem lenne képviselőjelölt. Ezt mondta lapunknak a 30 éves fiatalember, aki korábban nem vállalt közéleti szerepet a városban. Sikerült összegyűjtenie a kopogtatócédulákat, és jelöltként nyilvántartásba vették, de „iszonyatosan nehéz" dolga volt – árulta el. Tapasztalatai szerint az emberek nagyon pesszimisták. Kovács a párbeszédben, az építőmunkában és a civilekben hisz, azt mondja, ha kívülről, az aláírásgyűjtéssel nem sikerült célt érni, talán belülről, a Parlament padsoraiból sikerülhet.

Nála jóval több politikai tapasztalata van a jobbikos Varga Gézának, akinek viszont a szentesi választókörzettel kellett villámgyorsan megismerkednie. A galgahévízi agrármenedzser Morvai Krisztina szaktanácsadója. Szentesi jelölt pedig úgy lett belőle, hogy egy helyi papot az egyház nem engedett indulni, hirtelen kellett helyette mást találni. Varga elmondta: tipikusan mezőgazdasági körzetről van szó, ezért választották őt. Eddig körülbelül 30-szor járt Szentesen, az ajánlószelvényeket összegyűjtötte, és őt is nyilvántartásba vették. Hátránya, hogy nem helyi, akár előnnyé is kovácsolható – hiszen a választók a többi jelölt teljesítményét régóta látják – tette hozzá.

A legnagyobb meglepetés talán a vásárhelyi választókörzet szocialista jelöltje – az MSZP itt ugyanis egy korábban ismeretlen arcot választott, bízva a fiatalos lendületben. A 29 éves sportmenedzser, Csengeri István, aki 2001 óta tagja a pártnak, lapunknak elmondta: nagyon gyorsan össze tudták gyűjteni az ajánlószelvényeket (összesen körülbelül 2500-at). Mivel már korábban óriásplakátokat tettek ki a városban, és szórólapot terjesztettek, a választók tudták, kiről van szó. Most az utcai kampányban bízik és abban, hogy minél több embernek mutathatja be pártja programját.

Olvasóink írták

 • 18. flexsnake 2010. március 25. 14:54
  „17. az a morvai aki a tilosban parkoláskor lobogtatta a mentelmi jogát. NA így szavazzatok N-ikra.”
 • 17. cickányzat 2010. március 24. 16:01
  „Éljen és virágozzék Morvai Hisztike
  agrár főtanácsadója.
  Kqrva jól nézünk ki.”
 • 16. lidi 2010. március 24. 15:52
  „baltazar! sztem egyszerű kérdéseket tettem fel, amiket a józan paraszti ész diktál, nem gondoltam, hogy nem lehet egyszerűen válaszolni. (hogy azt honnan olvasta ki a Huba, hogy az a bajom, h ez a Jobbik ötlete, nem tudom. meg aztán nem is vagyok biztos benne, hogy ez az a spanyolvisasz, amit a Jobbik talált volna fel...)
  Hogy aztán Palesztinát hogy lehet idekeverni, azt meg végképp nem értettem a válaszodat olvasva (még jó, hogy ti érzitek üldöztetve magatokat...). És nem kezdem el magyarázni, hogy előttetek kik voltak azok, akik szintén azt gondolták, hogy egy olyan kis ország is lehet önellátó, a ronda, kapitalista világpiac ellenében, mint mi, vagy legalábbis diktálhat neki, ha akarja. meg azt se, hogy ez hogy nézett ki a valóságban és hogy ez a mentalitás hova vezetett.
  de most már látom, hogy értelmes (pár)beszédnek itt nincs helye, max választási propagandának. Úgy hogy én kérek elnézést, amiért "bedőltem".”
 • 15. Huba 2010. március 24. 15:23
  „http://www.youtube.com/watch?v=rcD3bhOSR8s&feature=player_embedded
  Gyözzön a Jobbik!
  Szebb Jövőt!”
 • 14. baltazar 2010. március 24. 12:16
  „Érdekes hírek:
  Dunántúl (nem reprezantatív felmérés) pártok népszerűsége most:
  F. 32%
  J. 28%
  MSz. 10%
  MD. 0,5%

  Kezd érdekessé válni a helyzet. Egyéni népszerűségi listán úgy hallom 6. Morvai Krisztina. Ha meghallgatják az emberek, akkor lesz ő még közelebb is az első helyhez szerintem. Mondjuk itt is meg lehet hallgatni: www.jobbik.vargageza.hu”
 • 13. Huba 2010. március 24. 10:34
  „12. baltazar
  Hagyd rá! Ezek Jobbik fóbiában szenvednek!
  Feltudják fogni az értelmes megoldásokat, de ha meghallják, hogy az a Jobbiktól származik, elkezdenek hisztizni! Olyanok mint az a 8 éves romagyerek amelyik nem tudta ellopni a napi 1 doboz cigijét!
  Szebb Jövőt!”
 • 12. baltazar 2010. március 24. 09:04
  „11!
  Persze. Térjünk át akkor gyapot termelésre? Palesztinában narancsfákat vágtak ki és rákényszerítették az embereket hogy zöldséget termesszenek, mert azt jobban megéri. Amikor azt sem érte meg, akkor el kellett adniuk a földet,mert rákényszerültek. Ismerjük ugye Palesztina felvásárlóit.
  A családi gazdaság alapjait olvasd el a Jobbik programjában. Ha elolvastad és valamit nem értesz,akkor tegyél fel kérdést. Kapni fogsz rá értelmes választ, az 100%. De előbb el kell olvasnod, hogy legyen közös háttér információ, amiről tudunk esetleg pro-contra érvelni. Így, hogy nem olvastad még el, nem látom értelmét. Kérlek előbb szánd rá azt az 5 percet. Ha nem tudod hol lehet elolvasni, szívesen segítek.”
 • 11. lidi 2010. március 24. 08:20
  „baltazar! a családi gazdaságban nem ugyanez a munkarend? a földeken egyszerűen tavasztól őszig van munka, de akkor látástól vakulásig, télen meg a hó dolgozik. vagy akkor most mégis a téesz hiányzik, ahol állományban maradt az ember és fizetést kapott télen is? ráadásul sokkal drágábban termeli meg ugyanazt a család - ha haszonnal akarja eladni, nagyjából aranyárban kell mérni- van erre itthon fizetőképes kereslet, mármint a felső tízezren kívül? vagy a többi magyar egye az olcsó import szemetet? és ha nem tudja eladni, reklámozni, azt ki fizesse meg, abban ki támogassa? az állam? vagyis a többi adófizető (akik viszont megvenni nem tudják, mert annyira bio és annyira drága). nem olyan egyszerű dolgok ezek, még akkor se, ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy mondjuk a 19. századdal ellentétben uniós tagország vagyunk, akikre vonatkoznak szabályok, kvóták (ráadásul nem befizető ország, ami látszólag előnyös, de valójában azt jelenti, hogy a nagy befizetőkkel - kvázi az eu eltartóival (németek, franciák) szemben kevés az érdekérvényesítési erőnk is), meg a mellett világpiac is van, ugyebár.
  amúgy a szőlőt kivágók közt talán vannak olyanok, akik így akarnak könnyű pénzhez jutni (bár ezt kétlem), de valószínűleg többen vannak olyanok, akiknek egyszerűen nem éri meg, mert a szőlőtőkén kívül nincs másféle tőkéjük a fejlesztéshez, nem olyan a szőlő meg a bor minősége, amit el tudnának adni stb. de megnyugodhatsz, nem csak nálunk van ez így, és most legalább kap valami kárpótlást, amiből termelhet olysamit, amit el is tud adni.”
 • 10. baltazar 2010. március 23. 21:04
  „7!
  Ja! A franciák is voltak nálunk, hogy hogy termelik itt a bort, a Tokajit.
  Aztán kiderült, hogy azt nézték meg, hogy mekkora volumenben tudják termelni, veszélyezteti-e az ő piacukat a magyar bor vagy nem. Aztán megnyugodtak, hogy törpe ország, törpe mennyiségű bor. No para.
  Megnyugodtak, hazamentek.
  Ez a multi termelés, amit be kell látnunk hogy zsákutca. Mert nálunk azért fizetnek, ha a gazda kivágja a szőlőtőkét, nem azért hogy bort termeljen. Ez azért egy vicc.”
 • 9. baltazar 2010. március 23. 20:59
  „7!
  Családi gazdaság. Hasonló a szövetkezethez, de a tulajdonos a család, nem néhány agromókus.A tsz-ben is kétféle ember volt, az egyik a segédmunkás, a másik az agronómus.
  Ma jelenleg a gazdaságokban elküldik az embereket télen pár hónapra munkanélkülire, aztán áprilisban visszaveszik, és dolgozhat novemberig, de akkor 12 órázhat minden nap. Nem számít hogy ünnepnap van-e vagy nem. Ez azért már nem az a szoci rendszer. Ennél valami jobb kell.
  De olvasd el Varga Géza terveit, programját. Elmondanám, hogy nemrég Kelet Afrikába hívták ki, mint agrárszakértőt, hogy segítsen megoldani a fejlődő országok élelmiszer önellátásának megoldását néhány szakmai útmutatással.
  Valamiért őt hívták meg.Valószínűleg azért, mert mint mezőgazdasági szakember a top-on van.”
 • 8. flexsnake 2010. március 23. 20:39
  „gyorsan el is tűnnek ;)”
 • 7. deszkás 2010. március 23. 20:20
  „Baltazár! Hatékonyabban NEM tud termelni egy egyén mint a szövetkezett formában! L. Mórakert.Komcsi forma és ez nemtetszik sokaknak.,de ha a Varga úr tud jobbat amit kétlek akkor nosza. A rendszerváltás után jártak nálunk a hollandok és keresték azokat szövetkezeteket:mi mondtuk az már nincs de lesz jobb.,és azóta mi várunk a hollandok meg jót röhögnek.”
 • 6. idesüss 2010. március 23. 18:23
  „Jöttek a semmiből - mennek a semmibe!”
 • 5. baltazar 2010. március 23. 15:25
  „http://hvg.hu/velemeny/20100323_fidesz_gazdasag_program_matolcsy
  Érdemes elolvasni a HVG-t, hogy a narancs ezek szerint csak egy műanyag dísz,nem ehető.

  Flexi!
  Az egy tök részeg orosz munkás,én láttam a klipet.Vagy van valami közöd a cikkhez?”
 • 4. FIexsnake 2010. március 23. 15:00
  „http://www.gondola.hu/cikkek/70379”
 • 3. baltazar 2010. március 23. 14:33
  „Flexi!
  Örülök hogy megint itt vagy. :D Hogy hasznos hozzászólásaiddal megint teszel arról hogy értelmileg fejlődjünk. (na meg jókat nevessünk,mint Győzikén)”
 • 2. baltazar 2010. március 23. 13:24
  „Varga Géza a Jobbik mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere, ez azért sokat mond szerintem hogy milyen súlyú a szakmai képzettsége és tapasztalata. Nem akarom megbántani a másik két jelöltet, de szerintem nem tudnak hasonló fajsúlyú dolgot felmutatni. Ha már szakértőt szeretnénk, aki képviselje Szentest és a környéket, akkor örülhetünk annak, hogy ezt Varga Géza szívből vállalta. Itt a lehetőség, hogy végre olyan embert válasszunk meg, aki ért is hozzá és foglalkozik azzal is, hogy az embereknek mi lenne a jó.
  Olvasva a honlapját(www.jobbik.vargageza.hu), azért ha Morvai Krisztina az ő szakmai tapasztalataira támaszkodik az EU parlamentben, és a mezőgazdasági törvényjavaslatokat egyre nagyobb számban fogadja el az EU parlament,akkor Varga Géza nem egy rossz választás Szentesnek. Végre valaki nem csak TSZ-ben gondolkodik.”
 • 1. osszeomlas 2010. március 23. 12:10
  „Varga Géza szava 100x hihetőbb mint egy móra vagy egy farkas szava. Mi helyiek ismerjük őket, tudunk korrupciós ügyeikről és arról, hogy évek óta semmit sem tesznek a városért. farkas mit akar a 24 ingatlanjával még tízet? El lehet bútorozni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20-25 ezer forintból ki lehet jönni a víkendházban

Van, aki a természet közelsége miatt cserélte le szegedi panellakását víkendházra. Tovább olvasom