Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

John Lennon képei Szegeden

Szeged - Egy német magángyűjtő kollekciójából Szegeden láthatja először a magyar közönség John Lennon rajzait, karikatúráit. A 20. század egyik legnagyobb hatású muzsikusa néhány évig képzőművészeti akadémiára járt – a 80 alkotását bemutató különleges tárlat január 28-án nyílik a REÖK-ben.
Kevesen tudják: a 20. század egyik legnagyobb hatású énekese, szövegírója, a Beatles vezéralakja, az 1980-ban meggyilkolt John Lennon eredetileg képzőművésznek készült.

– 1957-től 1960-ig a liverpooli művészeti akadémiára járt, vagyis zenei pályafutása előtt a képzőművészettel kacérkodott.

Nátyi Róbert John Lennon egyik rajzát mutatja a REÖK-ben. A szerző felvétele
Nátyi Róbert John Lennon egyik rajzát mutatja a REÖK-ben.
A szerző felvétele

Ez a fajta látásmód és elkötelezettség egész életében megmaradt. Második felesége, Yoko Ono is képzőművész. Egy német magángyűjtő, Michael-Andreas Wahle kollekciójából készül most a The Art of John Lennon című kiállításunk, amely Lennon teljes művészetét, zenei és a képzőművészeti munkásságát is felvillantja. A tárlaton mintegy nyolcvan alkotás látható majd, többsége rajz, karikatúra, kroki. Eze
 Tárlat Marilyn Monroe-ról

– Halálának 50. évfordulójához kapcsolódva idén még egy Marilyn Monroe-kiállítást is rendezünk, ami végképp távol áll a képzőművészettől, hiszen elsősorban a legendás filmcsillag személyes tárgyait, relikviáit mutatjuk majd be – fogalmaz Nátyi Róbert. A művészettörténész szerint fontos, hogy a gazdasági válság hatását megérző galériák minél szélesebb közönséget legyenek képesek megszólítani.

k nem egy kiforrott művész szisztematikusan létrehozott, nagy, műtermi munkái, hanem sokszor A4-es lapokra, jegyzetfüzetbe készített firkák, rajzok, ironikus karikatúrák. Ugyanakkor mindegyik esetében érezhető a rajztudás, valamint a tehetség arra, hogy egy-két vonallal rögzítse a lényeges momentumokat. Aki megnézi ezt a tárlatot, John Lennon új arcát ismerheti meg – mondja a kiállítás kurátora, Nátyi Róbert művészettörténész. A REÖK művészeti vezetője szerint az üdítő, gyakran mosolyra fakasztó rajzokat, valamint fotókat, plakátokat, lemezeket és személyes tárgyakat is bemutató tárlat kihagyhatatlan a Beatles- és John Lennon-rajongók számára.

– Folyamatosan szeretnénk olyan kiállításokat is rendezni, amelyekkel nemcsak a képzőművészet iránt eleve érdeklődőket, hanem a legszélesebb közönséget is meg tudjuk szólítani. A legnagyobb mesterek hatalmas festményeit az óriási költségek és korlátozott anyagi lehetőségeink miatt nem tudjuk elhozni, ezért igyekszünk olyan grafikai anyagot találni, ami valami miatt különleges – hangsúlyozza a művészettörténész. Annak ellenére, hogy Lennon kakukktojásnak tekinthető a REÖK sorozatában, amelyben eddig többek között Rembrandt, Goya, Warhol és Picasso grafikáit mutatták be, mégis ide sorolja a jövő szombaton nyíló tárlatot is.

Olvasóink írták

  • 1. Besenyő_Pistabácsi 2012. január 19. 06:42
    „Mi van? Lenin képek szegeden! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalom a lovakkal is vonzóbb lesz

Mórahalom - Hármas projektet indított Mórahalom a lovas turizmus fejlesztéséért. Nyáron az új… Tovább olvasom