Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Jön Ascher legendás Ivanovja

Szeged - Legendás Ivanov-előadásával vendégszerepel május 4-én Szegeden a kisszínházban a Katona József Színház társulata. Ascher Tamás produkciója Párizstól New Yorkig világszerte siker.
A Csehov-specialistának tartott Ascher Tamás Fekete Ernő címszereplésével 2004-ben állította színpadra a budapesti Katona József Színház társulatával az Ivanovot. A produkció mára legendássá lett, bejárta a világot, többek között Párizsban, Rómában, New Yorkban, Bogotában és Sydney-ben is nagy sikert aratott. A Csehov által felvetett problematika – Lehet-e tiszta lappal új életet kezdeni, semmissé tenni azt, ami volt? – és Ascher megközelítése mindenhol érdekesnek bizonyult. Ivanov harmincöt éves korára életkedvét vesztve gyötrődik, próbálja megfejteni levertségének okát, s visszatalálni régi, életerős önmagához. Az egykor sikeres embert önundor kínozza, és bűntudattól szenved. Vajon visszaadhatja-e elvesztett ártatlanságát egy új szerelem? – erről szól a darab, amelynek további főbb szerepeit Ascher olyan népszerű színészekre bízta, mint az Anna Petrovnát alakító Ónodi Eszter, a Lebegyevet játszó Bezerédi Zoltán, továbbá Jordán Adél (Szása), Máté Gábor (Sabelszkij gróf), Szirtes Ági (Babakina), Nagy Ervin (Borkin) és Bán János (Koszih).

Nagy Ervin (Borkin) és Jordán Adél (Szása) Ascher Tamás Ivanovjában. Fotó: Schiller Kata
Nagy Ervin (Borkin) és Jordán Adél (Szása) Ascher Tamás Ivanovjában.
Fotó: Schiller Kata

– Az előadó-művészeti törvény változásával átalakult a színházak finanszírozása, az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól meghatározott célokra – például fővárosi produkciók vidéki bemutatására – pályázati úton támogatást lehet nyerni. Örömmel fogadtuk a lehetőséget, mert fontosnak tartjuk, hogy országszerte megismerjék társulatunkat. A jegybevételből, önerőből nem tudnánk fedezni az Ivanovhoz hasonló, sokszereplős, nagy díszlettel színpadra állított előadások utaztatását, hiszen ez több millió forintos költséggel jár – mondja Mattyasovszky Bence, a Katona József Színház ügyvezető igazgatója, aki szerint Ascher Tamás előadását olyan sokat játszották külföldön, hogy hamarabb fedezte fel a nemzetközi közönség, mint a magyar.

Külföldi visszhang

„Ascher Tamás életszagú, eleven rendezésében – amely a történetet a szocialista Magyarország nyomasztó, komor világába helyezi, ahol fakó, sárga betonfalak veszik körül a cigarettaszagú, tüzes femme fatale-okat – vad és nyers szellem váltja fel az oly sok Csehov-előadásra jellemző vérszegénységet. Felejtsük el a vidéki életképeket, amelyekben unatkozó kiváltságosok nosztalgiáznak terebélyes fák között. Ez jóval keményebb dolog – ez Csehov Beckett módra" – írta a The New York Times.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld út az ásotthalmi határátkelőnek

Ásotthalom - Két éven belül megnyílhat Ásotthalom és Királyhalom között a határátkelőhely –… Tovább olvasom