Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Jónak ígérkezik a szőlőtermés: vicevesszőt vágtak Ópusztaszeren

Ópusztaszer – Ha nem fagy márciusban, jó lesz a bortermés – állította a mórahalmi hegybíró. Az ópusztaszeri Bországgyűlésen borlovaggá ütötték többek között Farle Csaba megyei főállatorvost és Farkas Sándor országgyűlési képviselőt is.
– A nem mindennapi enyhe télben zöldek a rügyek. Ez szép termést ígér, de a garancia csak a mai napra érvényes – mondta az ópusztaszeri Bországgyűlést követő vicevesszővágáskor Kalmár István. A mórahalmi hegybíró megjegyezte, a tavalyihoz hasonló márciusi tél tönkreteheti a szőlőt.

Jónak ígérkezik a szőlőtermés: vicevesszőt vágtak Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba szervezett vasárnapi Bországgyűlésen a hagyományos vice vessző vágás mellett egész napos borászati konferenciát is tartottak. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az előadássorozaton azt mondta, az ágazatra épülő turizmus, vendéglátás és kereskedelem sokszorosára növeli a terület jelentőségét. Hozzátette, a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban évente mintegy 2 milliárd forinttal, 8,5 milliárd forintra nő az ágazatnak jutó támogatás, amely ültetvénytelepítésre, gépberuházásra, valamint a piaci jelenlét erősítésére fordítható. A Bországgyűlésen elhangzott, a hatósági feladatot is ellátó hegybírók munkáltatója a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa lett, így a hegybírók fizetésüket már nem az általuk ellenőrzött termelőktől kapják.

A több mint 24 borlovagrend részvételével tartott rendezvényen a Szent Vince Borrend négy borlovagot avatott. A könnyed kérdésekkel és borfelismeréssel egybekötött vidám avatón Farle Csaba megyei főállatorvos, Futó Tamás a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója, Farkas Sándor a térség országgyűlési képviselője, és Miskolczi Sándor adott számot tudásáról. A bekötött szemű jelöltetekkel fehér és vörösbort kóstoltattak, a versenyt nehezítendő olykor csapvízre cserélték a csongrádi nedűt. A borlovag-jelölteknek a Szent Vince Borrend zászlósborát, a Csongrádi Cabernet Franc-t kellett felismerniük. A jelölteket előre figyelmeztették, ízleléskor ne csak a szájukat, az orrukat is használják. A feladatot mindenki sikeresen megoldotta, pedig Fazekas Sándornak segítői nem csak a szemét, az orrára is eltakarták először.

Jónak ígérkezik a szőlőtermés: vicevesszőt vágtak Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az újborkóstolással zárult Bországgyűlésen elhangzott, a tavaly elindult országkóstoló során elkészült a legszebb hazai fehér borokat összegyűjtő válogatás, idén a rozé- és a vörösborok következnek. Az így összeggyűjtött prémium minőségű termékek már a „magyar bor válogatott" tagjaként vesznek részt a világ legnagyobb borvásárain.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogott Csongrád megyében is a baloldal

Csongrád megyében is összefogott a baloldali ellenzék: az MSZP, az Együtt-PM Szövetség és a… Tovább olvasom