Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Jövő nyárra 100 millióból nyithat ki a Bárka

Szeged - Jövő február környékén kezdődhet meg a közel 8 éve bezárt Bárka étterem felújítása, amit több mint másfél éve vett meg Janics Natasa és Csányi Szilárd. A további csúszás oka az, hogy csak most kaptak megfelelő hitelt.
Bár már több mint másfél éve Janics Natasa és férje, Csányi Szilárd cégének tulajdonában van, még mindig üresen, kihasználatlanul áll a közel 8 éve bezárt szegedi Bárka étterem. Az egykor szebb napokat látott kisvendéglőt 2007. január 4-én bruttó 24 millió 850 ezer forintért vette meg az olimpiai bajnok kajakozó és párja az IKV-tól. Az önkormányzati cég azzal a feltétellel adta el a több mint 100 éves, városképi védettségű épületet, hogy a jogerős építési engedély kiállítását követő másfél éven belül felújítják. Ezt az engedélyt idén februárban kapták meg. Ha a munkával mégsem végeznének határidőre – 2010. augusztus végére –, a szerződés szerint napi ezer forint kötbért kötelesek fizetni.

Korábban a védett épület felújításához szükséges szakhatósági engedélyek körülményes beszerzésével, majd a gazdasági válság vendégkört ritkító hatásával magyarázták a renoválás csúszását. Március végén azonban Csányi Szilárd úgy nyilatkozott: június végén mindenképp szeretne hozzáfogni a kivitelezési munkákhoz. Azért kerestük az olimpikon férjét, mert ennek még mindig nem látni nyomát.

A hitel hiányzott eddig a felújításhoz. Fotó: Segesvári Csaba
A hitel hiányzott eddig a felújításhoz.
Fotó: Segesvári Csaba

Kiderült, azért nem fogtak hozzá a felújításhoz, mert eddig nem kaptak megfelelő kölcsönt, a hitelkondíciókban mostanra sikerült megegyezni a bankkal. Az ügyintézés további 3–4 hónapot vesz igénybe, a munka pedig csak a hitelkérelem pozitív elbírálása után – azaz jövő február környékén – kezdődhet meg. Nagyjából 3–4 hónap alatt végezhetnek vele, azaz leghamarabb jövő nyáron nyithat ki a kisvendéglő. A felújítás költsége Csányi Szilárd becslése szerint a vételár 2,5–3-szorosa, tehát nagyjából 60–70 millió forint lesz.

Az olimpiai bajnok és férje tervei egyébként nem változtak az étteremmel kapcsolatban: Janics kiállított sportrelikviái közt házias, magyaros ízekkel és Natasa kedvenc szerb ételeivel várnák a vendégeket. Csányi hozzátette: „ha a körülmények nem változnak a mostanihoz képest negatívan, szeretnénk mielőbb megnyitni az éttermet".

8 évnyi üresjárat

2002. január 7.: Bezárják a Bárkát, mert teljesen elöregedett. A bérlő viszont csak akkor újítaná föl, ha megvehetné. Ezt nem engedi az IKV. 2004. augusztus 30.: A vendéglős az elmaradt haszon miatt beperli az IKV-t. 2005. november 14.: Az egykori bérlőnek közel 9 millió forintos kártérítést ítél meg a bíróság. Az ítélet szerint az önkormányzati cég hibájából kellett bezárni a vendéglőt. 2006. március 30.: A budapesti székhelyű Anikó '84 Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. pályázaton megnyeri a a Bárka üzemeltetési jogát 33 millió 250 ezer forintért. 2006. május 16.: Mégsem fizette ki a 33 millió forintot a budapesti befektető arra hivatkozva, hogy az IKV elfelejtette őket értesíteni a lakók ellenállásáról. Az étterem megint eladó. Janics Natasa és Csányi Szilárd veszi meg 2007. január 4-én.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
  • 44. xcbcr 2009. október 18. 23:40
    „...hja pedig úgy szerettem volna, ha játékterem lesz. :(”
  • 43. Ful 2009. október 18. 09:40
    „Kicsit sok az a 100 milla - lehet máshova is kell belőle...”
  • 42. CID 2009. október 17. 20:48
    „Volt, kb. 10-15 éve, s "Csiga csőben" volt a neve. Bár, nem kóstoltam, de volt, birkapacal. Valóban, hiányoznak, a kisvendéglők, sajnálatos, hogy, nem tudnak megélni Szegeden sajátos ízeikkel, hangulatos légkörükkel, talán még a Kiskakas, amit kisvendéglőnek lehet nevezni.:(”
  • 41. Yossarian 2009. október 17. 12:53
    „CID a Bárkában volt csiga? mikor?
    hát asszem arról már lemaradtam.
    én egyébbként hiányolom azokat a kisvendéglőket, amaelyekből annyi volt még 30-40 éve. családias hangulat, a helyre jellemző specialitás, elfogadható árak. folyó borból mérik a fröccsöt, és hidegen a sört.
    ma a vendéglősök mind csili-vili helyekben gondolkoznak, súlyos árakkal, "minőségi vendéglátással". az ilyen helyekre aztán az emberek nem mernek beülni, inkább csak alkalomszerűen látogatják. és ez egy ördögi kör. nincs meg a bevétel, ezért a tulaj spórol a személyzeten, az alapanyagokon, stb. egy idő után meg már az sem megy be, aki gond nélkül megfizethetné. vagy fél tucat ilyen esetet lehetne sorolni Szegedről.
    most akkor egyel több lesz ilyen.”
  • 40. komlodi 2009. október 17. 12:26
    „Van itt pénz, szarásig!!!”
  • 39. pille 2009. október 16. 21:47
    „CID!
    Dehogy fogja Natasácska üzemeltetni, hozzá se fognak a felújításhoz(borítékolom Neked).”
  • 38. CID 2009. október 16. 21:13
    „frakk : magyar tányérra, magyar rizst :)
    Lehet, szar volt a bárka, de én ott ettem életembe először csigát. De mivel natasa fogja üzemeltetni, többet nem fogok ott fizetni.”
  • 37. Strat-n 2009. október 16. 18:41
    „A nagy adag nagy tányéron nem feltétlenül mérvadó ha már gasztronómia... A Fasor így is az egyik legkorrektebb hely Szegeden. Nem biztos, hogy borzalmasan finom kaják lesznek ahogy említetted hiszen elég messze állnak még a nyitástól, de hajrá! Ja ha rokon vagy...”
  • 36. frakk 2009. október 16. 17:25
    „Azt mondják kajakos nagy adagok lesznek tálalva, óriás tányéron. A hús adagok , és a köret is külön külön grammra lesznek kimérve, tehát kizárják a konyhások és pincérek összejátszását. Nem tudnak egy adagból kettőt csinálni ha Natasa éppen kajakozni megy. Borzalmas finom kaják lesznek, és egy tucat szegedi vendéglős bezárhat ha megnyitnak. Még az 50 m-re lévő Cs. Gabi patronáló vendéglője is bezárhat ha továbbra is csak elitvendéglőben gondolkozik.:))
    Csak azt nem értem Ausztriában miért tudnak minden étteremben csúcskiszolgálást elérni a vendégek felé???
    Itt van pl a Fasor vendéglő---- összességében jó minden , finom a kaja , de még mindig a 70-es évekből származó mini tányérokon hozzák a kaját. No és az a fránya sültkrumpli is szinte minden szegedi vendéglőben zörög, száraz. A rizsfőzést is úgy tanítják szegény szakácsoknak, hogy nehogy tapadjon. Ázsiában a hazájában ott tapad.”
  • 35. m.á. 2009. október 16. 15:17
    „hehe, magyarba´ mindenki ért mindenhez, ti is hogy megmondjátok miből nem lehet 100 millert kitermelni. (szerintem se de lesz*rom, felőlem belebukhatnak)”
  • 34. m.á. 2009. október 16. 15:15
    „egyre kevesebb az eredeti formában hagyott szocrál "borzalom" is, szóval lenne rajtuk mit védeni, de szerintem itt másról van szó. ami vicces, az egész környéken alig maradt eredeti, jellegzetes felsővárosi épület, és ingatlanfejlesztőinknek hála még mindig nem ért véget a pusztítás. erre ezt a ződ viskót védik amin már nyomai sincsenek meg 19. századi dicsőségünknek.”
  • 33. zeuszka 2009. október 16. 15:14
    „Gazdag nő ez a maca”
  • 32. dömdödöm 2009. október 16. 15:00
    „az életben nem termeli ki a 100 millát egy ekkora hely...komolyan gondolják?”
  • 31. bélás 2009. október 16. 14:37
    „100 milla nem sok ha a cikk úgy érti hogy annyiból nyit ki, tehát engedélyek berendezés tattara még kevés is”
  • 30. Yossarian 2009. október 16. 14:29
    „miért védett a Bárka épülete?
    valamikor sokat jártam oda, finom volt a sertés pacal, és a razsnyica, de egy szocreál borzalom az egész, mi benne a különleges?
    a 100 millkóból meg már lehetne egy vadonat újat is építeni, nem sok az egy kicsit?”
  • 29. WU 2009. október 16. 13:59
    „100 millióból fog megnyílni?
    Talán csak nem legokockából építik újra? :DDDDDD”
  • 28. bélás 2009. október 16. 13:53
    „IVY duplán értelek, csak azt nem tudom hogy Félidióta vagyok vagy Fiatal :)”
  • 27. bélás 2009. október 16. 13:47
    „Értelek IVY.
    Teljes mértékben, mert hasonló a gondolkozásunk. Engem már eleve fáraszt a korosztály, amelyik papiron hozzám illik. Elnézegetem őket a városban buszon stb és rájövök hogy csak arra jók, de egy életre lekötni magam? ÁÁÁ”
  • 26. szpirigonzálesz 2009. október 16. 13:23
    „A Bárka kicsi, csúnya, lepukkant, és rossz beosztású étterem.
    Rejtély, miért városképi védettségű épület.
    Könnyű belebukni az üzemeltetésébe, ha még a hitelt is törleszteni kell.

    Sok sikert a felvirágoztatásához!
    Nekünk meg jó pacalt, razsnyicát, csevapot, szerb rizseshúst.
    Talán átvehetnék az egykori Tiszavirág slágerét is: a Tordai lacipecsenyét.”
  • 25. IVY 2009. október 16. 13:23
    „Én általában ez, utóbbi.
    Mondjuk, se ingerenciám, se kedvem már félidiótákkal ismerkedni.
    Már beszélgetni se. Fárasztanak.”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihűltek a szerb határsértő gyermekei

Egy szerb határsértő hároméves kislányát élesztették újra az egyik szegedi kórházban csütörtökön. Tovább olvasom