Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Juliannának 700 plüssmackó a barátja

Algyő - Még golfozó medvéje is van Süli Zakar Sándorné Juliannának, aki 17 év alatt gyűjtötte össze a plüssmacikat. A legtöbbet egy amerikai brummogi utazott hozzá.
– Aki üzleti útra megy, az mindenképpen tegyen magának a bőröndbe egy plüssmacit. Szerencsét hoz – vallja Süli Zakar Sándorné Julianna, akinek mórahalmi kiállításán jártunk az Aranyszöm Rendezvényházban. Az algyői asszony 1995-ben kezdte el gyűjteni a játékokat, az elsőre egy ruhaboltban talált rá. Ekkor vált a szenvedélyévé a gyűjtés, azóta közel hétszázat halmozott fel.

Juliannának 700 plüssmackó a barátja. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Érdekes, hogy gyerekkoromban egyetlen mackóm sem volt. A lányomnak sem vettünk, csak a fiam kapott, amikor kórházban feküdt – mondja Julianna.

A medve nem játék

Az asszony mindent tud a plüssállatok történetéről, igaz, biztosat ő sem állíthat. Ugyanis az amerikaiak és az angolok is magukénak tekintik az első gyártott medvét, valamikor a XIX. század végén, XX. század elején.

A legrégebbi egy 20-as évekből származó francia maci, de talált a 30-as évekből származó medvét is, őt Arthurnak hívják. Nevet egyébként az alapján választ, hogy kitől kapta a játékot. Van például Jancsika nevű macija is. A mórahalmi kiállításra csak 200-at hozott, több egyszerűen nem fért volna az autóba, amellyel szállították őket. Láttunk golfozó, szívet tartó, bicikliző mackót is. – Sokat segített a berendezésben Juhászné Éva, nélküle nem boldogulnék. A mackók között egyébként nincs két egyforma. A plüssmaci megvéd, nem beszél vissza. Ha rongyos, azt jelenti, sokat használták – mondja Süli Zakar Sándorné. Az asszony több macis könyvvel rendelkezik. Gyűjti a porcelánbabákat is, igaz, ebből csak 50 darab jött össze eddig. Az imakönyveket is halmozza, 30-at sikerült belőle beszerezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívgyógyszerével spórol Dukai Károly

Elfelezték Dukai Károly rokkantellátását, miközben infarktusa után cukorbeteg is lett. A férfi úgy érzi, igazságtalan a kormány felülvizsgálati rendszere. Tovább olvasom