Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Kallai Árpád: Megkapták a kórházak az alamizsnát

Szeged - A kiharcolt megállapodás révén összesen 4,5 milliárd forintot utal ki az OEP a napokban az ország egészségügyi intézményeinek. A Csongrád megyeiek többsége már megkapta a pénzt, de keveslik.
A napokban kapják meg a kórházak, klinikák és szakrendelők azt az összesen 4,5 milliárd forint támogatást, amelyről az országos demonstrációsorozatnak köszönhetően sikerült megállapodnia október elején a legnagyobb szakmai szervezeteknek és a szaktárcának. A következő kiegészítő támogatást – összesen 6 milliárd forintot – a megegyezés szerint decemberben utalják az egészségügyi intézményeknek.

– Csak a fizetőképességünket javítja ez az átutalás, ami valójában a kórházak korábban zárolt pénzének visszaadása – mondta el Baráth Lajos, a makói és a szentesi kórház főigazgatója, aki szerint ettől a pénztől a betegellátás nem javul. A makói kórház 9,4, a szentesi 26,4 millió forintot kapott az OEP-től „kiegészítésként". A pénzt arra használják – a fenntartó megyei önkormányzat további anyagi segítségével –, hogy kifizessék belőle a 60–90 napon túli szállítói tartozásaikat, amelyek már kritikus nagyságúra duzzadtak.

„Ez az intézményt érintő jelentős elvonás minimális visszapótlása, alamizsna, nem pluszfinanszírozás.
Kallai Árpád: Ez az intézményt érintő jelentős elvonás minimális visszapótlása,
alamizsna, nem pluszfinanszírozás. Fotó: DM/DV

177 millió forintot kapott a szegedi klinikai központ rendkívüli átutalásként, de hogy ez az összeg pontosan milyen indokkal érkezett, azt egyelőre nem tudni – mondta Resch József. A klinikai központ gazdasági igazgatója hozzátette, a 4,5 milliárdból ennél az összegnél lényegesen többre számítottak. Mint korábban megírtuk, az idén áprilistól novemberig élő finanszírozási rendszerben havi 318 millióval kaptak kevesebbet a szegedi klinikák a korábbinál.

– Ez az intézményt érintő jelentős elvonás minimális visszapótlása, alamizsna, nem pluszfinanszírozás – jelentette ki Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet kórház vezetője. Ők 14 millió forintot kaptak, amelynek legalább a duplájára számítottak. A pénzből ők is a kifizetetlen szállítói számláikat igyekeznek rendezni.

Kerestük a deszki szakkórház vezetőjét, Bálint Beatrixot is, de lapzártánkig nem tudtuk őt elérni.

Negyede, ha visszajön. Egyelőre nem kapott pénzt a kisteleki rendelőintézet, de ügyvezető igazgatója, Simon Sándor szerint a korábban elvontnak talán a negyedrészét, ha visszakapják. Ők is a szállítói tartozások kifizetésére fordítják majd a pénzt, eszközök, gyógyszerek nélkül ugyanis nem lehet biztosítani a folyamatos betegellátást – magyarázta.

Olvasóink írták

 • 11. macs 2009. október 26. 19:09
  „Az egészségügynek Dárius összes kincse sem lenne elég. Megint azon ötletelünk kitől vegyünk el, inkább a rendszert kellene átvilágítani. Kiváncsi lennék, ténylegesen mi mennyibe kerül. Furcsa dolgokat hallottam, pl. amit korábban 1500 Ft-ért vettek meg, ugyanazt később tenderezés után 800 Ft-ért. Hány ilyen és hasonló eset van?”
 • 10. spiler 2009. október 26. 15:03
  „beutalón....vigyem magammal a gyógyszereimet,záró jelentés,számla.....OEP-NEK FELSZÁMOLVA A GYÓGYSZEREM.................na akkor ki is jár itt jól?”
 • 9. TrombiFrédi 2009. október 26. 13:23
  „A kedélyes jó hangulatú nyitott pár(t)beszéden alapuló tárgyalásoknak általában ez a vége Cuci kormányzás alatt! Csak a másik oldal "nem értékeli"ezt a "hatalmas gesztust", és inkább sztrájkol, meg bujtogat!:)”
 • 8. achilleus 2009. október 26. 12:57
  „Egyfajta elismerés a Délmagyarnak, a HírTV kivonatolta ezt a cikket:
  "2009-10-26 12:21
  Több pénzre számítottak a Csongrád megyei kórházak
  Keveslik a Csongrád megyei kórházak a 4,5 milliárd forintból nekik jutó pénzt. A Délmagyarország című lap összeállítása szerint az érintett intézmények vezetői több pénzre számítottak.

  A makói és a szentesi kórház főigazgatója azt mondta, az átutalt összeg a betegellátás színvonalának javításához kevés, a pénzből a két-három hónapja lejárt tartozásaikat egyenlítik ki.
  A hódmezővásárhelyi kórház főigazgatója pedig arra emlékeztetett, nincs szó többletfinanszírozásról, miután a 4,5 milliárd forint az év közben zárolt források részleges feloldásából származik."”
 • 7. achilleus 2009. október 26. 12:33
  „6. hozzászólás Logaritmus 2009.10.26. 12:11
  Sajnos Logaritmus a te gondolkodásmódod semmiben sem különbözik az elvtársakétól. Nyilván már legalább 5000 forint lenne a kórházi napidíj és 3000 a vizitdíj, miközben a Hospinvestszerű befektetők újabb-és-újabb igényekkel zaklatnák a TB-kasszát is. Az a ti bajotok, hogy csak egyféle megoldásban gondolkodtok, amit egyedül üdvözítőnek tartotok, és aminek megvalósítására persze csak ti vagytok képesek. El kellene már húzni, mert mindenegyes alkalommal kiállítjátok magatokról a szellemi szegénységi bizonyítványt. De itt akkor egy illusztráció: Az Országos Gerincgyógyászati Központ várólistáján lévő 545 betegből eddig 154-en kérték a súlyos fájdalmaiktól megszabadító műtét elhalasztását. E jelenséget Varga Péter Pál, a gerincgyógyászati központ vezetője a forráshiánnyal magyarázza. A pénzhiány miatt legalább 15 hetet kell várni, mire a mozgásszervi panaszai miatt a beteg egyáltalán eljut az intézet ambulanciájára, majd további hat hét a képalkotó diagnosztikai vizsgálat, vagyis csaknem fél évre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön egyáltalán, hogy szükséges-e a műtét. Aztán további három év következik, mire a várólistáról a műtőasztalra kerülhet. A gerincgyógyász szerint ez idő alatt a társadalombiztosítás - a rokkantsági ellátást nem számolva - 1,8 millió forintot költött már a betegre, miközben a teljes gyógyulást jelentő műtét átlagos költsége 917 ezer forint. Az orvos szerint ez a spórolás "embertelen, orvosilag értelmezhetetlen, gazdaságilag irracionális".”
 • 6. Logaritmus 2009. október 26. 12:11
  „Gondolom Kallai Árpád sem veszi fel a sok százezres vagy milliós fizetését, és tisztességesen adózik ha valamelyik beteg egy kis extra pénzt akar neki adni. Az egészségügynek tényleg nem elég a TB járulékokból befolyó pénz, a kiadásokat pedig sokkal - vagy egyáltalán - nem lehet csökkenteni. Az emberek "lenépszavazták" a vizitdíjat, a kórházi napidíjat, ellenzik hogy magáncégek kapjanak a járulékból (pedig elég sok helyen ez jól működik már Szegeden is: CT, szájsebészet, betegszállítás, stb.) és máshol az országban. Megoldás? Legyen magasabb a TB? Fizessen TB-t a nyugdíjas? Vegyünk fel több külföldi hitelt az eü. ellátás finanszírozására? Elvileg tényleg százmilliárdok kellenének, tehát ha az összes BKV-s és egyéb pénzt megfogják a jövőben (amit kétlek, sajnos) az akkor sem elég. Ennél komolyabb megoldás lenne szükséges.”
 • 5. Lixus_kzs 2009. október 26. 11:05
  „Aranka2!

  Az a pofátlanság, hogy még így is kevesebb pénzt kapnak a kórházak mint tavaly, holott több lett a beteg.

  Lesz dolga bőven az új kormánynak.”
 • 4. achilleus 2009. október 26. 10:53
  „A bankok már 600 milliárdnál többet kaptak az idén, anélkül, hogy bármit is elvontak volna tőlük. Ráadásul a kormány úgy adta, hogy a felhasználásáról fogalma sincs!! Közben a bankok extrém nyereségekről számolgatnak be.
  Az egészségügyre /tűzoltásként/ ennek még századát sem fordították, miközben lényegesen többet elvontak. Ne akarja nekem ezt a diszkriminációt senki sem megmagyarázni! Nem is lehet. Nagyon remélem, meg fogják kapni a méltó büntetésüket ezek a mengelék.”
 • 3. Bénadoki 2009. október 26. 10:32
  „Ez a Simon csak nem a Szeviépes.?!Jól jártak vele.Elefánt a porcelán boltban.”
 • 2. achilleus 2009. október 26. 10:31
  „1. hozzászólás aranka2 2009.10.26. 10:14
  "Alamizsnának nevezni a kölcsönösen kialkudott milliárdokat egyszerűen pofátlanság!"

  Különösen nagy pofátlanság, hiszen hány BKV-s, MÁV-os végkielégítés jönne ki belőle?
  A "kölcsönösen kialkudott" pedig merő hazugság! Szó nem volt "kölcsönösségről", ennyit kaptok és kész!
  Mit tehettek volna? Semmit! Elfogadták.”
 • 1. aranka2 2009. október 26. 10:14
  „Alamizsnának nevezni a kölcsönösen kialkudott milliárdokat egyszerűen pofátlanság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatkoznak a fiatal koreográfusok

Szeged - Kísérleti előadásra készül a Szegedi Kortárs Balett: az együttes fiatal tagjai közül hatan… Tovább olvasom