Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Kalmár Márton Camus-szobra

Budapest - A szegedi szobrászművész már 2009-ben elkészítette az alkotást, de csak most került sor a felállítására.
Tarján Ernő kezdeményezésére, a XV. kerületi önkormányzat jóvoltából október 23-án avatta fel Roland Galharague, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete és László Tamás országgyűlési képviselő Rákospalotán Kalmár Márton Albert Camus-t ábrázoló bronz mellszobrát. A szegedi szobrászművész elmondta lapunknak: már 2009-ben elkészítette az alkotást, de csak most került sor a felállítására. Rákospalotán, a Széchenyi téri 1956-os emlékmű és emlékfasor környezetében szoborcsoportot tervez felállítani az önkormányzat, ennek az első alkotása lett Camus mellszobra, amelyet Illyés Gyula és Márai Sándor szobra is követne.

Albert Camus bronz mellszobra Kalmár Márton munkája. Fotó: DM
Albert Camus bronz mellszobra Kalmár Márton munkája.
Fotó: DM

Camus 1956-ban kiállt a magyar forradalom ügye mellett. A magyarok vére című írásában úgy fogalmazott: „Létezik egy igazi Európa, mely abban egységes, hogy az igazság és a szabadság nevében ellenszegül a zsarnokságnak. A magyar szabadságharcosok ezrei ma ezért az Európáért halnak meg." Az egzisztencializmus meghatározó alakjának tekinthető francia írónak, A közöny, A pestis, a Sziszüphosz mítosza szerzőjének 1957-ben ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat. Akkoriban azt nyilatkozta: „Egy élet értelme, a művészet nem lehet más, mint hogy hozzájáruljon a minden emberben és a világban fellelhető szabadság és felelősség növeléséhez." Camus 1960-ban, 46 évesen autóbalesetben vesztette életét. „Minden igazi alkotás egy-egy ajándék a jövőnek" – mondta egykor; írásai ma is igazolják gondolatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Halottak napi˝ menetrend az SZKT-nál és a Tisza Volánnál

A 3F jelzésű villamosok meghosszabbított üzemidővel közlekednek, a Tisza Volán 12-es jelzéssel temetői körjáratot közlekedtet Szegeden alacsonypadlós járművekkel. Tovább olvasom