Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kamerák a szegedi közterületeken

Szeged - Zsebeseket, cigiseket figyel meg a piaci, graffitisekre les a városházi kamera, és baleseteket láthat a fürdőben felszerelt felvevő. A Kárász utcán, a Szent István téren és a Klauzál téren is látnak minket.
Nem kell ahhoz filmsztárnak lenni vagy valóságshow-ban szerepelni, hogy az embert kamerák figyeljék. Arra voltunk kíváncsiak, hol látnak bennünket azok, akiket mi nem látunk. Volt, ahol azt kérték, ne írjunk a kamerájukról, mert „nem szerencsés dolog", ha az arra járók tudják, hogy mikor látszanak és mikor nem.

A Kárász utcai, a Szent István és a Klauzál téri kamerákat az önkormányzat működteti, de a Szegedi Rendőrkapitányság ügyeletére vannak bekötve. A képeket felveszik, és 72 óráig őrzik. Azokat folyamatosan értékelik és elemzik, a bűnügyi munka során felhasználják. Amennyiben az ügyeletes bűncselekményt vagy szabálysértést észlel, a képek alapján azonnal intézkedni tud, a járőröket a helyszínre tudja küldeni – tájékoztatott Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő. Hozzátette: volt rá példa, hogy valakit a kamerák segítségével fogtak el, a felvevőknek mégis elsősorban bűnmegelőzési szerepük van. A felvételek egyébként a szóvivő szerint jó minőségűek.

Fejünk felett egyre több kamera les bennünket Fotó: Karnok Csaba
Fejünk felett egyre több kamera les bennünket
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi városháza sárga épületén már van, a szürkén csak lesz kamera. A gépek feladata a graffitisek távoltartása. A képeket nem rögzítik, de a 24 órás portaszolgálat figyeli a képernyőt – mondta el Zádori Balázs, a polgármesteri hivatal ellátó osztályának vezetője. A tapasztalatok szerint a kameráknak már önmagukban jelentős visszatartó erejük van, ugyanis amióta figyelnek, nem firkálják a hivatalt.

Volt itt a feleségem?

A mórahalmi fürdőben hallottuk a következő történetet: egyszer egy féltékeny férj rontott be azzal, hogy látni akarja az egy nappal korábbi felvételeket, hogy meggyőződhessen róla, a felesége valóban a fürdőben töltötte a napot. Nem mutatták meg neki.
A Mars téri piacon Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a legkorszerűbb kamerák lesnek. Nem azt, hogy ki hány tojást vásárol, hanem például a zsebeseket, „cigiseket". – Mégis sok van belőlük – vetettük közbe, Pusztai Lajos pedig közölte: a kameráik segítenek – a felvételek bizonyítékként szolgálhatnak.

Körülbelül három évvel ezelőtt kamerázták be az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőt: a medencéket, szaunákat, folyosókat. Az öltözőket, mosdókat és a kezelőhelyiségeket természetesen nem. A figyelem elsősorban a balesetekre irányul. Ha elcsúszik vagy a szaunában rosszul lesz valaki, rögtön tudnak reagálni a fürdő munkatársai, és ha kell, mentőt hívnak. A kamera a tolvajok ellen is beválik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden vezetik fel a a Közép-Európa-ralit

Szeged - Összesen 268 autó, motor, quad és kamion rajtol április 20–26. között azon a Közép-Európa-ralin, amelyet Magyarországon és Romániában rendeznek. Tovább olvasom