Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Kamudiákokat keresnek az iskolában

Szeged - Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a NAV a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolában. A feltételezések szerint kamudiákokat keresnek, de az iskola azt mondja: minden tanulóval el tud számolni, aki után felvette az évi mintegy 150 ezer forint állami támogatást.
Az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány 2002 óta működteti a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát (SZEFI), amely az érettségire felkészítő képzés mellett OKJ-s szakképzési lehetőséget kínál a tanulmányaikat folytatni kívánó felnőtteknek. Az iskolát működtető alapítvány elnöke Budai Géza szegedi ügyvéd, az IKV Zrt. igazgatótanácsának tagja.

Csalás gyanúja miatt nyomoz a NAV. Illusztráció: Schmidt Andrea
Csalás gyanúja miatt nyomoz a NAV.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Az intézményben jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. Barnáné Horváth Melinda százados, a bűnügyi igazgatóság sajtóreferense a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem adott bővebb tájékoztatást a vizsgálatról. Információink szerint az elkövetési érték 50 és 500 millió forint között van.

Hüvös: Nem az ellenőrzések miatt távoztam

Hüvös László szegedi fideszes önkormányzati képviselő 2010. novembertől idén februárig igazgatóként dolgozott a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolában. Érdeklődésünkre elmondta, februárban a kezdeményezésére közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya. Elmondása szerint a távozása semmilyen összefüggésben nem áll az ellenőrzésekkel. – A Magyar Államkincstár (MÁK) eljárása szokványos, többször volt már ilyen az intézményben, és mindig rendben lezajlott. A tavaly augusztusban indított MÁK-ellenőrzésben is partner volt az iskola – mondta Hüvös László. Hangsúlyozta, mivel közel fél éve már nem alkalmazottja az iskolának, nincs információja arról, hogy lezárult-e, illetve milyen megállapításai voltak az ellenőrzésnek. – Ahogy korábban, úgy most is készséggel állok bármilyen megkeresés elé – mondta kérdésünkre Hüvös a vizsgálatokkal kapcsolatban. A SZEFI igazgatói posztjára pályázatot írtak ki, melyre hárman jelentkeztek. Még nincs döntés az ügyben. A vezetői megbízás 5 évre szól.

– A diákjainktól értesültünk arról, hogy a NAV vizsgálatot indított. Ez úgy derült ki, hogy a tanulóinknak még májusban tanúvallomást kellett tenniük írásban arról, hogy a SZEFI-be jártak. A dokumentumban egyebek mellett arról érdeklődött a hatóság, hogy mettől meddig jártak az iskolába – mondta lapunknak Angyalné Kovács Anikó. Az intézmény vezető beosztású munkatársa elmondta, már korábban is volt ellenőrzés az iskolában, hiszen kétévente kötelező a törvényességi felülvizsgálat. Legutóbb, 2013-ban a kormányhivatal vizsgálódott, és mindent rendben talált. 

Augusztusban következett a Magyar Államkincstár (MÁK), amely az ellenőrzést követően kikérte az intézménytől a tanulók törzslapját, amelyen minden adatuk szerepel. A NAV-vizsgálathoz hasonlóan a MÁK szintén a diákoktól kérdezett először, s az iskolának semmit sem mondott.

– A MÁK ellenőrzéséről szóló jegyzőkönyvet márciusban kaptuk meg. Ebben különböző kérdések is szerepeltek, amelyekre 20 napon belül válaszoltunk, ami után jelezték, felfüggesztették az eljárást. Ezek után ért bennünket derült égből villámcsapásként a hír, hogy a NAV írásbeli tanúvallomásokat kér a diákjainktól – mondta Angyalné Kovács Anikó. Hangsúlyozta, a NAV mai napig sem küldött semmilyen hivatalos értesítést a vizsgálatról. Azt is a diákoktól tudják, hogy az adóhatóság költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárást.

– Tőlünk semmilyen dokumentumot nem kért az adóhatóság, így csak találgatjuk, mi miatt indulhatott eljárás. Lehet, hogy kamudiákokat keresnek, de mi minden tanulónkkal el tudunk számolni, aki után felvettük az évi mintegy 150 ezer forint állami támogatást. Hozzáteszem, lehet hiba, elírás, tévesztés a rendszerben, hiszen a legutóbbi tanévben 1200 diák járt hozzánk – hangsúlyozta Angyalné Kovács Anikó. Megjegyezte, sok felnőtt korú diák egy-két éves OKJ-s képzésen vesz részt, ami után megváltozhat a lakcíme, a lányok férjhez mehetnek, és felveszik a férjük nevét, így azzal kaphatja vissza a hatóság az értesítőt, hogy a címzett ismeretlen, de ez nem jelenti azt, hogy nem tanult a SZEFI-ben. A NAV ugyanis Angyalné tudomása szerint 2011-ig visszamenőleg vizsgálódik.

– Az egészben az a szomorú, úgy kell magyarázkodnunk, hogy pontosan mi sem tudjuk, miről van szó – hangsúlyozta az intézmény vezető beosztású munkatársa, aki azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy valahol feljelentés születhetett, mert a konkurenciának, más képzési helyeknek nem tetszik, hogy a SZEFI jól működő intézmény, és így dúl a háború a képzésekért a piacon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Gáspár, a profi

Egyszerre abszurd és szívszorító Orbán Gáspár levele, amelyet a 444.hu-nak írt. Tovább olvasom