Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Karácsonykor fogy a legtöbb kopoltyús

Szeged - A magyar konyhának az ünnepekhez kötődő ételei miatt ezekben a napokban van a legnagyobb keletje az élő és a feldolgozott halnak. Átlagosan 600 forintba kerül a ponty kilója.
Nem lehet elég korán nekiindulni a halpiac feltérképezésének: félő ugyanis, hogy aki az utolsó napokra hagyja, csalódik. A Corában például a hallésűrítményhez használt, kedvelt kárász elfogyott, és valószínűleg már nem is kapnak az ünnepekig – kaptuk a felvilágosítást a húsospultnál. Amúgy az akváriumban gyönyörű tükörpontyok úszkálnak, a hal kilója 559 forintba kerül. Ugyanez filézve 1399 forint, de hát a kényelemért áldozni kell. Nem minden háziasszony akarja halpucolásra feláldozni a konyháját.

A hipermarketek most is árversenyt hirdettek: ki tudja olcsóbban adni az élő halat. Ezért nem is okoz különösebb meglepetést számunkra, hogy a Tescóban már 495 forintért is vehetnénk pontyot, ha tudnánk, melyik áruházba menjünk. Hackl Mónika sajtószóvivő azt a tájékoztatást adta, hogy a mától érvényes árak szerint – nem minden áruházban egyformán – 495 és 649 forint közötti árakon mérik az élő ponty kilóját. Más úszkáló halat viszont nem árusítanak.

Fehér-tón, a Szegedfishnél a ponty kilója 690 forint Fotó: Karnok Csaba
Fehér-tón, a Szegedfishnél a ponty kilója 690 forint
Fotó: Karnok Csaba

Teljes a nagyüzem a Szegedfish Kft. Fehér-tói halfeldolgozójában is. Az üzemet tavaly, az ünnepek előtt adták át, év közben csak csütörtökön, pénteken és szombaton tart nyitva, most viszont mindennap 8 és 16 óra között állják a vásárlók rohamát. Mint ahogy Sztanó János, a kft. ügyvezető igazgatója elmondta, élő halat folyamatosan lehet majd náluk vásárolni, egészen az ünnepekig, de feldolgozásban csak a kapacitásuk határáig mehetnek el.


Most, aki kimegy a Fehér-tói halászcsárda mellett található üzembe, ott helyben megvárhatja a tisztítást, filézést – ez körülbelül negyedórába telik. A vevő belsőségekkel, fejjel, farokkal együtt kapja vissza az árut: az élő ponty kilója 690 forint, a tisztításért, filézésért pedig 100-150 forinttal kell többet fizetni. De telefonon is be lehet jelentkezni, és a kért időpontra előkészítik a megbeszélt mennyiséget. Ebben a karácsony előtti időszakban napi 2,5-3 tonna halat fognak ki, adnak el frissen.
Miért jobb a halászlébe az élő hal, mint a fagyasztott készítmények? Ribizsár Péter autószerelő-mester szerint ez nem kérdés, hiszen minden ételből a friss a jó. Ő maga 40 éve minden karácsonykor főz igazi szegedi halászlét, amelyre annak idején Juhász Józsi bácsi, a Tisza Halászati Szövetkezet elnöke tanította. Arra is, hogy Fehér-tói az igazi ponty, mert annak nincs pocsolyaíze.

Karácsonykor fogy a legtöbb kopoltyús

Évi 3 és fél kiló

Az éves halfogyasztás Magyarországon fejenként 3 és fél kiló, ennek 40 százalékát karácsonykor esszük meg: ilyenkor szinte minden asztalra kerül hal. Halevésben messze elmaradtunk az uniótól, ahol 17 kiló az átlag. Japánban évente 70 kiló halat esznek meg fejenként.

Már rendelik a halászlét

A szegedi halászcsárdák már napok óta felveszik a halászlé rendeléseket a szentestére. Mint ahogy több helyen megtudtuk, muszáj feliratkozni, hiszen az a biztos, máskülönben nem tudják garantálni az ünnepi vacsorának valót. A halászléért 24-én lehet elmenni, az ára ugyanannyi, mint ami az étlapon áll: egy liter általában 1700-1800 forintba kerül.

Megyei halkörkép

Vásárhelyen a Szent István téri halkereskedésben már két hete elkezdődött a karácsonyi nagybevásárlás. A tulajdonos elmondása szerint ebben az időszakban az éves forgalmának közel 40 százalékát adja el. A kereskedésben tízféle halból lehet választani. A legnépszerűbb a ponty, amelynek kilója 799 forintba kerül. Szentesen a Tesco Áruháznál felállított halaspavilont és a Rákóczi utcai halboltot keresik fel a legtöbben. Előbbinél 649, utóbbinál 740 forintba kerül az élő ponty kilója. Makón a piacon már hosszú évek óta árul élőhalat Szegi Lajos, aki lapunknak elmondta: a ponty kilóját 800-850 forintért, a szürke harcsát 1700, a busát és a kárászt 500, az amurt pedig 600 forintért adja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten maradtak az új klinikai tömb pályázatán

Szeged - Huszonnégyből két pályamű nyert az új klinikai tömb építészeti tervpályázatán. Mindkét nyertes cég fővárosi székhelyű. Tovább olvasom