Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kárász Zénó: Desdemonáért még házasodni is érdemes

Szeged – Kárász Zénó januárban Shakespeare-tragédiában debütál. Othello, a velencei mór karaktere korban is passzol a 44 éves művészhez. Az annak idején a Família Kft-ből is megismert színésztől megtudjuk, hogy a tragédiában együtt játszik Ádám Tamással, aki a népszerű magyar teleregényben az édesapját alakította. Arról is beszélgettünk, hogy vízilabdázónak készült, szó sem volt színházról, de a középiskolás évek erre a pályára sodorták.

– Othello szerepét próbálja – január 24-én mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban. A Hamlet mellett valószínűleg sok férfiszínész szerepálma a velencei mór karaktere. Hogyan fogadta a felkérést?

– Igaz, valószínűleg nem sokan mennének el a lehetőség mellett. Nekem igazán álmom nem volt ez a szerep, inkább úgy fogalmaznék, megtalált. Megfordult a fejemben, hogy mi lenne ha, de elhessegettem. Gondoltam, talán majd egyszer... Bodolay Géza hál istennek rám gondolt. Amikor szólt a terveiről, hirtelen remegni kezdett a lábam, kiment belőle az erő.

– Erre a szerepre meg kell érni.

– Valóban. És ez engem nagyon jókor talált meg, hiszen most leszek negyvenöt éves. William Shakespeare Othello karakterét pont egy negyven év körüli férfira írta. Othello egy vérprofi zsoldos katona, tábornok, aki Velence szolgálatában áll. Mindent tud a világról. Nem akarja, de megtalálja a szerelem, nem is akármilyen szépen... A darabban szó is esik arról, ha nem lenne ilyen elsöprő ez az érzés, biztosan nem hajtaná a házasság igájába a fejét, mert abból csak baj származhat. De hát imádja Desdemonát.

A féltékenység, az emberi gyarlóság most is ugyanaz, csak a XXI. században az emberek a szerelmük mobiltelefonjában vájkálnak... Fotók: Frank Yvette
"A féltékenység, az emberi gyarlóság most is ugyanaz, csak a XXI. században az emberek a szerelmük mobiltelefonjában vájkálnak..." Fotók: Frank Yvette


– A szakállát is a szerep kedvéért növesztette meg?

– Igen. De azért megbeszéltem a rendezővel, hogy maradhat-e nemcsak a szakáll, hanem a hosszú hajam is, mert Jagót alakító kollégámnak, Pataki Ferencnek is hosszú a haja. De azt mondta, hogy neki így tetszik. Az igazság az, hogy nem nagyon szeretek szakállat ragasztani, mert volt már rossz élményem a stabilitását illetően. Nem kívánom senkinek az érzést...

– A darab fő mozgatórugója az intrika, a féltékenység. Mennyiben lehetne ma is valós a történet?

– Szerencsére még csak hasonló szintű intrikával és kavarással sem találkoztam a saját életemben, de azért a környezetemben láttam már érdekes dolgokat. A féltékenység, az emberi gyarlóság most is ugyanaz, csak a XXI. században az emberek a szerelmük mobiltelefonjában vájkálnak...

– Közel kilenc évig forgatták a Família Kft.-t, amely nemcsak egy szappanopera, hanem szituációs komédia is volt. Biztosan nagyon jó hangulatban teltek a forgatások. A humor azóta is fontos része az életének?

– Imádom! Humor nélkül nincs élet! Boldog vagyok, amikor olyan szerepet kapok, amelyben kibontakoztathatom ezt az oldalamat is. De a hétköznapi életben sem tudnék meglenni nélküle.

– Tartja a kapcsolatot a régi kollégákkal?

Ádám Tamás például – ő az édesapámat alakította – szerepel most az Othellóban, a velencei dózsét játssza. Vele szorosabb a kapcsolatom, de például néhány hete Nagy Zoli bácsival is beszéltem, és az ikrekkel is szoktam olykor beszélni. Cilit (Esztergályos Cecília – a szerk.) mindig felhívom a szülinapján, vagy csak úgy is, ha eszembe jut. Nem vagyunk mindennapos kapcsolatban a többiekkel, hiszen mindenkit másfelé sodort az élet, de a jó viszony a mai napig megmaradt.

– Színészi karrierjét mennyire befolyásolta a teleregény? Sokáig azonosították Szép Ádám karakterével?

– Kezdetben meghatározó volt, de amikor a 90-es évek végén a kereskedelmi televíziózás bejött a képbe, minden megváltozott. Összehasonlíthatatlan a két korszak, hiszen a királyi televíziónál nem volt más, csak a Szomszédok és a Família Kft. Most pedig tucatszám ontják a szappanoperákat. Néha korombeliek vagy idősebbek még kedvesen megemlítik Ádámot. Olykor megjegyzik, de megöregedtem...

Áthívtak az ismerősök Vásárhelyre egy költői estre. Ott egyszer csak a kezembe nyomtak néhány 56-os verset, hogy elő kéne adni.
"Áthívtak az ismerősök Vásárhelyre egy költői estre. Ott egyszer csak a kezembe nyomtak néhány 56-os verset, hogy elő kéne adni."


– Miért a színház?

– Ez egy nagyon jó sztori. A történethez hozzátartozik, hogy szentesi vagyok, a dráma tagozatos Horváth Mihály Gimnázium pedig középiskolás koromban meghatározta az otthoni létet. Az ország különböző tájairól érkező, sok máshogyan gondolkodó diák új színt vitt a település életébe. Akkoriban vízilabdáztam, eszembe nem jutott volna a színház közelébe menni. Én C osztályos voltam, nem drámai tagozatos, de a többiekkel találkoztunk a menzán, meg itt-ott. Hétvégente házibuliba jártunk, itt szórakoztak a drámais csajok is. Jó barátságok köttettek. Keserű Imre tanár úr hatására egyszer bekerültem egy színdarabba. Jó bulinak tartottam. Egy másik alkalommal pedig áthívtak az ismerősök Vásárhelyre egy költői estre. Ott egyszer csak a kezembe nyomtak néhány 56-os verset, hogy elő kéne adni. Ekkor még csak 1987-et írtunk, kicsit meleg volt, de gondoltam, hát jó. Én nem tudtam, hogy zajlik egy ilyen est. Feltételeztem, lesz három-négy drámais haver, és kész. Kiderült, hogy háromszáz néző várta a produkciót... – de jól éreztem magam. Aztán a rajztanárom, Dózsa Erzsike színházi alapismereteket is tanított nekünk. Rábeszélt, hogy segítsek az osztálytársamnak felkészülni a főiskolai felvételijére, bemutatóztunk. Utána mondta nekem, hogy ezt folytatnom kellene. Beleültette a fülembe a bogarat. Egy év múlva én is felvételiztem.

– Elváltak kisfia, Buda édesanyjával. Ők Pesten, ön Szegeden él. Hogy viseli a távolságot?

– Sokat utazgatunk. Buda még csak ötéves, mindig ügyeskedünk, hogy ne terhelje meg túlságosan az ingázás.

– Amikor éppen nem próbál, mivel foglalkozik szívesen?

– Zenét hallgatok, teljesen kikapcsol. Frank Zappa, nekem ő a csúcs. A szerelmemmel, Tóth Judit operaénekessel élek együtt, a múltkor például szerveztünk magunknak otthon egy operadélutánt. Hétfőn ugyanis szünnap van a színházban, így hát végignéztük DVD-n azokat a darabokat, amelyekben Judit énekelt – fantasztikus volt.

– Korábban is szerette az operát?

– Miatta szerettem meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a szegedi gyújtogató

A 32 éves férfi a megalapozott gyanú szerint január 22-én édesanyja lakásában egy öngyújtóval felgyújtotta az egyik szoba függönyeit. Tovább olvasom