Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Kattintás helyett új vizsgálat

Szeged - Időt és pénzt takarítana meg az orvosoknak és pácienseknek, ha egy rendszerré fejlesztenék a rendelőbeli számítógépeket. A klinikákon bevált módszer kiterjesztéséhez, a betegek diagnosztikai eredményeinek központosított nyilvántartásához központi akarat és sok pénz kell.

– Zárójelentéseket, leleteket böngészünk, sok oldalas szöveget nézünk át az első viziten, míg egészségügyi problémáiról kérdezzük a pácienst – mondja Mohácsy Katalin. A szegedi Aranyklinikát vezető fül-orr-gégész szakorvos azt mondja: jól kezelhető és fejleszthető számítógépes szoftverüknek köszönhetően a szakrendelőikben dolgozó több mint húsz doktor látja, hogy kollégája milyen leletek alapján milyen diagnózist állított föl és milyen kezelést javallott a páciensnek.

A fejlett országok egészségügyi ellátásában már bevált modell hazai kiterjesztéséhez sok pénz és kormányzati akarat kell.

A vizsgálatról vizsgálatra fejlődő kórtörténet hasznossága felbecsülhetetlen, ha egy-egy páciens kitart az általa választott klinikán. Mert a magánrendelői hálózat ugyanolyan elv szerint működik, mint a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai központja: a komputerekben rögzített és őrzött adatok alapján a szervezeten belüli szakorvosok végigkövethetik a beteg útját. Ám ez a számítógépes rendszer nem kapcsolódik például a háziorvosokéhoz.

Valaki már túl van a vérvételen, más még vár a sorára. Lehet, hogy fölöslegesen. Fotó: Frank Yvette
Valaki már túl van a vérvételen, más még vár a sorára. Lehet, hogy fölöslegesen.
Fotó: Frank Yvette

– Papíralapú leletekkel találkozunk. Mindenki tudja az egészségügyben, mennyi energiát és pénzt lehetne azzal megtakarítani, ha beleláthatnánk például a klinikai adatbázisba. De egyelőre nagy a széttagoltság: legalább 2-3-féle, egymással sem összehangolt szoftvert használnak a háziorvosi praxisok – osztja meg velünk tapasztalatát Kasza Mária. A szegedi háziorvos például 1994 óta maga finanszíroz egy számítógépes programot, aminek a frissítése évente legalább 200 ezer forint – miközben a 1800 pácienst gondozó praxist az egészségbiztosítótól kapott havi 660 ezer forint tb-támogatásból kell fenntartani és működtetni.

Megoldatlan hazánkban a betegadatok központi tárolása. Egy-egy súlyosabb betegség miatt irattárnyi zárójelentést, röntgenfelvételt és egyéb diagnosztikai eredményt visz magával a páciens. Az orvosok pedig – „biztos, ami biztos" alapon – felesleges vérvételeket, ultrahangvizsgálatokat rendelnek el. Ezek nagyságrendjét a szakértők naponta több ezerre becsülik.

Milliárdos megtakarítás

– A kórtörténetek Magyarországon jelenleg nincsenek feldolgozva, holott ezeket központilag kellene kezelni, hiszen fontos statisztikai-, kutatási- és demográfiai adatokat nyerhetünk belőlük – említ egy új szempontot a Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatában Semerédy Péter. Az egészségügyi és más humáncélú informatikai rendszereket fejlesztő és üzemeltető OPTISOFT Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint az adatok elektronikus tárolásával és hordozhatóvá tételével elkerülhető lenne a vizsgálatok duplikálódása, egyszerűbbé válhatna az orvosváltás, felgyorsulna a több specialista munkáját igénylő betegségek gyógyítása. Sőt: a különböző városok kórházai vagy szakrendelői bátrabban támaszkodhatnának egymás adataira. Végeredményként milliárdos megtakarítással is javulna a szolgáltatásminőség a hazai egészségügyben.

Olvasóink írták

 • 10. Agáta 2011. szeptember 30. 18:25
  „Ugyan már, a legtöbb orvos úgyis csak az utolsó leletet nézi. A többi nem érdekli. Tapasztalatból beszélek. Krónikus beteg lévén évente 4x megyek vérvételre. Excel táblázatot készítettem, hogy látni lehessen 1-1 érték alakulását, úgy gondoltam, hogy sok mindenre lehet azokból következtetni. 7 orvosnak mutattam meg, mind félre söpörte éveken át és csak az utolsó vérképet nézte. Aztán amikor egy másik, súlyos betegséggel kerültem egy professzor asszonyhoz és neki is átadtam a kimutatást, felkiáltott, hogy végre egy beteg, aki ilyet készít. Sajnos korábban hozzá nem kerültem, mert akkor a súlyos betegségemet még a kezdeti stádiumban el lehetett volna kapni. Ő ugyanis a kimutatás alapján pontosan meg tudta mondani, hogy mikor kezdődött. 4,5 évig hordtam magamban az egyre fejlődő tumort.... Az orvosoknak kötelezővé tenném a számítástechnika tanulását.”
 • 9. gubanc 2011. szeptember 29. 22:40
  „Semmi baj! Milliárdokért államosítunk, aztán a hozzá nem értő, párthű orvosok fogják vezetni az egészségügyet!”
 • 8. klj_54 2011. szeptember 29. 21:42
  „Nővérem nyögdíjas néprosszulléti alkalmazott.
  1968-ban amikor kezdett már erről beszéltek a szakma hozzáértői:) Vagy :( ?”
 • 7. oszama 2011. szeptember 29. 11:45
  „Casablanca 2011.09.29. 10:30
  A negatív eredmény is eredmény.
  Ha a következő cikk arról szólna h valaki meghalt, mert nem vették észre h mi a baja, pedig csak a vérét kellett volna megvizsgálni. De ezt nem tették, mert a "vérvételi eredmények 80%-a minden szempontból negatív" és ne pazaroljunk. Akkor te hisztiznél legjobban, hogy lehet egy orvos ilyen felelőtlen.”
 • 6. Casablanca 2011. szeptember 29. 10:30
  „Ha a rendszert bevezetnék, akkor az orvosok nem tudnák egymáshoz küldözgetni a betegeket!

  Nincs is ennyi beteg, csak a dokik adnak maguknak munkát, ezért látszik úgy, hogy mindenütt tele a rendelő, a kórház, leterhelt az orvos, az asszisztens stb.

  Egy laboros nyilatkozta, hogy a vérvételi eredmények 80%-a minden szempontból negatív. Tehát 100 emberből 80-at "fölöslegesen" utalnak vérvételre és "fölöslegesen" veszik le a vért? Hát ezért állnak már reggel 5 órától a labornál vérvételre az emberek...”
 • 5. bambinaXX 2011. szeptember 29. 10:14
  „4! milyen igazad van.. szánalmas, ami megy - de bízzunk a jövőben!
  Legjobb, amikor arra várok, h felvigyék a gépbe az adatokat és keresik a betűket a klavin.. néha kedvemtámad megkérdeni, h segítsek-e, mert odakinnt sokan várnak..!”
 • 4. Együgyű 2011. szeptember 29. 09:59
  „Kattintás helyett új vizsgálat
  Mi ebben az újdonság!
  A számítógépet erre is kitalálták és alkalmassá tették a fejlet nyugaton régen.
  Mi a fejlesztések címén elavult gépeket és rendszereket vettünk át, vagy alakítgattunk ki. A rendszereket össze sem lehetett kapcsolni. Számítógép és fejlesztés címén elavultakat vettünk, mert egyesek ezekkel a tranzakciókkal óriási közpénzekhez jutottak. Mi meg pengettünk, mint a közkatonák a hadvezetésnek, mert ennek is örültünk, mert a számítógépes hálózatot valójában nem ismertük! A számítógép kezelők is örültek meg azok a nővérkék, akik kattintgatják, mert elmondhatják, kezelik a számítógépet. Pedig félnek valójában tőle, mint a tűztől. De ez hamar kiderült, mert a papírokhoz ragaszkodnak és kérik tőlünk. Ezért alkalmaznak úgy nevezett számítógépes adatbevivőket is. Valójában létrejött 2renszer is! Egy úgynevezett számítógépes rendszer, ami már a kilencvenes években elavult. És a papíralapú rendszer is virul tovább. Hol itt a költséges üzemelés? Csak egy lehetőség, minden beszerzés gazdálkodást lehetővé tenne egy igazán hatékony szoftver használata egyebek mellet, amit nem kívánok felsorolni, mert talán ezen meggazdagodnának valaki. Minden flottul menne és betegcsere sem történne, mert egy igazi rendszerrel ez is megoldható lenne. Pötyögtessünk csak tovább és tegyünk, úgy milyen komoly feladatunk van és dossziézgassunk is csak tovább. A költségek meg az egekbe szöknek. Akik pedig az egészségügybe hozzák a rossz programokat és annak bevezetéséhez hozzájárulnak, gazdagodjanak tovább! Egy fejlett nyugati cégnél megengedhetetlen lenne. A házi raktárunkból meg mi elővarázsolhatjuk az aktuális papírokat.
  Stb......

  Ez csak egy együgyű szakember véleménye volt, akire nem is kell figyelni.
  Éljen a szegedi Jobbik!
  Éljen a Fidesz-KDMP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 3. geza 2011. szeptember 29. 09:10
  „Tovább megyek, a MÁV-nál is be kellene vezetni azt a rendszert hogy adott napra lehet vonatjegyet venni és célállomással, pl BP-Szeged-BP.
  Ez után lehetne látni hogy mikor mennyi ember utazik, és el lehetne gondolkodni hogy mely vonalakat érdemes fejleszteni. Állítólag kész volt a rendszer de a máv vezetése nem akarta bevezetni (megértem :D )”
 • 2. gubanc 2011. szeptember 29. 08:57
  „Na végre, hogy valaki meg merte írni. A rendszer kompatibilitása nem megfelelő, ezért milliárdokat pazarol az egészségügy. Nem államosítás kell, hanem informatika. Központi informatika. De jó lenne, ha egy adathordozót hozna magával a beteg, amin rajta van eddigi összes betegségének története.
  Egyszerűbb hagyni a beteget meghalni, akkor nem lesz nyugdíjas!”
 • 1. bambinaXX 2011. szeptember 29. 08:02
  „vicc az egész. 2011-ben papírokkal kell mászkálni orvostól-orvosig...
  reméljük lesz ezen a téren is előrelépés-mielőbb!
  és nemcsak a házi-, hanem az egyéb magánorvosok (akik többnyire klinikai orvosok is) is be tudnak kapcsoloódni a rendszerbe, ui. a létszám (OEP:pénz) korlátozások miatt olyan borzasztó hosszú a vásólista, h aki ki bírja fizetni és nem akar meghalni, az megy magánba. ez egyébként korrektebb is, ha a doki ad számlát(!) - mert így nem a zsebébe dugom a parát, hanem kifizetem a magán-idejét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi szobordöntés - rohamtempóban

Három hetük volna pályaművük elkészítésére azoknak a szobrászoknak, akiket a magyar származású Nobel-díjasok szoborcsoportjának tervezésére kérhet fel pénteken a városi közgyűlés. Tovább olvasom