Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Kék róka - polgári stílusban

Herczeg Ferenc színművét, a Kék rókát Bagó Bertalan rendezésében, Szabó Gabi, Kárász Zénó, Borovics Tamás főszereplésével ma 19 órától mutatja be a drámai tagozat a kisszínházban.
Molnár Ferenc játékrendi okok miatt őszre átcsúsztatott darabja, Az üvegcipő helyett a Horthy-korszak ünnepelt írófejedelmének, Herczeg Ferencnek a színművét, a Kék rókát mutatja be ma este a szegedi drámai tagozat a kisszínházban. Az évad utolsó prózai premierjét Bagó Bertalan, a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeti vezetője rendezi, aki elmondta: a Kék rókát 1917-ben mutatták be a Vígszínházban.

Kék róka - polgári stílusban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Herczeg tizenéves korában Szegeden kezdett magyarul tanulni, később jogász lett, majd Molnár Ferenc nagy riválisává vált. Máig polémia van akörül, hogy melyikük a jobb szerző. Herczeg Ferenc 1945 után már nem publikált, darabjait évtizedekig nem játszották, mert tiltólistára került – többek között amiatt, hogy 1927-től a II. világháború végéig a Magyar Revíziós Liga országos elnöke volt.

– Az 1950-es évek elején Moszkvából jött Budapestre egy delegáció, keresték a nagy írófejedelmet, aki akkor már saját villájába volt kitelepítve valahol vidéken. Gyorsan berendeztek Herczeg Ferencnek egy szobát, ahol tudta fogadni a delegációt. Úgy tettek, mintha ott élne, majd miután találkozott a delegációval, visszaküldték vidékre. Matuzsálemi kort élt meg, 90 évesen, 1954-ben halt meg – mondja a rendező, aki szerint a Kék rókával az író kitágítja a hagyományos vígjátéki kereteket: a klasszikus szerelmi háromszög helyett a női főszereplő életében a férj és a házibarát mellett feltűnik egy titkolt szerető is. A darab arra keresi a választ, hogyan viselkedik a 20. században egy modern, emancipált nő, aki rájön: nem olyan nagy dolog a házasság. Vígjátéknak tekinthető, de ha belegondolunk, kiderül: elég szomorú.

Kék róka - polgári stílusban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A kék rókáért rajongó szép Cecile-t, aki nem hord csincsillát, és aki körül három férfi „kering" a darabban, Szabó Gabi alakítja. A népszerű színésznő, akinek ez az első nagy szerepe ebben az évadban, elmondta: ahogyan a legtöbb nőnek, neki is feltették már a klasszikus kérdést: járt-e a Török utcában. Szabó Gabi boldog, hogy konzervatív, hagyományos, vígszínházi stílusú, polgári előadás született Sántha Borcsa gyönyörű, korhű jelmezeivel.

Kárász Zénó játssza Pált, a hatvan körüli férjet, akit már régen nem érdekel az asszony. Sándor, a házibarát, aki titokban szerelmes Cecile-be, Borovics Tamáslesz. A női hajfürtöket gyűjtő Trill bárót, aki „úgy fogyasztja a nőstényeket, mint a bivaly a csalamádét", Rédei Roland, az ötdiplomás Lencsit Gidró Katalin alakítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová tűntek a koszovói menekültek?

Február 6-án még 1233 koszovóit fogtak el a zöldhatáron Ásotthalom környékén, húsvétkor már csak hármat. Tovább olvasom