Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Keményen ellenállnak a telefontoronynak

Szeged - Hallani sem akarnak a kecskéstelepiek a Zombori utca folytatásába tervezett adótoronyról. Ez derült ki a lakossági fóromon, ahol a Telenor munkatársai bemutatták a terveket.
Hevesen tiltakozott a megjelent száz kecskéstelepi lakó a hétfői lakossági fórumon, ahol a Telenor Magyarország Zrt. képviselői tájékoztatták az egybegyűlteket a tervezett telefontoronyról. Tillinger Nóra, a társaság projektmenedzsere és Werner István műszaki szolgáltatási igazgató részletezte, amit a helybeliek a Délmagyarországból tudtak meg áprilisban: a Zombori utca folytatásában, a Tisza-töltés mögé építene a szolgáltató egy 40 méteres adótornyot, ha megkapja a szükséges engedélyeket. Elhangzott, a fejlesztés célja a jobb lefedettség és a megbízhatóbb mobilinternet-elérés. Az országban 3000 ilyen távközlési állomás működik. A tervet a városi főépítész is támogatta, a helyet több főépítész javaslata alapján, mérésekre támaszkodva választották ki. A szakemberek hangsúlyozták, a hozzájuk érkezett lakossági panaszokra nincs más megoldás. Hozzátették, a kivitelezés előtt még le kell folytatniuk egy engedélyezési eljárást, ezt előzte meg a lakossági fórum, amelyet a főépítész írt elő.

Hallani sem akarnak a kecskéstelepiek a Zombori utca folytatásába tervezett adótoronyról.
Hallani sem akarnak a kecskéstelepiek a Zombori utca folytatásába tervezett adótoronyról.

A lakosok egy emberként álltak ki a beruházás ellen. Már az elején kézfeltartással megszavazták volna, hogy semmiképp sem akarják az adótornyot. Papp Zoltán a Sipos Iván utcából a polgármesteri hivatal munkatársát hiányolta, aki hivatalossá tenné a fórumot. Hozzátette: ez a városrész érték, szeretnek itt lakni, és nem engedik, hogy egészségüket veszélyeztesse, illetve az ingatlanjaik értékét egy távközlési állomás lerontsa. A toronynak kiszemelt terület közvetlen közelében lakó Börcsök Edit a természeti értékekre hívta fel a figyelmet, majd a szigorú mérési előírásokra hivatkozó szakembernek azt mondta: amit nem mérnek, az attól még lehet. Többen a hivatalok megbízhatatlanságát, a szolgáltatók erőfölényt fitogtató magatartását emlegették. Azt is sokan szóvá tették, hogy a lakosokat senki nem kérdezte meg, őket úgy érte a hír, mint egy hátba döfés.

A lakossági fórumot a Telenor felkérésére összehívó önkormányzati képviselő, Nógrádi Tibor a hosszúra nyúlt este végén összegezte: a többség érdekeit képviseli, ami egyértelművé vált a számára. Úgy látja, nem kell erőltetni a telefontorony ügyét. Jelenléti ívet íratott alá, és megígérte, utánanéz a városházán, mert nem tudta, hogy a főépítész támogatja a távközlési állomás témáját. Megjegyezte: információi szerint júliustól nem a polgármesteri hivatal, hanem a távközlési hatóság foglalkozik majd az ilyen építési engedélyekkel, és ettől csak bonyolultabb lesz a helyzet.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. zsozso64 2013. május 09. 15:23
  „D E M O K R Á C I A - ezt akarjátok nem? Itt van nektek lakossági fórum- nesztek! Azt szavaztok meg amit akartok... mi meg oda építünk ahova mi akarunk. A képviselő urak hölgyek pedig végig aszisztálnak egy gyűlést hátha leesik nekik valami támogatás...(már politikailag gondolom, mert hogyan másként!!??) Mert az az első percben látszik, hogy a tornyot oda fogják rakni ahová akarják. Vagy műszaki okokra, vagy közérdekre, vagy az egyéb megoldások aránytalanul magas költségeire hivatkozva. Természetesen abban a témakörben hogy mi sugároz jobban, vagy mely hozzászólónak ,,nagyobb a kisugárzása" nem mondanék véleményt. Mellesleg azt gondolom, az ütődötteknek is lehet véleménye. Azt pedig hogy egy ingatlan árát sok-sok ütődött véleménye befolyásolja, még egy rettenetesen okosnak is el kell fogadni. Innentől kezdve pedig megértem a lakossági fórumon résztvevők egységes álláspontját... Ha az a torony olyan q-va jó dolog akkor vidd haza, és legyen neked...”
 • 21. gitron 2013. május 09. 08:42
  „12. Wacky: Hiába olvasom el még egyszer, attól te nem fogod jobban érteni.”
 • 20. Ókupa 2013. május 09. 01:04
  „Ennek a sok okostojás emberkének a sugárzása károsabb mint a tervezett adó toronynak!
  Felvilágosítom az okos tojásokat, a villany áramukat szolgáló transzformátor állomásoknak is van kisugárzásuk. Javaslom az okostojásoknak, /mert olyan értelmesen néznek a semmibe./ hogy bontassák le azokat is, és azután világítsanak gyertyával, mossanak csatorna parton és nézzék a sorozataikat az ég bolton, mert villany nem lesz, telefonálmi meg felesleges, hiszen ott a posta galamb. ,, amit nem mérnek, az attól még lehet" idézet a cikkből , hát igen az ember eszét nem mérik kW-ban - lóerőben, de attól még nem lehet sok belőle egyes embereknek..”
 • 19. alfoldi 2013. május 08. 23:15
  „Meddig csúfoskodik még a szegedi belvárosban, a posta épület tetején, az Anna-kútnál az ocsmány torony?

  Ott felejtették?
  Nincs gazdája?
  Át kell adni a színesféám gyűjtő szakiparosoknak!”
 • 18. h65535 2013. május 08. 22:12
  „10. csafe 2013.05.08. 15:55
  És tegyük hozzá, hogy a kozmikus sugárzás sokkal sokkal károsabb mint a mesterségesen gerjesztett és kontrollált (irányított, fix frekvenciákon működtetett csatornák, stb...) elektromágneses sugárzás. Csak a kevésbé iskolázott és ebben nem járatosak ezt nem tudják. Ezért kellene egy ilyen remekbeszabott lakossági fórumon valami értelmes embernek is megjelenni, aki elmondja konyhanyelven ezeknek az embereknek, miről van szó.
  De sosem erről van szó, csak a hőbőrgésről... :((((”
 • 17. h65535 2013. május 08. 22:06
  „Az áramot is ki lehetne kapcsolni azon a környéken... Minek?
  A szememben és szerintem sokak szemében éppen az a terület bír kisebb értékkel, ahol a térerő kisebb.
  Ezen tornyok teljesítménye lótúró...
  Egyébként Budapesten vannak területek, ahol 400 méterenként vannak bázisállomások! Ott nincs rinyálás.
  Gondolom a kedves egybegyűltek egyike sem használ mobilt... így sosem volt térerő gondja.. sőt a 3G/LTE hálózaton sem akar internetezni...
  Ez is álszentség... valakinek érdeke, hogy máshol legyen a torony.
  Nem megbántva bárkit is abból a társaságból, de rendkívül tájékozottak... vagy a szájukba van adva a szó...”
 • 16. RádyJóska 2013. május 08. 21:56
  „10. + 14. nálatok a pont. ( jut eszembe, mikrohullámú sütőt ugye arra nem használnak?)”
 • 15. kormoska 2013. május 08. 21:35
  „Remélem hogy soha nem fog megépülni a telefontorony!
  Ha mégis a helyiek sugározni fognak a boldogságtól:-)
  Nógrádi most bizonyíthatja kinek az oldalán áll....”
 • 14. tótkomlósi 2013. május 08. 20:43
  „Ha a magyarokra lett volna bízva az evolúció, még mindíg a fán lógnánk a farkunknál fogva!
  Ez már csak ilyen.”
 • 13. szatyi 2013. május 08. 17:39
  „"júliustól nem a polgármesteri hivatal, hanem a távközlési hatóság foglalkozik majd az ilyen építési engedélyekkel..."

  Na, ezért felesleges itt a szájtépés! Júliusig elhúzzák valahogy, aztán meg a távközlési hatóság kiadja az engedélyt, -neki ugyanis nem kell kikérni a lakók véleményét!
  Oszt jónapot!”
 • 12. Wacky 2013. május 08. 16:39
  „9. gitron 2013.05.08. 14:12
  "a helybeliek a Délmagyarországból tudtak meg áprilisban: a Zombori utca folytatásában, a Tisza-töltés mögé építene a szolgáltató egy 40 méteres adótornyot, ha megkapja a szükséges engedélyeket."
  "Azt is sokan szóvá tették, hogy a lakosokat senki nem kérdezte meg, őket úgy érte a hír, mint egy hátba döfés."
  sztem olvasd el még 1x a cikket...”
 • 11. igazságkereső 2013. május 08. 16:25
  „Amikor a Tesco melletti (Rókusi krt.) telefontornyot építették, komoly vizsgálatok követték annak hatását.Többek között egy neves biofizika professzor, akadémikus, Dr. Ormos Pál komoly, újságban megjelent ( Délmagyarország) számításokkal bizonyította a torony ártalmatlanságát!De hát ilyen a magyar, állandóan csak tiltakozásokból áll az élete, ahelyett, hogy az előremutató és fejlődést szolgáló létesítmények építését támogatná!”
 • 10. csafe 2013. május 08. 15:55
  „A lakosságot megkérdezve, sehol semmilyen műtárgyat nem lehetne építeni. Ez a demokrácia hordaléka. Felszínre hozza az emberi tudatlanságot (butaságot). A mobiltelefon a fej mellett sok ezerszer nagyobb térerővel hat az emberre, mint egy több 10 m-re lévő átjátszó torony.
  A térerő a készülék távolságának kb. a négyzetével fordított arányban csökken. vagyis 10cm-re lévő mobil térerő, 1 méterre már csak 1/100-ad része. Az adó is kb olyan térerővel sugároz, mint a vele kommunikáló mobil.
  Ha az átjátszó messze van, akkor a mobil készüléket arra készteti hogy növelje meg a sugárzó energiáját. Ebből az következik, minél közelebb van az átjátszó állomás, a mobil is, a torony is kisebb térerővel sugároznak.
  Ebből látszik butaság lenne a kukoricaföldbe a pusztába telepíteni a tornyot.
  5. tótkomlósi jól írja, mindenütt tele vagyunk sugárzással. A kozmikus sugárzásról nem is beszélve, ami az ember teremtése előtt is volt és van.
  Mi lenne ha némelyek beperelnék a fórumon tiltakozókat, mert egészség károsodásuk épp abból ered, hogy a torony hiánya miatt a mobiljuk nagyobb hatással van rájuk. Persze ezt is épp oly nehéz bizonyítani, mint az ellenkezőjét.”
 • 9. gitron 2013. május 08. 14:12
  „6. Wacky

  Ha nem tűnt volna eddig fel, éppen az történt most, hogy megkérdezték az érintett lakosság véleményét.”
 • 8. Wacky 2013. május 08. 14:10
  „7. macs 2013.05.08. 13:55
  sztem nem kell különbséget tenni, mind2 olyan beruházás amely többeket is érint, és a megkérdezésük helyett csak közlemény lett kiadva hogy lesz és pont.”
 • 7. macs 2013. május 08. 13:55
  „Csak kérdezem, az erőmű esetében érdekelt valakit az ott élők véleménye? Itt egy multi beruházásáról van szó, ott ...........”
 • 6. Wacky 2013. május 08. 12:55
  „nem azt mondtam hogy a kukorica föld közepére rakják, vannak arra is föld utak, egyik mellé simán berakható, ott nem zavar senkit se...

  5. tótkomlósi 2013.05.08. 12:03
  igen, jól jellemzed, sokan félnek tőle, és ebből adódóan az ingatlanok ára is lecsökken, valamint nem hinném hogy sok ember beköltözne egy olyan házba amely szomszédságában egy telefon torony áll, pont a birkaság miatt... és innentől kezdve ugyanott vagyunk, azaz valamilyen formában gondot okoz az ott lakóknak

  mellesleg, először talán meg kéne kérdezni az ott lakók véleményét, és nem csak egy tény elé állítani őket hogy ez lesz...”
 • 5. tótkomlósi 2013. május 08. 12:03
  „A szántófölddel meg a pusztasággal csak egy baj van, hogy VAN tulajdonosa, aki nyilván nem akar egy darabot eladni a földjéből.
  Ez az egyik.
  A másik, már írták, hogy oda kell vinni a villanyt, meg valahogy oda is kell járni karbantartani.
  Kukoricaföld közepére elég nehéz bejutni, mikor nem látszol ki a kukoricából.

  Ahova építeni szeretnék, az valószínűleg önkormányzati terület, ami közművesített és megközelíthető.

  De egy a lényeg, hogy a birka embert meglehet győzni arról, hogy ez milyen veszélyes.

  Igen, veszélyes, ha rádől és agyonveri.
  Mondjuk ebben az esetben csak a tornyot sajnálnám.
  De ennek kicsi a valószínűsége.

  A sugárzás pedig olyan kicsi és nem is a torony alatt jelentkezik.
  Ahoz viszont ismerni kéne a működését, nem pedig csak a pofát járatni, meg tiltakozni minden ellen.

  Ha a sugárzástól fél, akkor el kellmondanom, hogy a földnek nincs egy olyan felszini pontja, ahol valamiféle elektromágneses sugárzás ne lenne jelen!

  Köszönhetően a műholdas sugárzásoknak.

  Viszont ebbe még senki se pusztult bele, mint ahogy egy mobiltelefonba sem, hacsak nem azzal verték agyon.

  A birkát mindennel meg lehet etetni.
  Itt is sikerült.”
 • 4. Ganxta 2013. május 08. 11:54
  „Hát bizony, arrafelé elég <moderálva> a térerő. De nem kő a torony, mer´ nem kő, a torony, nem kő.”
 • 3. sajtmano 2013. május 08. 11:02
  „Tehát tisztázzuk: amíg egyesek panaszkodnak a szolgáltatónak, hogy nincs térerő (a szolgáltató szerint igénynövekedés miatt építenének oda), ugyanakkor mikor épülne, akkor közlik, hogy "idenerakjátok"?
  2.)Wacky: Lehet, hogy az az "arrébb" többszörösére növelné a beruházás költségét (rosszabb talajminőség miatt mélyebb előkészítés szükséges, bonyolultabb odavinni az áramforrást, nem kapnak oda engedélyt, stb...)”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatorna: háború és béke Zákányszéken

Július végéig építik a szennyvízcsatornát Zákányszéken, addig a helyiek a feltúrt utcákhoz… Tovább olvasom