Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Kerekesszékben vigyázni három gyermekre

Kerekesszékben vigyázni három gyermekreA fogyatékkal élőknek is van lehetőségük családot alapítani. Képünk illusztráció, forrás: pinterest.com
Csontos-Dér Veronika, a Látássérültek Délalföldi Egyesületének (Látde) elnöke két gyermeket nevelt fel vakon. Szekeres Pál olimpián vívott, de balesete óta kerekesszékbe kényszerült - így is tudott vigyázni három gyermekére. Tapasztalataikról konferencián meséltek.
– Egészségesként szültem gyermeket, később megvakultam. A betegségem miatt nem lehetett több gyermekem, így örökbe fogadtam egyet, és vakon felneveltem őt is – magyarázza Csontos-Dér Veronika, a Látássérültek Délalföldi Egyesületének (Látde) elnöke, hogy miért fogott a konferencia megszervezésébe. A Látde elnöke szerint a fogyatékkal élőknek is látniuk kell, hogy van lehetőségük a család megteremtésére, a gyermek vállalására, ugyanerről az egészséges embereket is meg kell győzni.

Csontos-Dér Veronika ezért döntött úgy, hogy egy tanácskozásra meghív örökbefogadással, a gyermekvállalás egészségügyi hátterével foglalkozó szakembereket. Így az Ágota Alapítvány központi épületében Bagdy Emőke pszichológus az örökbefogadás lelki aspektusairól, Szügyi János, a Csongrád Megyei területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója az örökbefogadás szabályozásáról, míg Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója a nevelőszülővé válás lehetőségéről beszélt.
Szekeres Pál vívó baleset miatt kényszerült kerekesszékbe, és elboldogul a gyermekeivel. Fotó forrása: evangelikus.hu
Szekeres Pál vívó baleset miatt kényszerült kerekesszékbe, és elboldogul a gyermekeivel. Fotó forrása: evangelikus.hu

Szekeres Pál, akit az Emberi Erőforrások Minisztériumában a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatokkal bíztak meg, egészségesen vívóként vett részt olimpián, de 1991-es balesete óta kerekesszékbe kényszerült. – Hogyan tudok vigyázni kerekesszékből három gyerekre? – osztotta meg korábbi kételyeit Szekeres a hallgatósággal, akik között több érintett is ült. A paralimpián is induló Szekeres szerint maguknak a fogyatékkal élőknek is akarniuk kell a változást. 

– Be tudtam bizonyítani, hogy vakon is meg tudok szervezni egy ilyen eseményt, el tudtam ide hívni a parlament háznagyát, Mátrai Mártát is. Ha erre képes vagyok, akkor a gyermekeim nevelését is tudom irányítani – értékelte a keddi eseményeket Csontos-Dér Veronika, aki azt is hozzátette: jövőre ismét szerveznek egy ehhez hasonló konferenciát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírálták a főnököt, elbocsátották a vezetőket: 10 milliós kártérítést kaphatnak

Bírálták a főnököt, elbocsátották a vezetőket: 10 milliós kártérítést kaphatnak
Kritizálták főnöküket, ezért küldték el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark négy korábbi… Tovább olvasom