Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Kerékpárút épül Bordánytól Szegedig

Bordány - Biztonságban tekerhetnek a kerékpárosok jövő nyártól Bordánytól Szeged felé: az elmúlt években a kistelepülést Szegeddel összekötő 9 kilométeres szakaszon több tragikus baleset történt. Legutóbb vasárnap délután vesztette életét egy 44 éves biciklis férfi a sziksóstói kiskerteknél.
Halálos kerékpáros baleset történt vasárnap Szeged és Bordány között. Megírtuk: egy kisteherautó haladt Szeged felé, amikor egy gyalogost került ki. Visszatérve saját sávjába a sofőr későn vette észre a vele egy irányban haladó kerékpárost: a 44 esztendős kivilágítatlan biciklis férfi az ütközéstől a helyszínen életét vesztette.

A Bordányi úton a kistelepülés és a sziksóstói kiskertek között Szegedig 5200 személyautó dübörög naponta. Rengeteg a teherautó is: ez a legrövidebb szállítási út Szeged és Kiskunhalas között – az áruforgalom 85 százaléka itt halad. A bordányiak régi óhaja egy kerékpárút kiépítése a falutól a kiskeretekig, hogy biztonságosan közlekedhessenek. Jelenleg az autók között kell haladniuk a bicikliseknek. Szeged és Bordány 5 éve még közös ügyének tekintette a 9 kilométeres bicikliút megépítését, ám a pályázat benyújtása elmaradt: a város engedélyes tervei időközben lejártak, és a szegedi hivatal nem hosszabbította meg ezeket. Szeged visszalépése után Bordány önállóan pályázott: 5 kilométernyi bicikliutat építene a két település közötti határútig.

– A teljes pályázott összeget megnyertük, így jövőre elkezdődhet az építkezés Bordánytól a Kulipintyó csárdáig. A bicikliutat várhatóan július végén adjuk át. A 185 millió forintos beruházásból 10 százalék az önerő. Persze még így is marad 4 veszélyes kilométer Szeged felé a bicikliseknek, de bízunk benne: a város is hamarosan tud pályázni a maradék útszakaszra – mondta Tanács Gábor polgármester. Úgy tudjuk, a szegedi önkormányzat jelenleg nem rendelkezik a hatályos szabványoknak megfelelő engedélyes tervvel.

Olvasóink írták

 • 4. vuk 2011. december 07. 18:05
  „2. varbert 2011.12.07. 17:25
  Varoson beluli kerekparuton nincs azonnal lathato elony. Azonnal lathato hatrany viszont igen....
  Nezd meg a Kalvaria sugaruti frissen keszult <moderálva>”
 • 3. ifj. Nagy Gábor 2011. december 07. 17:59
  „2. varbert
  "Vuk!
  Olvasd el még egyszer a cikket! Világosan le van írva! "

  Vuk világosan és jól leírta azt, amit.

  Vagyis hogy kerékpárutat külterületre érdemes építeni, belterületre csak nagyon kivételes esetben és ha a sok belterületi balesetveszélyes kerékpárút helyett ennek szellemében költötte volna Szeged a pénzét, akkor már régesrég meglenne a másik fele is a most Bordány felől megépülő kerékpárútnak.”
 • 2. varbert 2011. december 07. 17:25
  „Le a kalappal Bordány előtt!
  Vuk!
  Olvasd el még egyszer a cikket! Világosan le van írva! Pályázati pénzekről van szó.Két település között,vagy együtt pályáznak,vagy külön.Most a bordányiak léptek és nyertek.A falutól a kulipintyóig.A fennmaradó szakasz Szeged dolga!
  A város, a hozzád hasonló <moderálva> miatt,csak az azonnal látható előnyöket nyújtó beruházásokat indítja el.”
 • 1. vuk 2011. december 07. 10:34
  „Nocsak rajottek, hogy kerekparutat kulteruletre kell epiteni, es nem a belvaros kozepere?
  Je´. Ha a sok penzt, amit kidobta a varoson belul erre eddig is kulteruletre koltottek volna, reg nem itt tartanank.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi komposztálás Kisteleken

Egy uniós pályázatban kétszázötven család kapott ládákat – az összegyűjtött falevelekből és levágott fűből érlelhetnek maguknak trágyát. Tovább olvasom