Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Később költöznek a Mars téri kereskedők

Szeged - Még a vénasszonyok nyarát is a régi helyükön, a régi asztaloknál tölthetik el a Mars téri őstermelők, mert 2 hónapot csúszik az építkezés.
A hétvégétől már nem a sátras-asztalos piac helyén, a Mars tér közepén kellene árulniuk az őstermelőknek és a vállalkozóknak, költözésük eredeti határideje ugyanis szeptember közepe volt. Ma már a tér mérnöki kar felőli részén lázas költözés nyomait kellene felfedeznünk, de a helyzet a régi: a nyárias őszben még mindig mindenkit a megszokott helyén találhat meg a vásárló.

Ennek egyszerű oka van: nem kezdődött el a nagycsarnok építése, 2 hónapot csúszik a projekt, csak november közepére borul fel a megszokott, régi rend. Az őstermelőket ez nem zavarja, sőt, örülnek annak, hogy a felbolydulás miatt nem veszítenek el egy kuncsaftot sem. Igaz, átlagosan 100 ezer forintot fizettek azért, hogy a júniusban megtartott liciten a legmegfelelőbb helyet választhassák ki maguknak.

A jelenlegi ósdi nagycsarnokban viszont már csaknem mindenki lehúzta a redőnyt – a szó szoros értelmében – azok közül a kereskedők közül, akiket az első bontási fázis érint. A hodályt ugyanis negyedelik, a mostani asztalos piac felőli rész eltűnik, az ajtó 24 méterrel beljebb kerül. Útjába esik az építkezésnek. Cserébe viszont a megmaradó nagycsarnok megmaradó vállalkozói egyetlen költözéssel egyenesen az újba települhetnek.

Az eredeti tervek szerint a hétvégén már nem a sátras rész alatt kellene árulniuk az őstermelőknek. Fotó: Miskolczi Róbert
Az eredeti tervek szerint a hétvégén már nem a sátras rész alatt kellene árulniuk az őstermelőknek. Fotó: Miskolczi Róbert

– Megyünk munkanélküli segélyért – ezt a 24 méteres fronton még nyitva tartó 3 üzlet egyikének alkalmazottja mondta tegnap. Arra utalt, hogy egy hentesüzlet a sok-sok szükséges engedély miatt nem egykönnyen rendezkedhetne be másutt a téren, ráadásul ideiglenesen. Az egyik élelmiszerüzletben az alkalmazott a vállát vonogatta, neki nem mondott még semmit a főnöke, ha viszont 2 hónapot késik a bontás, tovább kaphat fizetést.

520 hely

Jövő nyárra készül el uniós forrásból a nagycsarnok a Mars téren. Az új létesítményben az asztalos piacot középen helyezik el: 520 elárusító helyet alakítanak ki, de szabad téren is lehet majd árusítani mintegy 140–200 asztalon. Most körülbelül 500 hely van, vagyis legalább 200-zal lesz több a jövőben.

Kotroczó József 15 éve árul húst és füstölt árut a nagycsarnokban. Ő a Kereszttöltés utcai üzletébe „vonul vissza", a Mars teret, úgy tűnik, október 31-én elhagyja. Megpróbálja majd azt a boltot felfuttatni. Nem akar visszajönni, mert nagy a konkurencia: biztosan tudja, hogy az új nagycsarnokban fog árulni az a vállalkozó, aki a sütni való kolbász kilóját most 600 forintért árulja, holott 800 forint a beszerzési ára.
Kiderült, a már bezárt üzletek tulajdonosai közül egyiknek-másiknak több boltja is van a városban, vagy a nagycsarnok másik oldalán. Ők már azzal számoltak, amikor lehúzták a redőnyt, hogy szeptembertől bontanak.

Az engedélyeztetéssel telik az idő

A közbeszerzési anyagok jóváhagyása és a tervek engedélyeztetése miatt húzódott el a városrehabilitációs projekt indítása – nyilatkozta Máté Tamás, a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektigazgatója. A munkálatok november 11-én 2 helyszínen kezdődnek el: a Mars téren és a Reök-palota előtti téren, valamint a Kölcsey utcában. Mint ismeretes: Szeged mintegy 2 milliárd forint uniós támogatást nyert a Reök-től induló és a Mars téri nagycsarnokkal végződő városrehabilitációs projektre, amelynek teljes költségvetése meghaladja a 3 milliárd forintot.

Olvasóink írták

 • 15. o1királylány 2009. szeptember 10. 19:22
  „nagypappa, annyit azért tudnak,hogy hétvégén otthon kitöltsék azt a pár nyugtát ami minimális bevetelhez elég. Amit meg már eladtak az megfoghatatlan.”
 • 14. nagypappa 2009. szeptember 10. 04:38
  „Csak várjatok, az őstermelők is be vannak csalva adószám kéréssel az adóhivatal rendszerébe. Így őket is nyugtaadás terheli. Alig ad egy két eladó nyugtát, azokat meg a többiek hülyének nézik. Aki nem ad nyugtát annak az éves adóbevallásban természetesen nem szerepel a bevétel, hiszen nincs mit beírni. A baj akkor kezdődik, mikor a hivatal megkérdezi, kedves "H" őstermelő minek váltotta ki az asztalt, hova, hogyan adta el a terméket, amire az adószámot kérte? Miért fizetett százezreket egy-két piaci asztalért.
  Akkor jön az igazi sírás-rívás.
  Az már kérdés, hogy az egész a jogosulatlan kereskedésről szól.
  mikor volt a piacon Pl. növény egészségügyi ellenőrzés, hány őstermelőnek van pl. permetezési naplója?
  Sok "őstermelő" azt sem tudja, hogy néz ki egy ilyen napló.
  Nem beszéltem a hamis mérésről... volt olyan idős néni egy kg hagyma helyett 65 dekát kapott.
  Sorolhatnám.”
 • 13. o1királylány 2009. szeptember 09. 20:29
  „3xhe az őstermelő a mars téren nagyitoval sem találsz,de ezt mindenki tudja ,vajon hol az APEH-onnan ahová tényleg kellene.AZ árusok 8O%-a feketén foglalkoztatott,segédmunkás. Azt látni kellett volna ahogy a licitnél pengették kifelé az adózatlan forintokat, nem keveset sokat.és még ki is oktatták a vásárlót,arról hog ók 2millio forintokat fizettek.Éppen ideje volna őket is ADÓ fizetésre kötelezni.”
 • 12. 3xhe 2009. szeptember 09. 19:42
  „Mars téren hamarabb látok UFOt mint őstermelőt! Megveszi a nagybanin és 2x 3x annyiért árulja, persze adóról nem nagyon hallott csak helypénzről!”
 • 11. rozator 2009. szeptember 09. 15:58
  „Hol van az a 600ft.-os kolbász? Van aki ezt elhiszi? Hiányzik az X a cikk végéről!”
 • 10. flexsnake 2009. szeptember 09. 15:28
  „őstermelők? :D viszonteladók azok. húzzanak a picsába onnan.”
 • 9. Yucca 2009. szeptember 09. 15:15
  „A novemberi kezdésbe (már ha igaz lesz) meg beleszól a hideg, a hó, a tél, az eső. Akkor majd az lesz a hátráltató tényező.”
 • 8. IVY 2009. szeptember 09. 14:40
  „Az egész hely egy tr.gya.”
 • 7. Ineen 2009. szeptember 09. 14:02
  „antikos??!!!-a szél tépte meg a ponyvát. és persze hogy lekelet szedniük, mikor az árus nak fejébe logott!Gondolom én...mivel közel lakom a marstérhez!”
 • 6. antikos 2009. szeptember 09. 13:00
  „Ismét egy logisztikailag átgondolt, a szoci mentalitáshoz szokott beruházás.
  Nem semmi a biznyisz. A Mars téren már az egyik sátortetőt letépték az őstermelők feje felől. Nehezen ment mert a cafatok ott maradtak. Ez fog történni itt is, a cafatok itt maradnak...
  Átgondolatlan a Mars tér rekonstrukciója, egy jó képességű középiskolás építész (kőműves tanuló) is jobban meg tudta volna ezt tervezni...
  Az engedély kérdése meg "röhög a vakbelem"... Amikor egy nap alatt átminősítenek bármit, ha van baksis...”
 • 5. delvers 2009. szeptember 09. 12:46
  „Mi köze ennek a Máté Tamásnak az egészhez? Mindig felvetődnek újabb és éújabb nevek, aztán azt se tudjuk ki a fene az!”
 • 4. kilo 2009. szeptember 09. 12:43
  „...Máté Tamás, a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektigazgatója...

  Hany fos ez a ceg? Hany projektigazgato van benne? Mekkore koltsegvetessel bir? Hol lakik? Stb”
 • 3. KolomparBeyonce 2009. szeptember 09. 12:28
  „"itt a friss pina, vigyek az olcso pinat!"”
 • 2. varadipal 2009. szeptember 09. 10:25
  „Az építkezés elkezdéséig még néhányan kitörik kezüket lábukat, meg ripityomot csinálnak a kocsijukból az ezeréves sárga keramit kockán, csak esen le két csepp eső, vagy egy centi hó. A káosz igen kedvező a potrohosnak, meg a bőszoknányak a kellékekkel, ők nyugodtan ténferegnek egész nap, lesve az alkalmat egy kis mellékes keresetre, meg seftelésre a cigivel.Elkezdődhetne már a takarítás.”
 • 1. Szodabikarbona18 2009. szeptember 09. 09:47
  „Ugy néz ki ebböl se lesz semmi,most csuszik két hónapot,aztán meg hármat . Aztán el se kezdik,mert jön a választási kampány! Kell a pénz másra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késnek, de jönnek a luxusszállók

Több luxusszállodája is lesz Csongrád megyének hamarosan – bár némelyik csak később készül el, mint eredetileg tervezték. Tovább olvasom