Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Két héten belül támad a parlagfű

Szeged - Hiába irtják Szegeden a parlagfüvet, az allergiát okozó pollen 100 kilométert is utazik, és kínozza az arra érzékenyeket. A főszezonig két hét van hátra, a hatóság már büntetheti a hanyag telek- és földtulajdonosokat.
Magyarországon minden 5. ember allergiás, közel kétharmaduk a parlagfűre. Az Észak-Amerikából behurcolt gyomnövény július közepétől virágzik, pollenjei 100-200 kilométert is megtesznek a levegőben. Az arra érzékenyeknél enyhébb esetben orrfolyást, szemviszketést, köhögést, súlyosabb esetben fulladásos rohamot okoz.

A hatóságok július elsejétől bírságolják a „parlagfűtermelőket", a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága azt közölte, tavaly erre 200 esetben került sor. A 15 ezer forinttól 5 millióig terjedő pénzbüntetés hatásos, évről évre kevesebb földet borít a gyomnövény.

A főszezonig két hét van hátra. A szerző felvétele
A főszezonig két hét van hátra. A szerző felvétele

Kényszerkaszálásig 2013-ban mindössze egy esetben jutott el a hivatal, a legtöbb földtulajdonos a hatósági figyelmeztetésre intézkedett a parlagfű kiirtásáról.

Szegeden a Petőfi Sándor sugárúton legalább 4 helyen, de a belvárosnak számító Madách utcában és a Szent István téren is könnyű a parlagfűnek megfelelő, gondozatlan, gazos telkeket találni. A fertőző területeket az önkormányzatnak is be lehet jelenteni, vagy használhatjuk a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hatóság mobilalkalmazását is. Belterületeknél először az Igazgatási és Építési Iroda munkatársai ellenőrzik, hogy valóban parlagfüves-e a terület. Ha fertőzőforrást találnak, értesítik a növény- és talajvédelmi hivatalt, akik már bírságolnak vagy elrendelik a kényszerkaszálást.

A szegedi belvárosban, a Szent István tér közelében is akad jó tenyészhely a parlagfűnek. Fotó: Segesvári Csaba
A szegedi belvárosban, a Szent István tér közelében is akad jó tenyészhely a parlagfűnek. Fotó: Segesvári Csaba

– Még nem találtunk parlagfűpollent – mondta lapunknak Tombácz Zsuzsanna. A megyei tiszti főorvos hozzátette, városszerte több helyen látta, hogy már 25-30 centiméteresek az allergén növények. – A virágzási csúcs augusztus közepére tehető. Tavaly egy köbméter levegőben nem egy esetben 130-150 parlagfűpollent mértünk, a szakirodalom szerint az arra érzékenyeknél 30 darab/köbméter feletti érték már allergiás tünetet okoz. 100 felett erős köhögést is okoz, ami asztmás tünetekhez is vezet. Nem elég Szegeden irtani a parlagfüvet, ugyanis a gyomnövény pollenje 100-200 kilométerre is eljut. – A város környéki fertőzött földek okozzák a legnagyobb problémát – tette hozzá Tombácz Zsuzsanna.

– Azokon a földeken, ahol már korábban bírságoltunk, a második alkalommal már másfélszeres a pénzbüntetés – mondta Hódi László. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója hozzátette, a legnagyobb büntetéseket akkor szabják ki, ha parlagfű borítja a földterület több mint felét.

Csongrádon sok tulajdonost figyelmeztettek

Hódmezővásárhelyen az elmúlt évben csak két lakossági bejelentés érkezett elhanyagolt, parlagfüves részről, mindkettő elhagyott ipari területen volt. A helyszínelést követően a tulajdonosok 8 napon belül levágták a parlagfüvet, megtisztították a területet – nem kellett bírságolni. A város belterületét a közterület-felügyelők tulajdonképpen naponta ellenőrzik, míg a „kerítésen belüli" ingatlanok állapotáról csakis szomszédok bejelentése alapján kapnak információt az illetékesek – tudtuk meg Antal Istvántól, a vásárhelyi önkormányzat lakosságszolgálati irodájának vezetőjétől. A szentesi önkormányzat műszaki osztályáról azt a felvilágosítást kaptuk: ők a belterületi részekért felelnek, tavaly büntetni nem kellett, csak egyszer figyelmeztettek egy gazdát az elhanyagolt telek miatt. Csongrádon viszont az elmúlt évben számos tulajdonost figyelmeztettek. Az idei évről még nincsenek tapasztalataik, a parlagfű szezonja ezután kezdődik. Makón az elmúlt évben nem érkezett panasz parlagfűre, eljárás sem indult, és így bírságot sem kellett kiszabni – tudtuk meg a városházán, ahol elmondták: az önkormányzat közmunkásai rendszeresen irtják a gyomnövényt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a versenyfutás a polgármesteri székekért

Legkésőbb csütörtökig felszáll a fehér füst, addig ugyanis lezárja a jelöltállításokat a Fidesz országos választmánya. A baloldali jelöltek személye is kérdéses. Tovább olvasom