Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Két összeillő ember

Szeged - Hatvanöt éve fogadott örök hűséget egymásnak a szegedi Palotás Irén és Sidlovszky László. Esküjüket családi körben szombaton a szegedi városháza házasságkötő termében erősítették meg.
Vaslakodalmát tartotta szombaton a szegedi városházán a 85 éves Palotás Irén és a 87 esztendős Sidlovszky László. Hatvanöt éve fogadtak örök hűséget egymásnak, a nagy eseményt a szegedi anyakönyvi hivatal megsárgult lapjai a mai napig őrzik.

Az anyakönyvvezető kérdésére, miszerint továbbra is kitartanak-e egymás mellett, Irénke néni egy „igen, igen, hogyne", míg Laci bácsi egy katonás „igen"-nel válaszolt. Szeged bombázásakor, 1944 nyarán találkoztak először, amikor a férfi fiatal katonaként szolgált a városban. Mégsem a háborúnak, hanem egy görögdinnyének köszönhetik boldogságukat. A férfi parancsnokának erre a gyümölcsre fájt a foga, s a dinnye megszerzésével Laci bácsit bízta meg. A fiatal baka hosszú keresgélés után egy petőfitelepi utcában „Dinnye eladó" táblára bukkant. Nagy volt a meglepetése, amikor kopogására Irénke nyitotta ki az ajtót.

 
A jubiláló házaspár pezsgővel ünnepelt. Fotó: Frank Yvette
A jubiláló házaspár pezsgővel ünnepelt.
Fotó: Frank Yvette

Bár nászéjszakájuk kissé furcsára sikerült – a szovjet csapatok bevonulása miatt a kecskeméti vasúti pályaudvar várótermében töltötték –, később három gyerekük, hat unokájuk és egy dédunokájuk született.
Az idős pár szemlátomást készült vaslakodalmára: Laci bácsi szürke öltönyben és fekete csokornyakkendőben, Irénke néni fehér, fátyolos kalapban, kezében nagy csokor piros szegfűvel lépett az anyakönyvvezető elé. A házassági emlékkönyv aláírásakor Szécsi Pál Két összeillő ember című dala szólt a hangszórókból.

Mi a jó házasság titka? – kérdeztük őket a ceremónia után.

– Még ha nem is értesz egyet a másikkal, az esetek felében fogadd el az ő véleményét – árulta el a receptet Sidlovszky László. Arra a kérdésre, hogy mi a másik legjobb és legrosszabb tulajdonsága, Irénke néni azt mondta, hogy férje kicsit türelmetlen, viszont rendkívül készséges ember. – Az én feleségemnek csak jó tulajdonságai vannak. Nagyon szereti a családját, és nem mellesleg kiválóan főzi a székelykáposztát – felelte mosolyogva Sidlovszky László.

A megújított házassági fogadalom végén a családtagok pezsgővel koccintottak az „ifjú pár" egészségére.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2009. december 17. 17:25
  „65? :) az kemény :D akkor már egy jót vitatkozni sem lehet, úgyis tudod mi a vége :D”
 • 4. boya2 2009. december 15. 05:24
  „Sok boldogságot és jó egészséget kívánok nekik!!”
 • 3. Pro.Ego 2009. december 14. 19:54
  „Nagyon aranyosak a kisöregek. Sok boldogságot, jó egészséget kívánok nekik!
  Jó már végre ilyen hírről olvasni, a sok Maunika só után.”
 • 2. Hmmm... 2009. december 14. 13:10
  „Meg jo nehany boldog, egyutt toltott evet kivanok a hazasparnak hasonlo egeszsegben, hogy meg jo nehanyszor tudjanak koccintani!”
 • 1. Nyusszancs 2009. december 14. 11:29
  „Tiszta szívből gratulálok, és még rengeteg együtt töltött évet kívánok a házaspárnak erőben, egészségben és ugyanilyen boldogságban!

  Mellesleg: hogyan kötődnek Makóhoz???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unokái édesanyját is pótolnia kell Z. Nagy Rozáliának

Szép szakmai sikereket ért el pályafutása során a Szegeden köztiszteletben álló Margitáné Z. Nagy Rozália. Nyugdíjas kora ellenére mégsem pihenhet. Tovább olvasom