Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Két új Kazinczy-érmes Szegedről

Szeged - Az anyanyelvápolók rangos ünnepe a Kazinczy-díj Alapítvány szép magyar beszéd versenye. A 43. alkalommal megrendezett országos vetélkedőn két szegedi diák is Kazinczy-éremmel tért haza.
Az egyetem Ságvári gyakorló gimnáziumába járó Trabalka Cecília színésznőnek, a Vedres-szakközépben végzős Varga Rózsa Viktória rádiósnak készül.

– A szó, a színház az életem! – jelenti ki Trabalka Cecília. A szegedi egyetem Ságvári gyakorló gimnáziumának 10. évfolyamos diákja Győrbe ment, látott és győzött: Kazinczy-érmet és különdíjat nyert, pedig először vett részt a rangos „szépkiejtési versenyen". Laklia Márta tanítványa gyakorlott szereplő, hiszen talán négyesztendős volt, amikor először lépett a „világot jelentő deszkákra", egy mesemondó versenyen. Azóta sokszor és sok helyen mondott verset, hat éve Dálnoky Zsóka Mestertanodájában ismerkedik az előadó-művészettel, két éve tagja a Szegedi Egyetemi Színház társulatának: az egyik helyen Vörösmarty Csongor és Tündéjét, a másikon Heltai A néma leventéjét próbálják. Cili – nem mellesleg – a gyulai Erkel Diákünnepekre készül két kategóriában is.

– A színész egyik eszköze az anyanyelve – mondja Cili, aki örül, hogy Kazinczy-érmesként, a legjobb szövegtolmácsolónak járó különdíj birtokosaként jelentkezhet a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Azt szeretné, hogy színházi alkotó lehessen.

Varga Rózsa Viktória és Trabalka Cecília Kazinczy-érmes. Fotó: Karnok Csaba
Varga Rózsa Viktória és Trabalka Cecília Kazinczy-érmes.
Fotó: Karnok Csaba

Két ságváris is bejutott idén az országos döntőbe: Trabalka Cecílián kívül a 9. évfolyamos Spitzer Jenő – Sisák Gábor tanítványa – is híve a szép magyar beszédnek. Legutóbb húsz éve, a legendás Márton Mária tanárnő egyik tanítványa hozott a Ságváriba Kazinczy-érmet.

– Nekem önkifejezés a beszéd, mint ahogy másnak mondjuk a rajzolás – fogalmaz Varga Rózsa Viktória. A Vedres István Építőipari Szakközépiskola végzőse most másodszor jutott a hagyományosan Győrben rendezett döntőbe: tavaly nem került a legjobbak közé. Azóta felkészítő tanárához, Tóth Zoltánhoz, logopédushoz és nyelvtanárhoz is járt, annyira fontosnak tartja a szép kiejtést, az igényes megszólalást. A munka meghozta gyümölcsét: idén Kazinczy-éremmel, valamint a kötelező és szabadon választott szöveg legjobb tolmácsolásáért járó különdíjjal, tehát a szakközépiskolások között abszolút aranyérmesként térhetett haza. Az érettségi előtt álló Viki a Magyar Rádió körzeti stúdiójában igyekszik ellesni a riporterkedés és műsorvezetés titkait. A szegedi egyetemre készül: olyan szakon szeretne továbbtanulni, ahol előny, hogy neki mindene a beszéd.

Alapítvány és mozgalom

Péchy Blanka színművésznő Kossuth-díjából 1960-ban tett alapítványával indította el a Kazinczyról elnevezett, középiskolásoknak először 1965-ben meghirdetett szép magyar beszéd versenyt, amely azóta országos mozgalommá vált – tudtuk meg Kovács Józsefnétól. A szegedi Radnóti-gimnázium nyugalmazott tanára számos diákot, közte 25-30 Kazinczy-érmest készített föl e megmérettetésre. Az 1997-ben Kazinczy-díjjal is elismert, az utóbbi években a verseny megyei és országos zsűrijében dolgozó pedagógus elmondta: a Kazinczy-érmesek közül sokan humán érdeklődésűek, a média világában vagy színművészként találják meg boldogulásukat, mint például a Szegedről induló (nemrégiben elhunyt) Kocsis György színművész, a Duna Televízióból ismert Banner Géza vagy a riporterkedő-műsorvezető testvérpár, Beslin Anita és Bettina.

Olvasóink írták

  • 3. na ne 2008. április 23. 20:12
    „Trabalka Cecíliának grantulálok!”
  • 2. Feri88 2008. április 23. 16:34
    „Gratulálok Trabalka Cecíliának”
  • 1. Feri88 2008. április 23. 16:30
    „Gratulálok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fóliás riportunk szelet vetett

Balástya - Nincs egy hónapja, hogy lapunk megírta: akár valamennyi fóliasátrat le lehetne bontatni a Dél-Alföldön, mivel azok építési engedély nélkül épültek. Tovább olvasom