Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Kétszer állt ki párbajra Gárdonyi

Szeged - Augusztus 29-éig látható a Somogyi-könyvtár II. emeletén a Gárdonyi, a párbajhős című kamaratárlat, amelyet Bozsó Katalin és Sósné Karácsonyi Mária állított össze.
Gárdonyi Géza Győrben jól elsajátította a kardforgatást, ezért nemcsak tollal, hanem fegyverrel is veszélyes ellenfélnek bizonyult.

Első párbaját Kókay István ügyvédbojtárral vívta 27 évesen, erről hirdetés is jelent meg 1890. január 18-án a Szegedi Híradóban. May Manó bankár sértve érezte magát Gárdonyi Álom című verse miatt, amelyet a Szögedi Paprika című élclapba írt, feljelentette a lapot, mire a kiadó is beperelte a bankot. Végül a bankár elállt a követelésétől, de az ügyvéd tovább rágalmazta a lapot, így Gárdonyi elégtételt követelt, és az ügyvéd kisebb sérüléssel megúszta. A feleket a bíróság 14-14 napi elzárásra ítélte, 1890. augusztus 2-án vonultak be a Csillag börtön melletti államfogházba. Oda párbajvétségért és politikai bűncselekményért csukták be az ide ítélteket. A büntetés nem állt másból, mint a szabadság kíméletes elvonásából. A foglyok házi vagy vendéglői kosztot hozattak be, csak éjjel különítették el őket. Olyan szabadságot élveztek, hogy Gárdonyi beszámolhatott lapjában a tapasztalatairól. Így jelent meg az Állami emberszelídítőben című cikksorozata.

A hírlapító elítélte a párbajt, de ez nem akadályozta meg abban, hogy a büntetés letöltése előtt újabb, sokkal súlyosabb kimenetelű párbajt ne vívjon a barátjával, a Szegedi Híradó munkatársával. Gárdonyi megírta az újságban, hogy egy Vortgang nevű gyanús egyént letartóztatott a rendőrség.
Újlaki Antal, akit azelőtt Fortgangnak hívtak, azt hitte, a cikk őt akarja pellengérre állítani. Amikor ismerősei révén Gárdonyit felelősségre vonta, az nem volt hajlandó magyarázatot adni, erre párbajra hívta, az összecsapásra a Hungária Szállóban (ma SZAB-székház) került sor 1890. július 19-én délelőtt 10 órakor. Újlakit majdnem szíven szúrta a barátja. A bíróság 1891. márciusában Gárdonyit 1 havi, Újlakit 3 napi államfogházra ítélte. Egy napon vonultak börtönbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új felfestések a Mars téri buszpályaudvaron

Az idei évtől a Szeged–Algyő és a Szeged–Hódmezővásárhely közötti buszjáratok is a Mars téri autóbusz-pályaudvarra kerültek. Tovább olvasom