Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Kétszer annyi a szifiliszes Csongrád megyében

Csongrád megye - Egyre több a nemi beteg Magyarországon, háromnegyedük férfi. Az utolsó negyedéves statisztikák alapján Csongrád megyében a szifiliszesek száma megduplázódott egy év alatt. Egy felmérés szerint a magyarok keveset tudnak a nemi úton terjedő betegségekről.
Egyre több a nemi beteg Magyarországon. A tripperesek száma 14 százalékkal, a chlamydiás megbetegedések száma 6 százalékkal nőtt az elmúlt évben. A szifiliszes esetek száma szintén jelentősen megnőtt. AIDS tekintetében viszont az alacsonyan fertőzött országok közé tartozunk: eddig 2115 főt diagnosztizáltak HIV-vel, évente 160-180 új esetet regisztrálnak. A nemi betegek háromnegyede férfi.

Csongrád megyében 34 HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, ez azonban csupán a bejelentett, kiszűrt eseteket jelenti. Vélhetően ennél több beteg van, ám ha nem mennek el szűrésre, nem derül ki róluk. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, 2012. negyedik negyedévi jelentésében az szerepel, hogy megyénkben október és december között 5 új szifiliszes, 7 chlamydiás és 7 új tripperes beteget találtak. Ez a tavalyi év előző időszakához képest nálunk is növekedést jelent: a szifiliszes esetek például megduplázódtak.


A felsoroltak egyébként csupán a legjelentősebb nemi megbetegedések. Több mint 30-féle kórokozó terjedhet szexuális együttlét útján, amelyek között baktériumokat, vírusokat, gombákat, egysejtűeket és élősködőket egyaránt találunk. Ez a probléma bárkit érinthet, aki szexuális életet él. Szakemberek szerint ezért nem árt kivizsgálást kérnie annak, aki óvszer nélküli nemi életre készül partnerével. A véradás erre nem megoldás, ott ugyanis kizárólag szifiliszre és HIV-re szűrnek. AZ ÁNTSZ-nél végeznek anonim AIDS-szűrést, azonban ott is csak erre az egy vírusra lehet vizsgálatot kérni. Léteznek viszont kifejezetten a nemi betegségek szűrésére szakosodott rendelések, amelyek komplex kivizsgálást biztosítanak.

Több magánrendelés mellett ilyen Szegeden a Kálvin téri Bőr- és Nemibeteg Gondozóban működő STD centrum is. Igaz, a szakrendelést vezető Gaál Magdolna tapasztalatai szerint az a ritkább, hogy megelőző szűrésre jelentkeznek. Általában azért keresik fel a páciensek őket, mert már valamilyen problémájuk van.

Kevés az ismeret

A nemi betegségek terjedésének hátterére magyarázatot adhat a Durex 36 ország 29 ezer embere, köztük 500 magyar körében végzett felmérés eredménye. Szexuális szokásaikról kérdezték őket, beleértve a védekezés és a nemi betegségek témakörét is. Mint kiderült, a magyar férfiak 71, a magyar nők 75 százaléka saját bevallása szerint nem tud eleget a nemi úton terjedő betegségekről.

– Tény, hogy az utóbbi időben megnövekedett a forgalmunk: havonta 300-400 betegünk van. Ám ez nemcsak azt jelentheti, hogy több a nemi beteg, hanem azt is, hogy a rendelésünkről többen tudnak – fogalmazott az adjunktus. – Bár több mint 10 éve létezik, mégis sokan még mindig urológushoz vagy nőgyógyászhoz fordulnak panaszaikkal. Természetesen a panaszokon ők is tudnak segíteni, de bizonyos esetekben az STD centrum diagnosztikában többet tud nyújtani.

A szakrendelésen különböző baktériumok és gombák mellett a chlamydiára, HIV-re és a szifiliszre is tudnak szűrni, térítés fejében pedig HPV-vizsgálatot is végeznek. Nőknél emellett pH-t is tudnak mérni, valamint festett kenet készítésére és annak mikroszkópos vizsgálatára is van lehetőség, amely egyes esetekben azonnali diagnózist eredményezhet.

– Gyakori, hogy a fertőzések tünetmentesek, így egy tartós kapcsolatban is megfertőzhetik egymást a partnerek – mondta el Gaál Magdolna. – Éppen ezért érdemes vállalni ezeket a vizsgálatokat. 

Olvasóink írták

 • 13. _csutak_ 2013. február 21. 12:51
  „Egyéb gondjaim végett megjelentem a Kálvin téri rettenetben.
  Kérdezi hangosan a menyecske az ablakon túl az adataimat.
  Mondnom neki ott van az előző kezelésről a papírom, névvel, taj-kártya és a személyi mellette.
  Miért mentem?
  No kiakadtam!
  Kiújult az Édszem, a tripperem miatt nem tudok pisilni és vérbajom is előrehaladott stádiumba ért, de ezt igen hangosan mondtam.
  A menyecske kikérte magának!
  Mondtam neki, hogy
  1, nem köteles ott dolgozni!
  2, Olvassa el a személyiségi jogokról szóló jogszabályokat!
  3, Tanuljon illemet, mert én köszöntem de ezt nem viszonozta.
  Ez reggel volt, én voltam az utolsó behívott beteg.
  Az orvossal közöltem (amit meg is tettem!), hogy a felettes betegjogi képviselőnél eljárást kezdeményezek ellenük.
  Cukorbeteg vagyok (jó, készültem kajával) amit elmondtam a menyecskének (nem ápolónő, nem írnok, mert a kritériumoknak nem fele meg!), nem érdekelte őket.
  Ja, időpontom volt!
  Azóta privát rendelőbe járok.”
 • 12. macusnéni 2013. február 21. 07:11
  „Vissza kell állítani a kupikat,ott van orvosi ellenőrzés,államnak bevétel.Akkor nem állna annyi maca a régi 5-s úton sem.”
 • 11. borcsokzsolt 2013. február 20. 20:10
  „A fene nagy szabadság! Lassan elmúlik a monogámia fogalma és a szexuális identitás is kezd összemosódni. Ma szinte divat a biszexualitás. Vicces új fogalmak is keringenek a köztudatban, mint például a metroszexuális, überszexualis... Habár én ezeket a fogalmakat csak mellébeszélésnek tartom.”
 • 10. istvang58 2013. február 20. 19:14
  „Végre valami emelkedik, ha már az életszínvonal nem bír.”
 • 9. JungHeinrich 2013. február 20. 16:51
  „Sztem DoboI-nek igaza van:-DDD
  Urallomas?=zemutnyocev
  Fecskek parzasa?=zemutnyocev
  Feketecsoki?=zemutnyocev
  deszkas?=zemutnyocev
  erkciohiany?= zemutnyocev
  zemutnyocev?=zemutnyocev”
 • 8. Juzek 2013. február 20. 16:46
  „Ebben a fene nagy szabadságban az útszéli lányokat-ha már nem büntethetik-orvosi vizsgára nem kötelezhetők?
  Valamikor ezek a hölgyek "Bárcával" rendelkeztek, amellyel igazolták, hogy mikor jártak orvosnál, ellenőrizhetőek voltak a hatóságok által is.”
 • 7. nie 2013. február 20. 16:38
  „Hasznos az egészség felvilágosítással kapcsolatos órák sokasága! Sajnos egy kis szeretetért sok ember képes bármire.”
 • 6. deszkás 2013. február 20. 14:05
  „Zemútnyócév.”
 • 5. kiokushyn 2013. február 20. 13:19
  „A történelem grafikonja felmenő, és utána hanyatló! Most a hanyatlóban tartunk-jó sokáig!”
 • 4. vári 2013. február 20. 10:41
  „DobóI
  Mint Móricka, akinek mindenről "az" jut eszébe.”
 • 3. Együgyű 2013. február 20. 08:46
  „,,Kétszer annyi a szifiliszes Csongrád megyében"
  Ebben a szabad, átjárható, demokratikus, szép világban ezen miért kell meglepődni? Örülni kellene, hogy ezen a téren is sikert sikerre halmozunk! Az átkosban is volt tripper, chlamydiás, szifilisz. Viszont ezek szerint nem vagyunk sikeresek még az AIDS tekintetében? Bizonyára előbb utóbb azok leszünk.”
 • 2. DobóI 2013. február 20. 08:17
  „Hiller "Új tudásprogram"-jának és liberálisok korábbi munkásságának a gyümölcse..”
 • 1. Bendegúz007 2013. február 20. 06:58
  „Ha valaki nem ismerné a kórt,elég csúnya egy betegség.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Szifilisz”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai óvónéni Szegeden

Kínai diáklány volt hat hétig az „Óvónénije" a Teddy's Club-ba járó kicsiknek. Tovább olvasom