Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Kevés étteremben lehet idén torkoskodni

Szeged - Két és fél hét múlva, március 6-án torkos csütörtök lesz: fél áron mérik majd az ételt és az italt a vendéglők. Még nincs az interneten a szegedi lista, ezért a tavalyi résztvevőket kérdezgettük, mik a terveik. Fogyatkoznak.
– Nálunk tavaly június végéig minden héten volt torkos csütörtök, vagyis az italokat ugyan nem, de az összes ételt fél áron adtuk – mondta el Szakács Tibor, a szegedi Gödör étterem új üzletvezetője. – Az akciótól azt várta a vendéglő, hogy az emberek bejöjjenek, és leülve legalább italt fogyasszanak a kedvezményes ebéd mellé. Ehelyett a vendégek 80 százaléka ételhordóval, lapos tányérral jött, és hazavitte az ételt. Júliusban vettem át az üzlet vezetését, új étlapunk van, akciós italokat kínálunk, de a torkos csütörtökre ezúttal nem nevezünk be.

Csak a vendégek körében kapós a félárú harapnivaló – az éttermek nem kapkodnak a lehetőség után. Archív fotó: Frank Yvette
Csak a vendégek körében kapós a félárú harapnivaló – az éttermek nem kapkodnak a lehetőség után.
Archív fotó: Frank Yvette

 Néphagyomány

A húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú farsangi időszak népszokásai közé tartozik a „farsang farkát", azaz a végét jelentő 3 nap: a húshagyókedd, a hamvazószerda és a torkos csütörtök. A torkos csütörtökön annak ellenére is szabad volt húst fogyasztani, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük. Sőt az ország több területén kötelező volt a csütörtöki torkoskodás, hogy elfogyjon a farsangi maradék.

– Ugyan nem regisztráltam még, de idén is megrendezzük a torkos csütörtököt – közölte a Mojo tulajdonosa, Gyorgyevity Dragan. – Tavaly nagy sikere volt az „előtorkos" napoknak is. Nyereség nincs rajta, látjuk, hogy visszatérő vendéget se hoz, de a reklám miatt jól jövünk ki belőle. A vacsorázók közül néhányan kifogásolták, hogy nem kapták meg időben az ételt, nekik ingyenitalt ajánlottunk fel, valamint azt, hogy más napokon is 50 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. Úgy gondolom, ilyen kellemetlenségre fel kell készülni, hiszen nagyon sok embert kell egyszerre kiszolgálni.

Március 6-án lesz az idei torkos csütörtök, kilencedik alkalommal rendezi meg országosan a Magyar Turizmus Zrt. Az elmúlt években a húsvéthoz igazodó dátumok miatt tartották már január 31-én, valamint március 10-én is. Hiába óriási siker, egyre kevesebb vendéglő regisztráltatja magát, hiszen a teljes személyzet egész nap dolgozik a fele bevételért. Tavaly 7 szegedi étterem várta a vendégeket, idén azonban csak 3 mondta biztosra eddig.
A biztos résztvevők között van a Mojón kívül a Stüszi Vadász étterem: Szabó Márta üzletvezető elmondta, napokon belül regisztrálnak, lehet majd jelentkezni. Szerinte a reklám miatt érdemes torkos csütörtököt rendezni. A farsangi nagy nap hagyományos vendéglátója a Halácsi Kúria és Rendezvényház is. Az üzemeltető Szabó László elmesélte, a kezdetektől „torkoskodnak", jók a tapasztalataik, visszatérő vendégeik vannak. Igaz, ők másképp csinálják, mint a belvárosban: egy asztalnál a nyitástól, 17 órától éjfélig csak egy asztaltársaság ül, mindenki addig marad, ameddig akar, a vacsorához pedig élő zene is jár.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Charley nénje - bemutató

Brandon Thomas Charley nénje című vígjátékát mutatja be február 20-án a szegedi IH Rendezvényközpontban a Genéziusz Színház. Tovább olvasom