Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Kevesebb gyilkosság, több verekedés

Csongrád megye - A korábbi évekhez képest nagyon megnőtt a bűncselekmények száma Csongrád megyében tavaly, és romlott a nyomozás eredményessége – pedig közben több településen indult valamilyen közbiztonság-javító program. A megyei főkapitány idén már javulásra számít.
38 százalékkal nőtt a ismertté vált bűncselekmények száma a korábbi időszakhoz képest 2010-ben Csongrád megyében – derült ki Lukács János rendőr dandártábornok beszámolójából, amelyről pénteken tárgyal a megyei közgyűlés. A 21 ezer 905 bűncselekmény az elmúlt öt év legszomorúbb adata. Különösen az okirattal és a „készpénz-helyettesítő fizetőeszközökkel" való visszaélések száma nőtt.

Ez utóbbi azonban inkább annak tudható be, hogy a lopások kapcsán minden okiratot és bankkártyát külön kell számon tartani, és ezek külön ügyeknek számítottak.

Gyakrabban fordult elő testi sértés, durva, agresszív magatartás, és nőtt a közrend elleni és a gazdasági bűncselekmények aránya az összes jogsértésen belül. Jó hír viszont, hogy a korábbi 7 után tavaly csak 4 emberölés történt, kevesebb gépjárműfeltörés és rablás esett. A statisztika elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy az elmúlt 15 év viszonylatában fokozatosan csökken a vagyon elleni bűncselekmények száma. 1996-ban még az összes eset 81,9 százaléka volt ilyen, 2010-ben már csak 48,7 százaléka.

Továbbra is jellemzők a kis értékű, alkalmi lopások, ilyenkor a bicikli mellett leggyakrabban pénz, telefon tűnik el, nyitva felejtett autóból, táskából, szórakozóhelyen, iskolában, kórházban. Rendszerint kiderül, hogy a tulajdonos nem volt elég elővigyázatos, a környezet közömbössége is jellemző körülmény. Betöréses lopás inkább a megyeszékhelyen, illetve tanyákon, hétvégi házakban fordul elő sűrűn, védtelenek a tömblakások, alagsori tárolók. Az utóbbi időben többször is betörtek olyan épületbe, ahol a gazda is otthon volt. 5781 elkövetőnek jutottak a nyomára, ezek 13,2 százaléka külföldi állampolgár.

A főkapitány elemzése szerint a bűncselekmények emelkedésének számát nehezen tudta kezelni a rendőrség. Mivel többet dolgoztak, nem lehettek olyan hatékonyak, mint korábban, a nyomozás eredményessége 5,6 százalékkal csökkent. A zsarolások földerítésében viszont ügyesebbek voltak a rendőrök, az eredményességi mutató itt 70 százalékról 82-re nőtt.

Az adatok azért érdekesek, mert közben a legtöbb településen elkezdődött vagy már zajlik valamilyen bűnmegelőző program, amelyekről az újság is rendre beszámolt. Igaz, az is elhangzott mindig, hogy az eredmény később mutatkozik meg.

A főkapitány arra számít, hogy a helyzet idén javulni fog, elsősorban a rendőrök képzésének, a mentori szakirányítás bevezetésének, valamint „a titkos információgyűjtő munka hatékonyabbá tételének" köszönhetően.

Olvasóink írták

 • 10. dodó 2011. március 23. 12:26
  „7. < gardiola > !

  Amit írtál (sajnos az idén már a 31-ik) nem lesz hír a független DM-ben. Mint ahogy nem lett DM hír az öcsödi darabolós, 17 évesen már nyolcadikos, ösztöndíjjal megtámogatott gyilkos "tini" esete sem. Pedig ott már bizonyított, hogy három áldozattól származó emberi maradványokat találtak, további áldozatok maradványai után még kutatnak.
  De azért ne keseredj el! Kedvenc lapunkban továbbra is olvashatunk roma(án) erőszakolásokról, koraszülésekről és háborús bűnösökre hasonlító halacskákról.”
 • 9. dodó 2011. március 23. 11:12
  „Megszűnik ez pillanatokon belül! Lásd a mai cikket:

  Makó - Országos példát szeretnének adni a makói térség roma kisebbségi önkormányzatai azzal, hogy megállapodást kötöttek a városi rendőrkapitánysággal: együttműködnek a bűnmegelőzés, a közbiztonság javítása érdekében.”
 • 8. Falcao 2011. március 23. 10:16
  „Ez a rend!”
 • 7. gardiola 2011. március 23. 08:56
  „Brutális gyilkosság Borsodba

  Neve elhallgatását kérő rendőrségi forrástól és a helyi lakosok beszámolóiból megtudtuk, hogy áldozatuk torkát elvágták a cigányok és több késszúrással megölték saját házában.
  Ismét bestiális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság történt B-A-Z megyében. A rendőrség teljes hírzárlatot rendelt el, az elkövetők cigány származásúak.
  A mai napon a B-A-Z megyei Hejőszalontán brutális cigány bűnözők által elkövetett gyilkosság történt, az áldozat egy 50 év körüli helyi asszony, akit saját házában gyilkoltak meg. A neve elhallgatását kérő rendőrségi forrás és a helyi lakosok beszámolóiból megtudtuk, hogy a helyi lakos torkát elvágták és több késszúrással megölték a saját házában. Mint megyei országgyűlési képviselő, információszerzés céljából megkerestem a városi és megyei rendőrkapitányságot egyaránt, de felvilágosítást az ügyben nem kaptam.

  Az eset ismét ékes bizonyítéka annak,hogy az Orbán-kormány ígérete, -miszerint rendet teszünk vidéken, visszaszorítjuk a bűnözést, megrekedt a szerecsenmosdatás szintjén. A rendcsinálás helyett, a bűncselekmények elhallgatását gyakorolják és folytatják a megélhetési rettegés gyakorlatát, miközben magyar embereket a saját otthonaikban gyilkolnak meg cigány bűnözők!

  Követeljük, hogy a miniszterelnök valljon színt a közbiztonsággal kapcsolatos terveiről, ezek hiányában pedig tegye lehetővé, hogy működhessen a magyarság természetes immunrendszere! Álljon ki az emberek elé és mondja el, hogy a közbiztonság ígérete csak kampányfogás volt és képtelen megvédeni a jelen helyzetben a magyar adófizető állampolgárokat.

  Ez az eset is ékes bizonyítéka, hogy vidéken szükség van a csendőrségre! Hány embernek kell áldozatul esnie a cigány terrornak ahhoz hogy a kormány hathatós lépéseket tegyen?
  Követeljük az eset részleteinek nyilvánosságra hozatalát és várjuk a kormány álláspontját a tragédiával kapcsolatban”
 • 6. szentmiki 2011. március 23. 08:12
  „odáig vagytok a komcsi meg cigány bűnözéssel, ők ezt hagyománytiszteletből teszik...”
 • 5. Lacas 2011. március 23. 08:02
  „Ez a cikk hazugság! Már régen letelt a két hét és rend van! Cigánybűnözés pedig nincs!”
 • 4. Lehiggadt 2011. március 23. 07:30
  „Pintér Sanyi felelőtlen, propagandisztikus ígéretének be nem következtéért NEM Csongrád megye, NEM dr. Lukács János a hibás!
  A statisztikából pedig lehet össze-vissze következtetéseket levonni mindenkinek a saját igényeinek megfelelően!”
 • 3. Smerdis_of_Arshak 2011. március 23. 07:29
  „2. Nyomozo 2011.03.23. 06:50

  ott a pont!”
 • 2. Nyomozo 2011. március 23. 06:50
  „Meghozta az eredményt a statisztikai csalással történt riogatás.”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2011. március 23. 06:30
  „Pedig pont az ellenkezője lett ígérve, már mint, hogy érezhető lesz az emberek közbiztonságának javulása! Hát sikerült ez is mint a munkahely teremtés. Mondjuk ha ilyen dolgokra megy el az energia, nem csoda, hogy arra amire fontos lenne már nem marad!
  Éljen a demokrácia: http://index.hu/belfold/2011/03/20/a_kormany_megtorolta_hogy_leszavaztak_ferihegy_uj_nevet/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisorsoltuk a páros belépőket Palya Bea és Dés András koncertjére!

Újabb villámjátékra hívtuk olvasóinkat: páros belépőket lehetett nyerni Palya Bea és Dés András szerdai szegedi koncertjére. Önre mosolygott a szerencse? Tovább olvasom