Délmagyar logó

2017. 12. 19. kedd - Viola -3°C | 2°C Még több cikk.

Kezdődik a Szegedi Tavaszi Fesztivál

Szeged - Hat szegedi fotográfus szabadtéri tárlatával pénteken délután elkezdődik a Szegedi Tavaszi Fesztivál április elejéig tartó programja - közölte az Sztáry Erika programigazgató az MTI-vel.
A fesztivál hivatalos megnyitója is ezen a napon lesz a Gulácsy Galériában, a közönség ekkortól láthatja Balogh Sándor szegedi szobrászművész alkotásait.

A Somogyi könyvtárban kamaratárlattal emlékeznek Tennessee Williamsre, II. Rákóczi Ferencre, az érdeklődők megismerkedhetnek Kruzslicz István képzőművész alkotásaival és Molnár Gyula fotóival. Április 1-jén pedig a könyvtár névadójáról, Szeged jótevőjéről, a kétszáz esztendeje született Somogyi Károlyról nyílik emlékkiállítás.

Szombaton a szegedi Fogadalmi templomban mutatják be a Mária evangéliuma című rockoperát. A színpadra írt - itthon és külföldön több mint ötszáz előadást megért - mű előadásának különlegessége, hogy János szerepét Tolcsvay László énekli.

A Liszt-emlékév alkalmából a Szegedi Nemzeti Színház műsorára tűzi a zeneszerző Don Sanche avagy a szerelem kastélya című tündéroperáját. A darabot a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is bemutatják a hónap végén a Thália Színházban, egy főpróba erejéig azonban a szegedi közönség is megismerheti az előadást március 23-án. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójához kapcsolódik az a hangverseny is, melyen a Dante szimfóniát mutatják be a Felsővárosi Minorita Templomban.

A Pinceszínházban a programsorozat részeként játsszák Burák Ádám A 13-as asztal című színművét, a tavaly a Szabadtéri Játékokon sikert aratott, Jávor Pál életének utolsó heteit bemutató Kék-lila nyár című Pozsgai Zsolt-darabot, s a Márai-regény alapján készült Válás Budán című drámát. József Attila verseivel lép föl Hobo, s egy dokumentumfilm segítségével a szegedi diák Hamlet történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A fesztivál vendégeként koncertezik Szegeden többek között Fenyő Klára, Palya Bea Dés Andrással, Szulák Andrea, Vágó Bernadett és Dolhai Attila.

A fesztivál szervezői hagyományosan törekednek arra, hogy a legkisebbeknek is kínáljanak kulturális programokat: Gryllus Vilmos a Belvárosi moziban ad gyermekkoncertet, s a könyvtárban rendeznek iskolaváró beszélgetést is. A programok összeállítói gondoltak azokra a gyerekekre is, akik kénytelenek kórházban tölteni a tavasz egy részét, hozzájuk a Kövér Béla Bábszínház művészei látogatnak el.

A szűk három hét alatt Szeged vendége lesz egy-egy beszélgetés erejéig Lackfi János költő, s három neves borász: Koch Csaba, Sike Tamás és Wunderlich Alajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyta Tokiót a szegedi fizikus

A külföldiek és turisták tömegesen hagyják el Japánt, ahol a pénteki földrengés és szökőár után most már a radioaktív sugárzás jelenti a legnagyobb veszélyt. Tovább olvasom