Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Kezdődik a Thealter fesztivál Szegeden

Az Andaxínház rendhagyó megnyitójával elkezdődik péntek este a Thealter fesztivál, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye.
A fesztivál díszvendége idén Urbán András rendező, akitől a Rózsák című Tolnai Ottó-adaptációt, valamint a Végel László regénye nyomán készült Neoplanta című előadást láthatja a közönség.

A Thealter nyitódarabja, egy munkabemutató is a Jászai-díjas alkotóhoz kötődik: színházi képzésen résztvevő fiatalok a fesztivál Hallasd a hangod! – Antigone Realoded című workshopján a klasszikus drámát dolgozzák föl. A kurzus folytatását Horváth Csaba és Gemza Péter koreográfusok irányítják, a képzés eredménye pedig a zárónapon, július 26-án látható. A kortárs színházi seregszemle hagyományosan bemutatkozási lehetőséget kínál a legifjabb generációnak. Így fellép a Thealteren a szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata az Antigoné problematikára reflektáló, a Gyűlölni nem… címmel készülő utcaszínházi produkciójával, a Rokka formáció Kirakat című, verbatim színházi módszerrel készült előadásával és a k2 Színház a Mielőtt az éj leszáll! című Brecht-adaptációval.

A szervezők igyekeztek beválogatni a programba a közelmúlt legizgalmasabb független színházi előadásit, többek között a Forte Társulat – Szkéné Színház Horváth Csaba rendezésében készült Irtás című alkotását, Pintér Béla és társulata Titkaink című darabját, valamint Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Zsófia Tamara táncos-koreográfusok tavaly Lábán Rudolf-díjjal jutalmazott Nyúzzatok meg! című művét. A Thealter hagyományaihoz híven nem hiányozhatnak a programból Kelet- és Dél-Európa izgalmas színházi produkciói: visszatér Szegedre a szlovén Via Negativa a Mandicgép című előadásával, újra látható a Tisza-parti városban az izraeli Clipa Theater és a cseh Teatro Novogo Fronta ezúttal A Fegyvertelen erőkkel című művel, melyhez kétnapos, nyitott workshop is társul.

Az izraeli Niv Sheinfeld-Oren Laor duó az Izraeli Tánckritikusok Szövetsége által a 2013-as év előadásának választott Kétszobás lakás című produkcióját hozza el a Thealterre, ahol először lép föl a csehországi Boca Loca Lab csoport a Tika Tika Politika című hangszínházi produkciójával. Elsőként szerepel a fesztiválon a kolozsvári Váróterem Projekt is. A 2009-ben, Kolozsváron végzett színészhallgatók kezdeményezéseként alakult társulat a város első független színházi közössége; Szegeden az Advertego című, izgalmas színházi nyelven megszólaló előadást mutatják be. A programban helyet kapott az Aradi Kamaraszínház, a MASZK Egyesület és a Bakelit Multi Art Center új bemutatója is, melyet Tapasztó Ernő rendezésében ősbemutatóként, a fesztivál első napján láthatnak a nézők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a bliccelésnek, nincs ingyenszemét!

Nem bliccelhet tovább az a szegedi üdülőtulajdonos, aki korábban nem fizetett az üdülőtársulati konténer használatáért. Tovább olvasom