Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kezdődik az I-es kórház kiürítése

Szeged - Két hét múlva már a Vasas Szent Péter utcai rendelőbe kell mennie annak a betegnek, aki eddig az I-es kórház pszichiátriai gondozójába járt.
A lerobbant és nyomasztó épületből egy frissen felújított, kényelmes, világos szakrendelőbe költözik az ellátás az egészségügyi integráció újabb lépéseként.

Újabb állomásához érkezett a szegedi egészségügyi integráció: az eddig a korábbi I-es kórházban működő pszichiátriai ambulanciák két héten belül a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetbe költöznek át. Ezzel megkezdődik a Kossuth Lajos sugárúti önkormányzati ingatlan régóta tervezett kiürítése is.

Ezen a héten még az új informatikai és telefonos rendszert tesztelik, takarítanak, és kisebb munkálatokat végeznek a szegedi pszichiátriai járóbeteg-ellátás új centrumában, hogy az ÁNTSZ pénteki bejárására minden megfeleljen az előírásoknak – közölte Resch József, az orvoskar gazdasági igazgatója. Az I-es kórházban működő szakrendelések a Vasas Szent Péter utcai egykori II-es rendelőintézet második és negyedik emeletén kaptak a korábbinál kulturáltabb és kicsit tágasabb helyet.

A jövő héten már pakolnak. Fotó: Frank Yvette
A jövő héten már pakolnak. Fotó: Frank Yvette

Bár nosztalgikus érzések kötik az I-es kórházhoz – itt kezdett el dolgozni –, Pataki Edina szerint az új helyük sokkal világosabb, levegősebb lesz. A pszichiátriai gondozó nyomasztó hangulatú, lehullott csempéjű, málló vakolatú, ablaktalan folyosóját, zsúfolt szobáit, „mikroöltözőjét" elnézve érthető a szervező-adminisztrátor öröme. Mint mondta, az I-es kórház aljában nyáron a legrosszabb, amikor a sok beteg mellett beszorul a levegő, szellőztetni pedig lehetetlen. A még fűrészpor- és festékszagban úszó új helyen azonban kényelmesen elférnek a szakorvosok és kis szerencsével a betegek is – bár előfordul napi 2-300 fős forgalom is az ambulanciákon.

A költözködést a tervek szerint a jövő héten bonyolítják le: várhatóan két napra – május 15–16-ára – szüneteltetik a járóbeteg-szakellátást, illetve az új klinika szakambulanciáján látják el, akit szükséges – mondta el Balogh Dénes, a pszichiátriai klinika vezető főápolója. A költözködés egyik koordinátora hozzátette: a változásról a napokban értesítik azokat, akiket erre a két napra rendeltek vissza vizsgálatra, és azokat is informálják, akik későbbre kaptak időpontot. Az új ambuláns központ május 19-étől fogadja a pszichiátriai járó betegeket.

Körköltözés

A tervek szerint év végére kell kiürítenie a klinikai központnak az I-es kórház épületét. A pszichiátriai ambulanciák kiköltözése után a reumatológiai klinikának és a krónikus belgyógyászati osztálynak kell elhagynia a lelakott ingatlant. Úgy tudjuk, a reumatológiai klinika a II-es kórház egyik kiürített osztályának helyére – várhatóan a szemészeti klinika egy részébe beköltöző onkológiára – kerül, a krónikus belgyógyászati osztály egy része pedig a bezárt szülészeti-nőgyógyászati osztály egy részét kapja meg. Ennek másik részében az arc- és állcsontsebészeti ellátás kap helyet. Hogy a krónikus bel – más néven elfekvő – másik része hova költözhet, még nem tudni biztosan.

Olvasóink írták

 • 14. szgd-i 2008. május 06. 20:42
  „Kedves Joy
  Hogy unom-e? Visszakérdezek, a bal-lib városvezetés nem unja a lenyúlásokat?
  A hozzá szólásod alapján , Isten ne adja habeteg leszel a felvázoltak alapján az általad befizetett adóidat lenyúló ország és városvezetés, még borsos áron ki is fizettetik veled a kezelést...
  Ha valaki mostanában jár eü. intézményben láthatja, leromlott állapotok, túlzsúfolt kórházi szobák, hosszú kígyózó sorok a kezelésekre, kevés orvos, ápoló.
  Remélem nem akarja Joy azt mondani hogy ez a kívánatos állapot?”
 • 13. egal 2008. május 06. 17:33
  „Ilyen alapon a klinika épületeit is el kell adni,azok is legyenek wellness szállók, aztán lehet oda menni gyógyulni.Szerintem inkább ragaszkodni kellene a város vagyonához,ti. 200 évvel ezelőtt kórháznak épült az I. Kórház, az akkori városlakók pénzéből.”
 • 12. Nem értem 2008. május 06. 17:27
  „"Hogy a krónikus bel - más néven elfekvő - másik része hova költözhet, még nem tudni biztosan."

  És ez a lényeg, erről megy a vita lassan fél éve!!! Nem lehetne a Városházára, a díszterem melletti folyosón lévő pm, és alpm irodákba? Talán akkor eszmélnének, na nem a betegek, de a politikusok...”
 • 11. joy 2008. május 06. 15:39
  „szgd-i!
  Nem unod, hogy te és tsaid minden szegedi fejlesztésre korrupciót, lopást csalást hazudoztok, miközben az egész a városi szovjet nyilvános döntései alapján történik?

  Az I. kórházat épp ideje, hogy eladják, semmi szükség arra korszerűtlen épületre. A 60-as években nézett ki utoljára elfoghatóan.
  Remélhetóleg profilkötöttséggel egy gyógyszállókat üzemeltető cég veszi meg, és sürgősen kiépíti az annavíz-vezetéket, még a Kossuth Lajos sgt átépítése előtt.
  Rossz lenne, ha ezzel is úgy járnánk, mint eddig, Szegeden amint elkészül egy új út rögvest keresztül kasul árkolja valamilyen cég mert töketlenül ütemezik az építkezéseket, fölújításokat!

  Igen is, legyen belőle Gyógyszálló, Wellness hotel ami pézt hoz a városnak, és nem csak üríti eredmény nélkül a közkasszát.”
 • 10. zechy 2008. május 06. 13:56
  „sztem, meg kéne tartani az I. kórházat, igaz úgy nézki, mint egy lerobbant laktanya, de a gyógyulni vágyoknak mind1 a környezet, és sokkal takarékosabb fentartani 2 épületet, mert agy az üres termeket nem kell füteni, és így nem is kell eladni... ez a teljesen logikus és számodra megfelelő szegedi eü. helyzet szgd-i? ha igen gratulálok... sőt sztem innentől kezdve nem is kell felújítani semmilyen önkormányzati vagy állami épületet mert ha véletlen el lenne adva a köv évtizedben akkor felmerül az emberekben h tuti ez miatt lett felújítva... és akkor az éppen aktuális állami maffiózok járnak jól...”
 • 9. geza 2008. május 06. 13:46
  „A recept egyszerű volt.
  Város (állampolgárok) pénzén felújítjuk. Mivel a város nem adhatja el, átjátszuk az egyetemnek, és az mint önálló "gazdasági társaság", már el is tudja adni.
  Ugyanerre jut(ott) majd a 2-es korház, klinikák, csak "sajna" a kórházprivatizáció nem jött most össze.”
 • 8. buga jakab 2008. május 06. 12:58
  „Jó kis wellness hotel lesz az nemsokára, akárki meglássa! mármint az, aki betudja fizetni magát ide.”
 • 7. szgd-i 2008. május 06. 11:28
  „Kedves Nyelvőr!
  Az esetleges hibáimat ha vannak elismerem, de ebben a témáben nem hiszem hogy ez lenne a lényeges momentum.
  A nyelv helyességi hibáim nem rosszindulatott, vagy főleg anyagi nyerészkedést feltételeznek, mint ....”
 • 6. maci52 2008. május 06. 09:52
  „Az I.Kórházat valóban kb.10 éve teljesen felújította a Cseh-és trsa Kft.Födém csere,tető csere belső felújítások.A homlokzat is teljesen új vakolatot stb, kapot,a Kossuth L.sgt felől nyerstégla savazás,festés nem kevés pénzen.Aki nem hiszi kérdezze Botkát.”
 • 5. Nyelvőr 2008. május 06. 09:46
  „szgd-i: olyan sok helyesírási hibával írsz, hogy hiteltelen amit mondasz és senki nem gondolja itt hogy éppen te volnál az aki "egy kicsit is átlátja szeged város eü. ellátásának stratégiáját".”
 • 4. szgd-i 2008. május 06. 09:14
  „Kedves Ördöghné
  Lehet nem volt elég világos az Ön számára a hozzászólásom, de nem baj. Senkit nem akarok meggyőzni, pláne nem a véleményemet ráerőszakolni.
  Aki érti a hozzászólásom lényegét, valamint egy kicsit is átlátja szeged város eü. ellátásának stratégiáját...
  és így már érthetőek az aggodalmaim.
  A hozzászólásom nem csak az I vagy II korház, klinikai tömb, és SZTK rendelőknek szólt hanem ezek összességének!!!
  ui.: Nem összeesküvés elméletről beszélek hanem lenyúlásról, uram bocsát a helyi politika olyan szélsőséges lépéseiről ami a köztörvényes bünözés határán táncolva mutatja ki a foga fehérjét mindannyi szegedi polgár kárára - egyesek megazdagodására!”
 • 3. Ördöghné Buha Krisztina 2008. május 06. 09:00
  „SZGD_I Má bocsi de te voltál már abba az épületbe . Elöször néz meg beluról és utána csináj összeesküvés elméletett . Krica”
 • 2. bespin 2008. május 06. 08:23
  „Az I.kórházat kb.12-13 éve újították fel, födémcsere, festés, homlokzat stb.A II.kh-t 2 éve újították fel, az épület fele üresen kong az összevonások miatt.Egyértelműen kezdeni kell valamit a kihasználatlanság miatt az üres osztályokkal. Talán ez a megoldás a legolcsóbb, ami a cikkben fel lett vázolva.Fölösleges üzemeltetni az I.kh. épületét.”
 • 1. szgd-i 2008. május 06. 08:02
  „Milyen érdekes, a városvezetés cáfolatai ellenére mégis csak a tények azt igazolják vissza hogy a frissen felujított kórházat valakik le akarják majd nyúlni!
  Nagyot tévednék a jól bevált módszerrel?
  Lassan kiüríteni, el lehetetleníteni a müködést, kivárni míg a felújítási EU-s idő korlát letellik és máris van egy jó állapotban megörzött az MSZP-SZDSZ maffiózók holdudvara számára lenyúlható kórház!!!
  Persze mindez jó alapos agitprop. szöveggel alátámasztva, megindokolva....


  A hír ezen összefüggéseiről, esetleges szállairól a cikk írója miért nem ír le egyetlen egy sort sem a pártatlan-független tájékoztatás jegyében????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerítésen át menekültek a cserbenhagyók

Szeged - Cserbenhagyták áldozataikat annak a fehér színű Daciának az utasai, akik tegnap délután ütöttek el két kukást a szegedi Szivárvány utcában. VIDEÓVAL Tovább olvasom