Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Kézműves sörök szegedi szemléje

Hamburgert közel 1700, vad pörköltet 1800, grillezett pisztrángot 2000, egy korsó sört 650 és 1300 forintért kínáltak a Széchenyi téren az Első Szegedi Főzdefeszten, a város sokak szerint első igazi luxus fesztiválján.
A pénteki esős nap után a hétvégén sokan kiültek a napfényes térre, ahol vasárnap estig húsz magyar kézműves sörfőzde mutatkozott be, több mint hatvanféle sörrel.

Kézműves sörök szegedi szemléje. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A Kárász utcán már szombat kora délután arról beszélgettek az emberek, hogy a rendezvényen medve pörköltet is árulnak. Az egyik vendéglátós standján valóban nagy betűkkel hirdették, hogy a vaddisznó és őz mellett medvéből is főznek pörköltet. Egy vidám és bőbeszédű szakács annyira meggyőzően bizonygatta, hogy az étel valóban medvéből készült, hogy sokan el is hitték és csodálkozva sétáltak tovább. – A sepsiszentgyörgyi fesztiválon láttuk, hogy mellettünk medve pörköltet főznek, innen jött az ötlet. Az állatot a százholdas pagonyból hoztuk. A kérdés az, hogy milyen medve, mosó, vagy panda? – magyarázta nevetve. A kecskeméti vendéglátósok azt mondták, Szegeden jobb a közösségi élet mint a hírös városban, mivel nálunk gyorsabban terjedt a nem mindennapi étel híre.

A Budapesten jól ismert Zing mobil burgerautójából áradó illatok ellenállhatatlanul vonzották az éhes fesztiválozókat. A pesti srácok 1000 és 1650 forint között kínálták a minőségi gyorsételt. A szintén fővárosi Élesztő söröző standjánál, ahol 650 és 1100 forint között adták a sört, az egyik fiatalember azt mondta, a komló drága, többek között azt kell megfizetni. Azt is megtudtuk, ezek vidéki árak, Budapesten ennél is drágábban mérik a minőségi kézműves söröket.

A zömében fiatal és középkorú fesztiválozók ezt egyáltalán nem bánták. Vidáman fogyasztották a kézműves söröket és az elegáns papírtálcán felszolgált hamburgert, vagy a citrom szelettel tálalt grillezett pisztrángot és makrélát.

A szegedi Főzdefeszt egy jövőre induló fesztiválsorozat nyitánya volt, melynek során a szervezők az ország legnagyobb városaiba viszik el a jó magyar sör hírét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flórián Antal (1939–2014)

"Másik valóságba szökött előlünk, utolsó szerepét már nem játszhatta el a Szökevény csillagokban." Tovább olvasom