Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Ki cipővel, ki fogpótlással fizet

Szeged - Válság idején, akárcsak háborús időkben, eltűnik a pénz a mindennapi életből. Mindenki azzal fizet, amivel tud: a fodrász hajvágással, a fogorvos fogpótlással, a cipőkereskedő cipővel, az építési vállalkozó lakással. Ezek közül nem minden ügylet szabálytalan – nyilatkozott lapunknak egy adószakértő.
Fiatal ügyvéd csukta be nemrégiben az irodáját Szegeden. Gazdasági ügyekre szakosodott, ám a válság miatt már fél éve senki sem fizette ki a munkáját. Azt mondták neki rendre a vállalkozók: „Tamáskám, nagyon meg vagyok veled elégedve, de nincs pénzem, mert nem adja meg a tartozását a fővállalkozó, akinek dolgoztam". Tamáskának viszont ki kellett volna fizetnie a számláit: az iroda rezsijét, a kamarai tagdíjat, a benzinjét és a kenyér árát.

A legnagyobb körbetartozásokkal működő építőiparban a leggyakoribb, hogy az alvállalkozóknak kész lakásokkal fizetnek, mert kiürült a fővállalkozó kasszája. Igaz, hogy a tartozásáért sorban álló „nem tudja megenni" a lakását, de elvben a papírmunka után eladhatja, ha talál rá vevőt. Vannak egészen bornírt történetek is: egy nyílászárókkal foglalkozó iparos garázsát nemrégiben kínai tornacipőkkel hordták tele, mert csak ezzel tudott fizetni az adósa. Ha a pénzügyőrök rányitnák az ajtót, jól meg is büntethetnék.

Cukrászdák a hunyók

Az elmúlt időszakban jellemzően cukrászdákat záratott be az APEH Szegeden, valamint büntetett azért, mert nem adtak nyugtát az alkalmazottak. Nyugtaadási kötelezettség elmulasztása esetén 1 millió forint is lehet a bírság összege. Ha első alkalommal történik a szabálysértés, 12 napra zárathatja be az üzletet az adóhatóság. Másodszorra 30, minden további esetben 60 nap bezárás a büntetés.

A válság miatt egyre több a barterügylet – apróban is. A virágboltban ingyen kap csokrot az ismerős fodrász, cserébe a virágos sem fizet, amikor új frizurát csináltat. A fogorvos baráti szívességből javítja annak a gázszerelőnek a fogát, aki kicserélte nála a kazánt és a radiátorokat. A szerelvényeket számlára hozta a szerelő, de a munkadíjjal kapcsolatban megbeszélték, milyen fogpótlásokat kap majd.

Eltűnik a készpénz és a banki átutalás a mindennapi életben, vele együtt az államnak járó áfa is a ködbe vész. Megkérdeztünk egy szakembert, mi számít a történtek közül bűncselekménynek. Filep Irén adószakértő elmondta, ha minden szabályos, nincs törvényes akadálya annak, hogy valaki vagyontárggyal fizessen. De csak akkor, ha az illető vállalkozó vagy cég nincs felszámolásközeli, illetve csődhelyzetben. Ha ugyanis csődbe került, akkor az ilyen „kifizetés" vagyonelvonásnak számít, és büntetendő.

Az építési vállalkozó is fizethet lakással – természetesen adásvételi szerződés keretében. Ebben az esetben akkor van gond, ha a társasházban a többi lakótól már szedett be előleget, vagyis az ő pénzük is benne van az elajándékozott lakásban. Ez pedig csalásnak számít.

A fodrász, a virágboltos, a fogorvos közötti kis ügyletek azonban egyértelműen adócsalásnak bizonyulnak. Hiszen egyik sem adott nyugtát vagy számlát.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. augusztus 16. 13:03
  „két tehenemet kenyérre cserélném : D”
 • 3. patak84 2009. augusztus 16. 07:38
  „Nagyon helyes, az államnak lehet köszönni.Nehogy megsajnáljuk már.”
 • 2. ocsi1 2009. augusztus 14. 19:01
  „Csak így tovább az álam bácsi meg dögöljön meg. Megérdemli amilyen törvényeket hoz, ne csodálkozzon rajta.”
 • 1. KolompárRómeó 2009. augusztus 14. 13:13
  „Ha jobban meggondoljuk, akkor ugye a fodrasz elmegy a kocsmaba, ebbol a kocsmarosnak haszna keletkezik, normalis esetben adot fizet utana.
  A kocsmaros elmegy a fodraszhoz es ugyanez a helyzet, ott keletkezik haszon.

  Mindketten leadozzak, igy az allam bevetelhez jutott. Ebbol a bevetelbol pedig - az eredeti elkepzelessel ellentetben, ahol iskola, korhaz, utak, egyebek keletkeznek a penzbol - BKV-s macak adnak maguknak onkielegitest, Mrs. Istvan Kocsisok pumpaljak offshore cegekbe, MAV-vezetok kapnak 5millas fizeteseket, Cuslag-felek e lopjak, Szili Katalin-felek vesznek fel lakhatasi es utazasi koltsegteritest, holott ingyen lakast kapott es mindenhova az orezred furikazza.

  Egyetertek a fent vazolt megoldassal!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes csomópontok a városi utakon

Szeged - 12 különösen veszélyes pontot tart számon a rendőrség Csongrád megye útjain. Mi most a… Tovább olvasom