Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Ki segít, ha elviselhetetlen a lakótárs?

Szeged - Csendháborítás miatt idén 68 esetben indított eljárást a Szegedi Járási Hivatal: mindössze 24 esetben szabtak ki szabálysértési bírságot. Olvasóink rendszeresen panaszkodnak a zajos szomszédokra.
Művészháznak is nevezik azt az Arany János utcai bérházat, ahol Láng Lászlóné is lakik. Művészek ugyan nem, többgyerekes családok, és fiatal párok viszont élnek a 2006-ban épült önkormányzati társasházban. Szegedi olvasónk arra panaszkodik, hogy zajosak a szomszédok, megszegik az alapvető együttélési normákat.

Ököllel beverték Láng Lászlóné kaputelefonját, de azért szuperál: a szegedi nő azért hívta lapunkat, hogy elmesélje, tehetetlen hivatalok között pattog a zajos lakók miatti ügye. – Vállalhatatlanul sok ez az egész. Ez egy zárt udvar, minden hangot felerősít. Fölöttem öten élnek a garzonban, a szülők nem sokat törődnek a gyerekekkel. 2006-ban költöztem ide, 2011-ben mentem nyugdíjba, akkor erősödtek fel a gondok. Elég sokat vagyok itthon, folyamatosan csapódik az ajtó, rohangálnak a gyerekek, és ordibálnak a szomszédok – magyarázta az asszony.

Ki segít, ha elviselhetetlen a lakótárs? A szerző felvétele
Ki segít, ha elviselhetetlen a lakótárs?
A szerző felvétele

Láng Lászlónéval a konyhában ülve figyeltük a szomszédból szűrődő zajokat.
„Érzékenyebb, mint az átlag"

– Nem tűri, hogy gyerek szaladjon a szobában, vagy valaki felemelje a hangját. Vannak olyan esetek, amikor ordítanak a szomszédok, de a hölgyet minden zavarja – vélekedett Nagy Mihály. A szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta, a bérházban nincs akkora probléma, hogy abból újságcikk legyen. – Bármilyen közösségben megeshet, hogy ordibálnak a szomszédok, a zaj nem romafüggő. Szerintem a hölgy érzékenyebb, mint az átlag – tette hozzá az elnök.

– Beszélgettem a szomszédokkal, azt mondják, nehéz a gyerekekkel. Miután megelégeltem az állandó zajt, megkerestem a jegyzőt, majd azt IKV-t, végül a csendháborítás miatt a rendőrséget is. A jegyző a városüzemeltetési irodához irányított, ahonnan azt a választ kaptam: az IKV 9 alkalommal próbálta javítani az ajtót, más pedig nem panaszkodott a szomszédokra – folytatta. – Lakáscserével kaptam meg ezt a 41 négyzetméteres lakást, amiért több mint másfél millió forintot fizettem. Nyugalmat szeretnék – tette hozzá. Láng Lászlóné Haág Zalán önkormányzati képviselővel is beszélt, majd közösen fordultak Nagy Mihályhoz, a szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökéhez. – Az IKV rendészei is többször jártak itt, állítják, ismerik a problémát, de azt mondják, intézkedni nincs jogosultságuk. Éjjel- nappal füldugót hordok. A többi lakó is úgy gondolja, hogy szomszédaink a „hangjukkal belakják" a házat. Ezzel nehéz együtt élni – panaszkodott az asszony.

– Gyakori probléma, hogy egymásra panaszkodnak a szomszédok. Jártam Láng Lászlónénál, több mint egy órát töltöttem nála. Nagy Mihállyal közösen hamarosan felkeressük a panaszost, és megpróbálunk megoldást találni. Az az igazság, ha jogszabályt nem sértenek a lakók, a hangoskodással szemben nehéz fellépni – mondta a körzet önkormányzati képviselője. Haág Zalán szerint mindennapos, hogy a belvárosban élők a vendéglátóhelyekre, a Tisza-parton szórakozó fiatalokra, vagy éppen az éjjel-nappal nyitva tartó boltokra panaszkodnak. – A csendháborítás és egyéb, az együttélésből fakadó nehézségek állandó odafigyelést igénylő problémák. Ha valaki meg akarja keseríteni a szomszédja életet, meg tudja tenni, de az is igaz, hogy kölcsönös tolerancia szükséges a társasházi élethez – tette hozzá. Haág Zalán úgy fogalmazott, erőszakkal nem lehet családokat kitelepíteni. – Nem szabad elmérgesíteni a viszonyt, közvetítőként ebben igyekszünk most is segíteni – vélekedett az önkormányzati képviselő.

68 csendháborítás

Csendháborítás miatt a rendőr és a közterület-felügyelő is figyelmeztethet, helyszíni bírságolhat vagy feljelenthet. A feljelentéseket a kormányhivatal bírálja el – tudtuk meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól. Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője elmondta, a Szegedi Járási Hivatal illetékességi területén idén csendháborítás miatt 68 esetben indult szabálysértési eljárás. 10 esetben határozat még nem született, 24 esetben pénzbírságot szabott ki a hatóság, 28 esetben figyelmeztették a rendbontókat. 6 esetben pedig megszüntették az eljárást.

Olvasóink írták

80 hozzászólás
 • 80. béci61 2013. szeptember 05. 07:02
  „A cikk címére válaszolva: senki, mert aki illetékes volna intézkedni, a problémát megoldani, az röhög az asztala mögött ülve a károsultak tehetetlenségén.”
 • 79. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 02. 18:41
  „Mr dragonov vagy Dr parabellum))”
 • 78. buhamama 2013. szeptember 02. 08:12
  „Kezdődik a suli majd nappal csend lesz.”
 • 77. mivan? 2013. szeptember 01. 20:32
  „Ezek a tippek túl macerásak nem lehetne csak úgy pofán verni Őket???”
 • 76. kormoska 2013. szeptember 01. 19:57
  „73.mérlegvagyok

  Sajnálom,hogy ön nem tud(elsősorban a kora miatt)mit tenni és tehetetlenül kell néznie a rombolást és környezete leépülését!
  Ami házunk környékén is van egy ilyen GÓC,a Török u 6-ban!
  Anyámnál párszor bepróbálkoztak,cigit kértek tőle(mivel nem dohányzik,hiába)erre utánaköptek és egyszer megpróbáltak belenyúlni a húzós kosarába is.
  Megmutatta,hogy melyik volt,megvártam míg egyedül kóricál a téren,aztán"kulturáltan elbeszélgettünk".

  Érdekes,hogy engem a másfél mázsámmal még sosem ért támadás.....,még oda se jöttek hozzám lejmolni.
  A Bartók téri hajléktalanok hónapokig ott ittak és üvöltöztek a ház előtti padon.Miután elegem lett,az egyiket leöntöttem a saját piájával és kicsit megszikráztattam a gyújtómat........,szóval azóta olyan csöndben ülnek,mint a verebek a villanydróton.
  Az önbíráskodás nem tartós és helyes megoldás de néha szükség van arra,hogy magunk intézkedjünk a nyugalmunk és biztonságunk érdekében!
  A rendőr naponta igazoltatja őket,de mást nem tesz(tehet)............”
 • 75. qrumpli 2013. szeptember 01. 18:56
  „Olvasgatok és dévánkozok.
  Valóban padlóra kell küldeni az időseket?
  Glukozon kivül kevés megértő szóra találtam.
  Aik fiatalon meghalnak azok az okosok talán?
  Sokan ennyi ésszel és egy vödör vizzel akár ürgét is önthetnének.
  Miért az meneküljön aki tisztességes volt?”
 • 74. C6H12O6 2013. szeptember 01. 18:02
  „Azt még megjegyezném, hogy a mi házunkban is van egy cigány család. rendes becsületes, dolgos emberek /tényleg/. Néha kicsit hangosak a hozzájuk járó rokonok, de mértékkel és elviselhetően. Épp ma fogtunk egy besurranó tolvajt az első emeleten és épp a fent említett család rúgta ki páros lábbal a házból az illetőt. Szóval vannak pozitív példák is szerencsére.”
 • 73. mérlegvagyok 2013. szeptember 01. 17:44
  „Nem lepődtem a sok nyugdíjast gyűlölő és a cikkben szereplő kisebbséget nem kedvelő kommenttől. Jóval több azoknak az online DM cikkeknek a száma melyeket csak olvasok a kommentekkel együtt. Szinte mindegy is miről szól a cikk a hét bármely napján, és órájában sokan ráérnek másoknak osztani azt észt, sértegetni a fórumozó társaikat. Méltatlan nick név mögé bújva megalázni bárkit. Ennyi a munkanélküli, ráérő nyugdíjas, külhonból bölcselkedő honfitársunk? Netán sokaknak van munkaidőben is arra lehetősége, hogy percre pontosan mindenre írogasson. Távolmaradásom a véleményem közzétételétől az, hogy nagyon sok olyan téma van, amihez nem értek, ismeret hiányában meg elég nehéz szakmai álláspontot kifejteni. Nem stílusom a vita a hangos parttalan beszélgetés, írás kerülöm a konfliktusokat. És van egy jó mondás nem én találtam ki, de igaz, nálad okosabbal ne vitatkozz, a butábbal meg minek.
  Valaki megkérdezte, szoktam e beszélni a cikkben szereplő szomszédimmal, igen, sőt volt már rá eset nem csak tanácsot ezt, azt adtam is nekik. (Tegnap a Tesco Eszpress előtt kéregetett egy kb. korombéli cigány férfi, mondtam nincs nálam pénz de, veszek neki ennivalót. Utánam szólt vegyek neki paradicsomot is. Vettem meg néhány zsömlét hentesáruval. A pénztáros kis hölgy azt mondta, nahát még mindig itt van. Nem kell neki hinni és adni reggel óta itt áll ma is. Mondtam jó, jó csak addig ne küldjék már el, míg oda nem adom, amit vettem. Megköszönte, amit kapott. Csak azért írtam le, mert minden éhező embertársam egyformán sajnálom. És esetenként segítem őket bőr színtől, életkortól függetlenül.) Akinek nincs személyes tapasztalata a velük közös házban életről, mellettük, vagy velük szemben irogat pro és kontra annak fogalma, sincs velük nem könnyű a kedves, békés segítőkész beszéd, talán e miatt sem szokott a mi házunkban hangos vita,- szóváltás lenni köztük és a többi lakó között, mert azonnal kiabálva obszcén szavak kíséretében átkoznak. Nekik természetes, ahogy élik napjaikat, nem barátkoznak a nem köreikhez tartozókkal. Az meg senkit nem zavar, hogy viselkedésükkel tönkreteszik, megkeserítik a lakókörnyezetük életét. Ha csak nem valami komoly bűncselekményt követnek el, tudják minden következmény nélkül, marad. Az a csekélység meg csak a többi lakó komfortérzetét zavarja, hogy szétköpködnek, válogatás nélkül mindent el és kidobnak és már annyi kárt, okoztak a házban, hogy ha zavar is a kapu csapkodása de megértem a fenntartót, ha nem pótolják hetente, havonta a kapuról letört gombkilincset, a beléptető rendszert. Tégláig kivájt falat, a szétvert postaládákat részben lecserélték a tavasszal, újra sérültek. És még annyi sem kiteregetni, sem kint pihenni nem tudok a folyosón, mert mindent leráznak, leszórnak, lehamuznak és csikket ledobálnak, de gyakran kapok füldugót, ételmaradékot, csomagoló anyagot. Sőt frissen mosott ruhákat is, pedig már ruhacsipeszt is vettem nekik. Ne kelljen utánuk vinni a ruháikat. Gyakran felrúgják a focit hozzám, így óvatosságból le van engedve a redőny és ha szükséges még napközben is villanyt kapcsolom fel, mint sem megkockáztassam az ablakom épségét.
  A lépcsőházunk már volt festve kb. 3 éve fél évig sem volt tiszta fehér a lépcsőház fala. És még sorolhatnám a kisebb, nagyobb károkozásaikat. A számlákat mi fizetjük közösen adó forintokból, mivel állami tulajdonban van
  Valaki azt írja, nem tehetik ki őket az utcára, ilyet nem is kért senki. Többen azt is megjegyezték, ha nem is így szó szerint mire számítottam, hogy a médiához fordultam segítségért, majd kiderül lesz e megoldás. Lehet, hogy csak eddig a szintig jut az ügyünk, nevezetesen volt lehetőségem hetven fölötti kommentet olvasni és bizony kevés kivétellel volt megértő, fórumozó társaim véleménye!
  A személyes élménygyűjtésre vonatkozó ajánlatom él, ígérem elég lesz egy nap, és azt követően nézzünk egymással szembe!
  Többen javasolják, költözzek én el innen, ezen már túl vagyunk a kör bezárult nincs rá lehetőség. Nekik viszont tényleg adhatnának egy nagyobb lakást nem én miattam, azért, mert öttagú a család és hamarosan hattagú lesz.
  59. eternette szép volt köszönöm!
  Margitka meg valószínű nem dolgozik minden cikknél több körben, a klaviatúra mellől száll vitába oda, - visszaosztja az észt és sértegeti a fórumozó társait.
  61. info nem hittem semmit előtte is a belvárosban laktam a II lakbérövezetből, költöztem I lakbérövezetbe minőségi csere volt és véglegesnek szántam annak megfelelően, rendeztem be, szereltem fel sokba került és a berendezést elhelyezni sem volt egyszerű.
  63. kormosoka köszönöm együtt érző véleményét a javaslatára a választ fentebb már leírtam.
  Szép békés estét mindenkinek!”
 • 72. C6H12O6 2013. szeptember 01. 15:46
  „Hívni kell a hölgynek is rokonokat látogatóba. Minden másnap vendégeskedjenek a legszebb "fekete ünneplő ruhájukban" nála. Esetleg nótákat is énekelhetnének kórusban. A gyere Bodri kutyám... 8 barátságos német juhász kutyussal karöltve a leghatásosabb. aki szól ellene azt meg feljelenteni, hogy negatívan diszkriminálja a népdalkörök működését. A kutyákat meg nem tilos rokonlátogatóba vinni, ha nincs kire hagyni szegényeket otthon. Mégsem lehetnek egész nap láncon.”
 • 71. Mjuriele 2013. szeptember 01. 12:53
  „6. exdeus 2013.08.31. 07:58

  Nézőpont kérdése.
  Az is mehetne tanyára ki nem tud viselkedni, nem tud beilleszkedni egy társasház rendjébe.
  15 lakásos házban lakunk de állandóan egy nagypofájú cigánycsaláddal van probléma.
  Csak ők hangoskodnak, más mindenki betartja az íratlan és írott szabályokat.
  Szólni meg tenne ellenük meg senki nem mert, csak maximum én, le is lettem vauzva legutóbb is.”
 • 70. bambulla 2013. szeptember 01. 10:53
  „63. ötös 2013.09.01. 05:17
  szerintem a romákat kellene maximalizálni”
 • 69. Krampampuli 2013. szeptember 01. 09:25
  „Az az alapvető baj, hogy probléma felvetésénél mindenki alapból agresszívan indít. Csakúgy mint a lakók mint a kommentek többsége. A hölgyet nyilván zavarja az állapot és azért jutott eddig a szintig mert valszeg kapásból hasonlóak voltak a reakciók. A társas együttélés szabályait nagyrészt nem tartják be nincsenek tekintettel a másikra. Pedig az nem pénzkérdés szerintem, hogy este már nem hagyják, hogy rendszeresen üvöltve játsszon a gyerek, vagy filléres filc kerüljön a szék lába alá vagy ne csapjuk vágjuk az ajtót. Ha pár apró dolog változna valószínűleg a hölgy is megnyugodna s ezek a dolgok a többi lakónak is jó lenne. De megy a feszülés az agresszió mindig. A fő kérdés, hogy ezek után a hölgy valóban akar-e ennyi szociális érzékkel rendelkező többi lakó között lakni...”
 • 68. queenmargareth1 2013. szeptember 01. 08:15
  „fogalmaztam.jav.”
 • 67. queenmargareth1 2013. szeptember 01. 07:53
  „eternette:)rakat kisgyermek van a házban és óvatosan húzogatom a széket.nem fogtad fel, hogy keményen fogalmam, de kihangsúlyoztam, hogy a legjobb megoldás:a hölgynek saját érdekében mennie kell!ha ezt sem fogod fel eternetteke, sajnálom.”
 • 66. kontrapista 2013. szeptember 01. 07:17
  „64.istrang85
  " Tanulj meg fiacskám-... nem komédiázni, hanem" kulturáltan viselkedni, ha betelepedtél a tanyavilágból !”
 • 65. sügér63 2013. szeptember 01. 07:13
  „A romák a hangoskodásukkal inkább zaklatják az embereket, és ha szóvá teszik verbális támadással, szitkozódással, erőszakos cselekedetekkel terrorizálják a szomszédaikat de tovább is elmennek (akár a halálos fenyegetésig), sőt olyan is van, hogy rokonokat hívnak (mert ők ráérnek) és kollektívan folytatják a terrorizálást, azt a hatást keltve mintha az egyén fajgyűlölő lenne, sőt ezt a romák hangsúlyozzák is, annak ellenére, hogy nem igaz. A "mert mi cigányok vagyunk" címszóval magyarázzák felül a tetteiket, és azt akarják sugalmazni, hogy aki szólni mer a gonosz cselekedeteik miatt az hazudik.”
 • 64. istvang58 2013. szeptember 01. 06:10
  „Tanulj meg fiacskám ....nem komédiázni, hanem szavazni.Egy jobbik pártra, aki lehet , hogy rendet csinál.”
 • 63. ötös 2013. szeptember 01. 05:17
  „Szerintem maximalizáni kellene, hogy hányan lakhatnak egy önkormányzati bérlakásban! Tönkreteszik a lakást is. Úgy gondolom az IKV feladata megvonni a lakhatást.”
 • 62. kormoska 2013. augusztus 31. 22:40
  „55.mérlegvagyok
  Én másképpen fogalmazok,mint az 56.hozzászóló(queenmargareth1):Sajnos előbb-utóbb önnek kell mennie,ha nem akar megőrülni,vagy amíg nem torkollik erőszakosságba az ügy!

  Ezt a világot éljük:Ön volt ott előbb és a kommentelők többsége is az ön oldalán áll,mégis önnek kell lépnie,lelépnie.
  Ön 40 évig dolgozott,meggyőződésem hogy az összes ilyen"belakoltatott"együttvéve sem húzott le ennyit.....,munkahelyen.
  Nekik jogaik vannak,önnek meg nyúlcipője amit most felvehet.
  Az utcára nem teszik őket,mert a CÖK-ös képviselő azonnal rohan interpellálni a városházán.
  Ahová ezek beteszik a lábukat,az a hely leépül,koszos-mocskos lesz és nem ismerik az alkalmazkodás fogalmát.
  Amit itt sokan nem értenek:Ha másik társasházba költözik ott sincsenek kibiztosítva.EGY-KÉT ILYEN FAMÍLIÁT BÁRHOVÁ BETEHETNEK,AHOL VAN A HÁZBAN ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONRÉSZ.Mi is ettől félünk mert van még 2-3 önkormányzati bérlakás a házunkban!

  Egyébként az a ház tényleg nagyon h....én lett megtervezve,sokszor rácsodálkozom.Pedig amúgy mutatós kívülről!
  Az alsó szintre szerintem üzleteket álmodtak meg,de most azok is lakások,úgy láttam.Közvetlenül az utcáról nyílik a lakásajtó!
  Az ablakok is össze-vissza vannak szétszórva az épületen.
  Az biztos,hogy nem volt jó ötlet a cserepes sori telep felszámolása,lassan romahelyzetben utolérjük Miskolcot.”
 • 61. info 2013. augusztus 31. 22:06
  „Szegény, azt hitte ha belvárosba költözik akkor majd nyugalma lesz.
  Egyébként van olyan szomszédság ahol éjjel 22-23-24 h körül jön rájuk a dili és egymást ´döngetik a falon úgy 2-3 lityi lőre után, hogy a szomszéd lépcsőházban a mellettük lévő szobában nem mernek gyerekek aludni mert áthallatszik a dzsihád a falon.Csakhogy ezek nem integráltak..........
  25. kormoska 2013.08.31. 10:35 -még ezután oszlatják a csrpssort, akkor mi lesz?!”
80 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatkerti élménynap a Szegedi Vadasparkban

A Szegedi Vadaspark is csatlakozott az Állatkertek Éjszakájához, péntek este 8-tól nyilvános… Tovább olvasom