Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Kiesett Csézy, nézőnek sem maradnak a magyarok

Szeged - Nem jutott a döntőbe Csézy és a szegedi Fool Moon az eurovíziós dalfesztiválon. A magyarok nem csalódottak, és a dalválasztást sem bánják. A szombati döntőre azonban nézőnek nem maradnak.
Nem jutott be az eurovíziós dalfesztivál döntőjébe Csézy és a neki vokálozó Fool Moon. A csütörtöki középdöntőben a magyarok tizennyolc másik ország képviselőjével versenyeztek a belgrádi Arénában. Molnár Gábor, a szegedi a cappella együttes egyik tagja lapunknak elmondta: nem bánták meg, hogy a Candlelight című lassú számmal indultak. Gábor szerint a dal színfolt volt a többi között. Az énekes a dánok és a portugálok produkcióját tartja esélyesnek a győzelemre, de több olyan dalt is említett, amelyről úgy gondolja, a magyarországi elődöntőben finoman fogalmazva derültséget váltott volna ki. A magyar versenyzők az eredményhirdetés után nem vettek részt a közös partin, inkább a szálloda éttermében beszélgettek a történtekről.

Csézy a belgrádi döntőn. Kialudt a gyertyaláng. Fotó: MTI/AP/Srdjan Ilic
Csézy a belgrádi döntőn. Kialudt a gyertyaláng.
Fotó: MTI/AP/Srdjan Ilic

– Nem vagyunk csalódottak, benne volt a pakliban, hogy nem jutunk tovább. Megtettünk minden tőlünk telhetőt. Ezen a fesztiválon három percben kell megszerettetni egy dalt. Az pedig ennyi idő alatt vagy belemászik a közönség fülébe, vagy nem – fogalmazott az énekes. Kérdésünkre, hogy Csézy hogy viselte a vereséget, Gábor úgy válaszolt, hogy az énekesnő sincs elkeseredve, megpróbálja a jót – vagyis a lehetőséget – látni a versenyben. A középdöntő után egyébként sok gratuláló SMS-t és telefont kaptak, Gábort például egy holland barátja azzal hívta: a magyar azon kevés produkciók közé tartozott, amely végig tisztán szólt. Ennek ellenére a barát a cseh Tereza Kerndlovára szavazott. Nem kimondottan a hangja miatt.

A második középdöntőből Ukrajna, Horvátország, Albánia, Izland, Grúzia, Dánia, Svédország, Lettország, Törökország és Portugália jutott a szombati döntőbe. A Fool Moon tagjai pénteken délután visszaindultak Belgrádból Szegedre. A mai döntőt már itthon nézik.

Politika, érdek, dalfesztivál

Az eurovíziós dalfesztivál manapság inkább a politikai helyezkedésről híres, nem pedig a nagyszerű zenékről. Mindegy, hogy milyen a dal, az elmúlt években Görögország például minden alkalommal megadta a maximális 12 pontot Ciprusnak. A politikai érdekek szerinti szavazás annyira szembeszökő, hogy a dalfesztivál tavalyi brit kommentátora, Terry Wogan is nevetségesnek nevezte ezt a szolgai igyekeztet. A Daily Mail brit szakértőkre hivatkozva azt írja: már most látszik, hogy a döntőben a szomszédos országok egymás kedvét fogják keresni a pontozásnál. Derek Gatherer 1975 óta minden eurovíziós dalfesztivál eredményét számítógépre vitte, elemezte. Ez alapján három fő blokkot jelöl meg: az egyik a balkáni, a másik a korábbi Varsói Szerződés országai között jött létre, a harmadik Skandinávia. Fontosak ugyan a versenydalok is, de a szavazatok körülbelül egyharmada az egymással szövetkező blokkokból jön – állítja Gatherer.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. patron 2008. május 27. 21:46
  „Igazad van kedves Cat!

  Elnézést kérek tőle mindenképp, mert ő tényleg nem egy senki. Én csak arra gondoltam, hogy rajongótábor és értelmes szavazásrendszer nélkül az előválogató így végződik. Az előválogatás már elvette mindenki kedvét, mert a tv2-ős vetélkedőműsorosok megjelentek és ez mindenkit zavart. Ezt egy másik rendszerrel kellene megoldani, de űgy, hogy a szabályok szerint csak friss lehet a szerzemény. Erre valamit ki kell találni, de szerintem nem is kellene indulni, mert ez az egész nagyon de nagyon gagyi.  És ezzel megválaszoltam antiservernek is, de azt szeretném, ha egy tehetséges fiatal együttest is említene, aki egy nemzetközi versenyen élő körülmények között nem a nézőket röhögtetné meg színvonaltalan primitívséggel. Olyat említs, aki már énekelt élő koncerten tíznél több embernek színvonalasat.”
 • 32. ez egy vicc 2008. május 26. 03:22
  „Mikor megláttam a plakáton hogy valami Csézy indul a dalfesztivál elődöntőjén, akkor gondoltam valami iszonyat gagyi lehet ilyen névvel... Az az y a végén ilyen totál műangoloskodásnak tűnik. Gáz név. Aztán mikor meghallottam a számát, akkor bizonyítottnak találtam, hogy nem a zeneakadémia teszi a jó énekest, ez egy olyan dolog, amit nem lehet tanulni. A hangja tiszta (ami a magyar popéletben elég ritka dolog már), de abszolút jellegtelen, mint ahogy a dal is amivel indult, meg ő is. Az a tizenkettő egy tucat kategória. Persze az Eurovíziós Dalfesztivál is egy vicc, nagyon ratyi az összes "produkció".”
 • 31. Antiserver 2008. május 26. 02:33
  „Ki ez a Csézy?
  Én ezen a fesztiválon hallottam először a nevét.
  És állítólag mi szavaztuk meg, hogy képviselje Magyarországot?
  Annyi fiatal tehetséges együttesünk van, miért kell ilyen noname "sztároknak" képviselnie minket?

  Egyébként nem volt olyan rossz hangja, de azért ő sem gondolta komolyan, hogy ezzel tovább jut...”
 • 30. Cat 2008. május 26. 01:41
  „Néhányan eléggé magas lóról osztják az észt, pro és kontra, csak azt nem tudom, mire fel.

  "A pesti sztárocskákkal meg senki sem szimpatizált."
  Na, ez a "pro" fikázás. Szekeres Adrienn azért nem "pesti sztárocska", igaz, ami igaz, a szám, amellyel most indult, nem volt éppen a legsikerültebb.

  "A Máté Péter számot NEM szabadott volna így megalázni, ahogy Ő megtette." Hogyhogy? Amennyire én emlékszem, alázattal állt hozzá, de azért - természetesen - a saját egyéniségét is beleadva. Ez baj?”
 • 29. patron 2008. május 25. 21:56
  „Csézyre szavaztak sokan és közönségszavazattal jutott ki. A matyók nem hagyták cserben. A pesti sztárocskákkal meg senki sem szimpatizált.


  Szerintem komolytalan az egész dalvarseny. Ez egy régi náto találmány volt és a varsói szerződés hasonlót talált ki. Most is vannak eleve a döntőbe jutók. Ezek pedig az alapítók. Nem ismeritek a szabályokat és csak fröcsögtök szegény lányra.

  A szabályok szerint egyébként trianon miatt első helyezettek is lehetnénk.

  A friderikát nagyon sajnálom, hogy szektás lett. Élvezném a hangját szívem szerint de az idiotizmus győzött.”
 • 28. mz/x 2008. május 25. 17:38
  „mz! Igazad van teljesen. Szerintem is szép a szám, ha többször meghallgatja valaki akkor hat igazán, de az ilyen gagyi színvonaltalanságot támogatók körében ez persze nem érték.

  Természetesen mindenkinek joga van a nemtetszésnyilvánításhoz, de egyesek mocskolódása undorító. Ezért tart itt ez az ország ...”
 • 27. barkzso 2008. május 25. 17:08
  „Honnan a francból szedik elő ezeket az ismeretlen "művész"-eket?
  Volt valami válogatás, vagy csak illetékes elvtárs jelölt?
  Nem volt az országban tehetségesebb, jobb hangú, jobb angolságú énekes(nő)? Röhej...”
 • 26. cirokamaroka 2008. május 25. 15:46
  „az mekkora eges lett volna, ha nyer”
 • 25. ancsi79 2008. május 25. 15:42
  „Vicc ez az egész...mint ahogy az is, ahogyan az "ország" eldöntötte, hogy Csézy (ki ő amúgy...?) menjen...az ő indulása kb, "csak" annyira volt előre eldöntve, mint az, hogy Belgrádban ki jut tovább....”
 • 24. mz 2008. május 25. 14:13
  „Csézynek egy baja volt! Nem rakta ki a mellét meg a seggét!
  Ezért nem jutott be!
  Ennek a fesztiválnak semmi köze a tehetséghez.
  Szép hangja volt, de ide ez kevés, a gagyi kell!”
 • 23. sevenof9 2008. május 25. 14:11
  „lehet,hogy en a voyageren megsuketultem,az is lehet,hogy nem tudok angolul,de ugy budos szot nem ertettem az eneklesebol. amugy borzalmasan kornyikal. vagy csak elfelejtettek rakeverni a "hangot"?

  azert anno az ABBArol nehez volt feltetelezni a skandinav diplomacia tulsulyat...:)”
 • 22. Mamus 2008. május 25. 13:35
  „http://www.youtube.com/watch?v=Pzm0AvWXrT8

  Hát mindenki maga döntse el tetszik vagy sem. A dal nem lett volna rossz, de a bemutatott produkcio szerintem borzalmas. Minek énekel angolul, ha ennyire nem megy neki.”
 • 21. zsofi 2008. május 25. 12:34
  „Én is: A NOX nem volt szerintem 9...Rúzsa Magdi érte e tavaly ezt a helyezést, és azért 40en valahány országból "csak" 9.nek lenni, szerintem nem olyan rossz dolog.”
 • 20. Saucy 2008. május 25. 11:56
  „P. Sz. Szilvi két éve volt ott, és semmire nem jutott...”
 • 19. geysa 2008. május 25. 11:21
  „Ki az a Csézy? Kinek feküdt le illetve térdelt le, hogy kikeveredett Nándorfehérvárra?”
 • 18. SP 2008. május 25. 10:58
  „P.Sz. Szilvit kellett volna küldeni. E. Martin hegedüssel. Biztos lett volna a siker.”
 • 17. Én is 2008. május 25. 08:43
  „Ez ugyanolyan igazságtalan verseny mint a szépségkirálynőválasztás! Csézy zeneileg képzett (valami énekakadémián végzett),és szerintem nagyon jó a zene is,nincs is ezzel probléma!Rúzsa Magdi iis szerintem nagyon jól énekel,de viszont Őneki rossz zenéket írnak! Gondoljunk bele,a NOX gyönyörű énekhanggal,jó zenével,hatalmas showműsorral éppenhogy továbbjutott,és csak a 9. lett! A legjobb helyezésünk 1994-ből Bayer Friderika Kinek mondjam el vétkeimet című lírai dala 3. lett!Magyarul énekelt,és semmi show! ( http://www.youtube.com/watch?v=F1RoQAwgAvg) Nem lehet ezen eligazodni!”
 • 16. Ejj 2008. május 25. 06:56
  „Talán, ha tapasztalt, jó énekesnő indul, aki tud énekelni... de mondjuk akkor se nyer a mezőnyt elnézve...mert itt a diplomácia, pénz számít, a ki kivel van jószomszédi viszonyban, és hát mi már magunkkal se nagyon.. :)))”
 • 15. joy 2008. május 25. 06:40
  „Van itt nehány nagyon barom hozzászólás.

  Csézy csodálatos hangú énekesnő, aki remek dallat énekelt.

  Csakhogy az EUróvíziós dalfesztivál nem a slágerművészetről szól, még csak nem is prolitikáról, hanem a nemzeti identitásról. Akik többen vannak, automatikusan egymásra szavaznak.
  Nincs ebben semmi csodálkozni, kivetni való.
  Mi is ezt tennénk, de egyedül vagyunk EUrópában.
  Így csak bőgünk, mint árvaszamár, és ha vagyunk akkora idióták, önmagunkat átkozzuk, bántjuk.
  És lám, vannak közöttünk akkora tulkok!

  Eredményt kizárólag dögös, szívritmusos-dallamos discoszámmal lehet itt elérni, de az se jutna az abszolút csúcsra!
  Meglátszik, sok dj kotyvalék érkezett, jutott tovább ocsmány kakofonikus csörömpölés.
  Vagy elfogadjuk, vagy nem megyünk ki többé.
  Ez van.
  De legbutább dolog szitkozódni, átkozódni, önmagunkat bántani.
  Kötözni való bolond, aki mások vétkéért saját magát kárhoztatja.”
 • 14. karúszó 2008. május 25. 03:29
  „ki az a csezy?”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzt küldtek Mianmarba a katolikusok

A ciklon és földrengés sújtotta Távol-Keletre minden segítség kevés, de akad karitatív szervezet,… Tovább olvasom