Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Kinyomtatják a fogaskereket

Szeged - Korszerű, háromdimenziós nyomtatót vásárolt pályázati támogatásból a SZISZSZI Déri Miksa Tagintézménye. A hat és fél millió forintos gép alkatrész-prototípusok gyors előállítására alkalmas, a diákok most kezdenek vele ismerkedni.

Sótartót, fogaskereket is gyártottak már azzal a háromdimenziós nyomtatóval, amelyet idén nyáron kapott meg a SZISZSZI Déri Miksa tagintézménye. A bruttó hat és fél millió forint értékű készüléket a Nemzeti Foglalkoztatási Alap keretéből nyert pályázati pénzből szerezték be – tudtuk meg Vargáné Szőke Márta igazgatótól. A diákok nemrég látták először a 3D nyomtatót, mostanában kezdik megismerni.

Szakoktatói felügyelettel készül a 3D-s műanyag alkatrész. Fotó: Frank Yvette
Szakoktatói felügyelettel készül a 3D-s műanyag alkatrész.
Fotó: Frank Yvette

Autót terveznek

Az őszi Audi Kreaktivity versenyre benevezett diákok is használják a 3D nyomtatót, az általuk tervezett autó vázszerkezetét és keréktárcsáit gyártják vele. Olyan térhálós vázat terveznek, amelyet egyébként csak igen költségesen, több alkatrész összehegesztésével lehetne kivitelezni.

– A gépgyártás-technológiai technikus szakmacsoportnak és a CAD-CAM informatikusképzésben részt vevő diákjainknak kézzelfoghatóvá teszi azokat a modelleket, amelyeket a Solidedge nevű szoftverrel a számítógépen modelleznek. A virtuális alkatrészek 30 perc és 2 óra közötti időtartamban kinyomtathatók – mondta Kószó Róbert műszaki szakoktató. Tudomása szerint ilyen eszköz nincs másik szakképző intézményben Szegeden, és csak néhány cég használ hasonlót Csongrád megyében. Az iskolát megkereste egy gyártó, aki azt kérte, hogy a megrendelőjének az első mintadarabokat készítsék el. Budapesti főiskolákon, egyetemeken is a Dériben lévőhöz hasonló, közepes kategóriájú 3D nyomtatók találhatók.

30 perc múlva már kezünkbe is vehetjük a végterméket. Fotó: Frank Yvette
30 perc múlva már kezünkbe is vehetjük a végterméket.
Fotó: Frank Yvette

– Ez úgynevezett FDM-technológiás nyomtató, a műanyagot hőn tartva nyomtatja az alkatrészt rétegről rétegre. Az építőanyag egy tekercshuzal, olyasmi, mint a horgászorsó. A huzalt toljuk be a nyomtatócsőbe, amely 300 fokos hőmérsékletű. 0,3-0,4 milliméteres szál jön ki a nyomtatófejből, és a nyomtatótálca magasságával állítjuk be a 0,25 milliméteres rétegeket. Relatív, hogy költséges-e a gép használata. Ha azt nézzük, hogy egy darab nyomtatókazetta közel 90 ezer forintba kerül, akkor drága. Viszont egy fogaskerék 1200-1300 forintból kinyomtatható, ha le kellene gyártani, akkor 5-6 ezer forintba is belekerülne. A 3D nyomtató gyors eredményt produkál, prototípus-előállításra készült – összegzett Kószó Róbert.

Olvasóink írták

 • 3. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. szeptember 21. 07:40
  „Állítólag ehhez hasonló gépet házilag is össze lehet rakni, mondjuk kell hozzá 1-2 év.
  //hobbycnc.hu
  Eszméletlen, hogy miket meg nem tudnak csinálni :)”
 • 2. Rubicon 2013. szeptember 20. 20:07
  „Mi annak idején a műhelyben forgácsoltuk a fogaskereket.
  Színvonalas és kemény oktatás volt, a technikum jó szakembereket képzett.
  Hódosi, Harsányi, Varsányi tanár urak, ma is tisztelettel emlékszem rájuk.”
 • 1. x 2013. szeptember 20. 14:27
  „Egy (többek között) általános iskola tagintézménye?
  http://derimiksa.hu/iskola/az-iskola-tortenete/
  "... Gép- és Villamosipari Technikummá alakultunk 1950-ben. Iskolánknak ekkor igen nagy tekintélye volt, egyenrangúnak számított a városban működő gimnáziumokkal.
  Az iskola 1955-ben vette fel a Déri Miksa nevét, így Déri Miksa Gép- és Villamosipari Technikum lett.
  -
  Nemcsak a nevek, hanem az oktatási formák is változtak. A technikumokból szakközépiskolák lettek. 1974-ben tettek képesítő vizsgát az utolsó technikus évfolyam hallgatói. 1979-ben érdekes pedagógiai kísérlet kezdődött ..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petykó szegedi ingatlanra cserélné a Vigadót

Petykó Zoltán szegedi ingatlanra cserélné az újszegedi Vigadót, amelyet júliusban vásárolt meg 35 millió forintért. Tovább olvasom