Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kis Bálint, a legjobb történész cukrász–pék

A történelem az élet tanítómestere? Hiába. A történelem a szakmunkásképzőkben csak egy közismereti tárgy, amivel csupán két évig foglalkoznak a diákok – általában. Akad azonban kivétel: Kis Bálint, a szegedi élelmiszer-ipari szakiskola cukrász–pék tanulója az ország legjobb szakmunkás történésze.
Négyszer is szerepel Kis Bálint neve és fotója a szegedi Fodor József Gimnázium Élelmiszeripari Szakközép- és Szakiskola dicsőségtábláján. Az elismeréseket a történelem iránti vonzalmának, illetve szakmaszeretetének köszönheti.

– Az általános iskolában, a vásárhelyi Klauzál Gáborban is szerettem a történelmet. A Fodorba jöttem, mert itt három év alatt két szakmát is tanulhatok. De annyira jól ment a töri, hogy a tanárnő biztatására 10. osztályos koromban elindultam a Szakmunkástanulók Országos Közismereti Versenyén – néz Kis Bálint hálásan Kovács Mártára. A viszonzás szeretetteljes mosoly, ugyanis a magyar–történelem szakos tanárnő 25 éves pályafutása egyik legnagyobb ajándékának tartja, hogy egy olyan tanítvánnyal ajándékozta meg a sors, mint Bálint.

Az idén szakmájában is az ország legjobbjai közé jutott, amúgy többszörösen kitűnő cukrász–pék tanuló ugyanis nem pusztán szereti és tanulta a szakmunkásképzőben „csak" közismereti tárgynak minősített történelmet, hanem szabadidejében is foglalkozott azokkal a feladatokkal, amelyeket Kovács Mártától kapott. Sőt: azokban az években is részt vett történelemből az országos megmérettetéseken, amikor az iskolai kötelezettségek között e tantárgy már nem is szerepelt. Így hát Kis Bálint összesen négyszer indult országos történelmi versenyen. Négyszer ezer szakmunkástanulóval mérte össze tudását és dobogós írásbeli, illetve a legjobb tíz közötti összesített eredmények után idén, a Győrben rendezett vetélkedőn minden szempontból az első helyen végzett.

– A jutalom? – kérdez vissza, mikor arról faggatom, szakmunkástanuló létére miért indult újból és újból történelem versenyen. – Néhány könyvet, CD-t kaptam a verseny végén a különböző helyezésekért. A legjobban azt szerettem, amikor beszélgettünk a tanárnővel a történelemről – mondja Bálint. Iránytűnek a Száray-féle könyvet nézték át tanárával, aki szerint tanítványa akár emelt szintű érettségit is tehetne, annyira alapos a történelem tudása.

– A tanulás érték, a történelem ismerete pedig mindenki, egy képzett szakmunkás látókörét, intelligenciáját is növeli – magyarázza Kovács Márta, Kis Bálint példáját miért tartja kiemelésre méltónak.

– Édesanyám, de a többiek, az osztálytársak és a barátok is örültek a sikereimnek – jelenti ki Bálint azt az általánosítást cáfolva, hogy a haverok általában cikizik a jó tanulót. Egyébként se tartja magát csodabogárnak – úgy él, mint a többiek. Érdekli a sport (minden mennyiségben), Manchester-rajongó, kézilabdázik is, néha diszkóba megy, a barátnőjével találkozgat, s persze dolgozik. Nyáron egy vásárhelyi pékségben kóstolgatja a szakmát, ősztől meg folytatja a tanulást. A rövid távú cél: az érettségi. Aztán – majd látja. Kis Bálint dédelgetett álma, hogy sportújságíró lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legaktívabb megyei parlamenti képviselők

Gyurcsány Ferenc tavaly május óta tízszer annyit beszélt a parlamentben, mint legnagyobb riválisa,… Tovább olvasom