Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Kitakarították a Régi Hungáriát

Szeged - Megkezdték a nagytakarítást tegnap a Régi Hungáriában. A patinás épület csütörtöktől a nemzetközi tiszai halfesztivál egyik helyszínéül szolgál. Szépségversenyt, borbemutatót és nosztalgiadiszkót rendeznek benne.
Két férfi söprögetett a Régi Hungáriában tegnap délután – az egykori Kass Szállót a nemzetközi tiszai halfesztiválra nyitják meg újra, ezért a nagytakarítás.

Nem ez az első rendezvény, amelynek otthont ad a patinás épület. Évekkel ezelőtt az első országos színházi találkozót rendezték itt, tavaly a Thealter egyik helyszínéül szolgált. Erre emlékeztetnek a mennyezetről lógó függönyrudak – a terem ezeket leszámítva üres.

– A szállót a tulajdonostól, a Quaestor-csoporthoz tartozó Régi Hungária Kft.-től béreljük – mondta el lapunknak Kipper György, a fesztivál főszervezője. Azt azonban nem árulta el, hogy mennyi bérleti díjat fizetnek a négy napra. Az egykori szállóban borászatok és borlovagrendek mutatkoznak be a fesztivál idején, és a Szeged szépe szépségkirálynő-választást is itt rendezik.

A Régi Hungária aulájában kétszáz fős vendégteret alakítanak ki. Fotó: Frank Yvette
A Régi Hungária aulájában kétszáz fős vendégteret alakítanak ki. Fotó: Frank Yvette

– A borászok gyakran azért nem tudtak részt venni a halfesztiválon, mert a szüret is ebben az időszakban kezdődik. Szerettünk volna lehetőséget adni nekik a bemutatkozásra, ezért a szegedi expolgármester, Bartha László az Európai Bor Lovagrend, a csanyteleki volt polgármester, Veres János pedig a Szent Vince borlovagrend nedűit mutatja be az érdeklődőknek – magyarázta a főszervező. Így például a csongrádi Rubin Borház vagy a villányi Tiffán Ede és Zsolt pincészetének nedűiből is kortyolhatunk.

Hangerő

– A programok ingyenesen látogathatók csütörtöktől vasárnapig a Régi Hungária Szállóban – tudtuk meg Kipper Györgytől, a nemzetközi tiszai halfesztivál főszervezőjétől, aki a belvárosban lakók megnyugtatására elmondta: nem szeretnék túlfeszíteni a húrt, hangerőben nem kívánnak a SZIN nyomdokaiba lépni. Az egykori Kass Szállóban maximum éjfélig fogadják a vendégeket.

A rendezvény idejére a Régi Hungária aulájában kétszáz fős vendégteret alakítanak ki. A nagytakarítás során lemosták az ablakokat, lekaparták a graffitiket az épületről. Az elöregedett betont filccel borítják. A terem közepén T alakú színpadot hoznak létre. A terem másik oldalán, a fal mellett állnak majd az árusító pultok, középen hat körasztal, a helyiség szélén bankett asztalok. Péntek este 8 órától a Szaniszló Trió zenél, 10 órától a Rádió 88 tart nosztalgiadiszkót. A színpad fölé világítást szerelnek, a terem többi részén – a borozók hangulatát idéző – mécsesek és gyertyák pislákolnak majd. Szombaton itt adják át a Fesztivál bora díjat, este 7 órától pedig a Szeged szépe szépségverseny indulói veszik birtokukba a színpadot.

A terasz sem marad kihasználatlanul. A járólapokat lemosták, a fákat megmetszették – itt a szürethez kapcsolódó szokásokat és eszközöket mutatják be. A nézelődők kenyérlángost vehetnek a boruk mellé, amit sörpadokon ülve fogyaszthatnak el. Mivel mosdó nincs az egykori szállóban, a vendégeknek be kell majd érniük a Stefánián felállított Toy-toyokkal.

Mikor kezdik felújítani?

„Rövidesen hozzálátunk a szálloda csaknem 2 milliárd forintos felújításához. A projekthez 600 millió forintot nyertünk a Dél-alföldi regionális operatív program turisztikai pályázatán" – nyilatkozta lapunknak 2008 decemberében Molnár Sándor, a Quaestor cégcsoporthoz tartozó Régi Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, aki akkor azt mondta: a munkálatokhoz engedélyes tervekkel rendelkeznek. 2009 elejéig tartanak az adminisztrációs feladatok, utána kezdődik a nagy átalakítás. – Mikor kezdik el a felújítást? – érdeklődtünk tegnap Molnár Sándornál. – A felújítás programozása folyamatban van, jelenleg az előkészületi munkái zajlanak – kaptuk a rövid választ.

Olvasóink írták

 • 17. flexsnake 2009. szeptember 03. 18:58
  „6. barátom, most is városi kezelésben van ahogyan eddig is. Ne legyél már ostoba jobbikos :D”
 • 16. lidi 2009. szeptember 03. 09:43
  „kedves Anna! nem csak tavaly volt a Thealter fesztivál helyszíne a Régi Hungária, hanem 1995 óta minden évben kibérelték és "színháziasították" egy hétre az épületet. Az idén a várható felújítás miatt nem szerveztek ide programokat. Egyébként minden fellépő és a nézők is mindig lelkesedtek a helyért, lepusztultsága ellenére. És valószínűleg senkit nem fenyeget semmilyen veszély bent, hiszen a nyitáshoz mindenféle engedélyeket kell beszerezni, például a műemlékvédelemtől, illetve előírásokat betartani, például nem működhet büfé, mert nincs bent folyóvíz, be kell tartani a tűzvédelmi előírásokat, és biztosítani kell a népeknek illemhelyet (bár korábban a toytoyokat nem lehetett az épület közelében elhelyezni, mert hogy az műemlék).
  Amúgy egy ilyen épületnek az a jó, ha történik benne valami, mert oylankor mindenkinek eszébe jut (például az elmaradt Katalin-bál...)”
 • 15. IVY 2009. szeptember 03. 09:23
  „Megyünk a holnapi nosztalgia DJ-be!!!
  Soha nem láttam még belőlről az épületet!!!
  A gyertyás-mécseses hangulat tuti jó is lesz! :) :)”
 • 14. pille 2009. szeptember 03. 09:00
  „Nem azért zárták be,mert életveszélyes volt ez a szép épület? Most meg majd lehet használni? És ha ne adj isten valakinek a fejére esik a mennyezetből egy darabka? Érdekes világ ez! Sorolhatnám még a kérdéseket, de gondolom, teljesen feleslegesen tenném.”
 • 13. joy 2009. szeptember 03. 07:03
  „[6]!
  -kapjál már magadhoz te hontalan setét!
  A Kass száló nem a "nép tulajdona" volt, hanem az 1897-ben építtető Kass Jánosé volt, míg az áétalat pofátlanul citált nép rá nem tette mancsát, hogy pár évtized alatt lepusztítsa, és 1977-ben bezárassa azt ígérvek, hogy 3 év múlva Katalin-bállal nyitják újra.
  /Azóta lógok nejemnek egy bállal./”
 • 12. turulvedo 2009. szeptember 03. 06:44
  „megint füllentesz flexbake,a másik cikkben azt állitod egész nap a gép elött ülsz. öszödi csóka vagy te is.”
 • 11. turulvedo 2009. szeptember 03. 06:43
  „gratulálok a takaritáshoz. szép cikk. :D”
 • 10. smalltown 2009. szeptember 03. 02:58
  „igazi halaszle fozo terem!”
 • 9. maradando 2009. szeptember 03. 01:32
  „Most nem életveszélyes az épűlet,csak a bezárásakor volt az?Bezárás óta minden bizonnyal begyógyultak a sebei az épűletnek.A gerendák,oszlopok is megerősödtek.Tálán sikerűlt a "kis-hungi" faliképeit is restaurálni ennyi év után. /Mikor kezdik felújitani?= nyilt,öszinte,sokatmondó,bizakodásra okot adó választ adtak újból az évtizedes várakozások után.!/ :(((”
 • 8. leeannlarue 2009. szeptember 02. 23:10
  „mióta a "nép" tulajdona egy szálloda/hotel??? ne legyünk már demagógok! ami régi és lerobbant, az már a népé, azt már hányják a libsik? jó ideje már, hogy egyszer elkezdték felújítgatni, akkor belebuktak, elfolyt egy csomó pénz a semmire, hát még egyszer nem nyúlnak ugyanabba a darázsfészekbe.”
 • 7. TELSTAR 2009. szeptember 02. 22:42
  „Hazudsz, Molnár!”
 • 6. hazám 2009. szeptember 02. 22:12
  „Vajon ki veszi birtokba a nép tulajdonát, a gyönyőrú régi Hungáriát? Kinek játszották rá a kezére olcsó pénzért ezt is, ezek a mocskos tékozló tolvajok itt Szegeden is? Meg kell nézni a Szőke Tisza haldoklása cimú videot. A delmagyar.hu A titanic haldoklása... Nem szégyellik magukat? Ez nemzeti érték, a nép vagyona.”
 • 5. egal 2009. szeptember 02. 21:57
  „Nem tán lepukkant ez az épület is??”
 • 4. Rozsdás 2009. szeptember 02. 20:57
  „Végre elkezdődik valami.
  Aminek a befejezésére nagyon régen várunk..............”
 • 3. flexsnake 2009. szeptember 02. 20:33
  „Volt szerencsém megnézni, a gépem nem volt nálam pedig bizony megérte volna végigfotózni. Nagyon siralmas állapotban van de még így is áll középen az ember és csak bámulja. Eszméletlen.”
 • 2. barkzso 2009. szeptember 02. 19:58
  „Bakker, ha már 1 képet készítettek - vajh többet miért nem? Tudom, drága a memóriakártya...”
 • 1. IVY 2009. szeptember 02. 14:29
  „Nevazzeeee! Milyen széééép! Mikor lesz a nosztalgia DJ? :) :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már rotyog az alaplé a szegedi halfesztiválra

Akkor jó az alaplé, ha többféle halból készül – vallják a szegedi csárdagazdák. Tovább olvasom